Ουκρανία | Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος | Τα 4+1 σενάρια

Ουκρανία | Πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο πόλεμος | Τα 4+1 σενάρια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται εδώ και έναν μήνα σχεδόν, και για την ώρα δεν διαφαίνεται κάποια λύση που να οδηγεί σε τερματισμό των εχθροπραξιών.

Όσο συνεχίζονται οι προσπάθειες για διπλωματικές επαφές και ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ μαίνονται σκληρές συγκρούσεις και χάνουν τη ζωή τους άμαχοι πολίτες και ενόψει της ανακοίνωσης ακόμα περισσότερων δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ένα είναι το μεγάλο ερώτημα: πώς μπορεί, τελικά, να τελειώσει αυτή η κρίση;

Ρεπορτάζ του Sky News

αναλύει κάποια πιθανά σενάρια και τα αποτελέσματα που μπορεί να προκύψουν από έναν τερματισμό του πολέμου. Σημειώνει ότι ανάλογα με το πώς θα τερματιστούν οι συγκρούσεις, προκύπτουν τέσσερα συν ένα σενάρια, που περιλαμβάνουν καθαρή νίκη της μίας ή της άλλης πλευράς, μέχρι το ξέσπασμα ενός Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου, στον οποίον όλοι θα βγουν χαμένοι, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ.


Σενάριο πρώτο: Νίκη της Ρωσίας, που οδηγεί σε μια νέα εποχή

Σε αυτό το σενάριο, κερδίζει τον πόλεμο η Ρωσία. Η εισβολή του Πούτιν ρίχνει την κυβέρνηση Ζελένσκι και τοποθετεί στη θέση της μια ηγεσία «μαριονέτα», η οποία οδηγεί τη χώρα προς τα ανατολικά, απομακρύνοντάς τη από τη Δύση, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Μόσχα, για να μετριάσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων, στρέφεται προς άλλες χώρες, κυρίως προς την Κίνα, η οποία αντλεί έμπνευση από τις κινήσεις του Πούτιν και εξαπολύει μια παρόμοια εισβολή στην Ταϊβάν. Ξεκινά μια νέα εποχή, στην οποία οι μεγάλες δυνάμεις επιβάλλουν τις επιθυμίες τους στις μικρότερες χώρες κατά το δοκούν.


Σενάριο δεύτερο: Οι ρωσικές δυνάμεις χωρίζουν την Ουκρανία στα δύο

Σε αυτήν την περίπτωση, λέει το Sky News, οι δυνάμεις της Ρωσίας κατακτούν την ουκρανική ακτογραμμή από τη Μαύρη Θάλασσα ως την Αζοφική και εμποδίζουν τη δυνατότητα της Ουκρανίας να εξάγει προϊόντα, καταστρέφοντας έτσι την οικονομία της χώρας. Η Ουκρανία, τελικά, χωρίζεται στα δύο, σε ανατολικό τμήμα και δυτικό: το ένα κομμάτι αναπτύσσει σχέσεις με τη Δύση, το άλλο «απορροφάται» από τη Ρωσία.

ukraine


Σενάριο τρίτο: Μακροπρόθεσμος ανταρτοπόλεμος, που οδηγεί τελικά σε νίκη της Ουκρανίας

Η αντίσταση που έχει προβάλει η Ουκρανία απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις είναι ιδιαίτερα σθεναρή ως τώρα και, σύμφωνα με αυτό το σενάριο του Sky News, αν αυτή η άμυνα συνεχιστεί επί αρκετό χρονικό διάστημα, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε νίκη της Ουκρανίας.

Η απόκρουση των ρωσικών επιθέσεων μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στη Μόσχα, εξαιτίας των όλο και μεγαλύτερων απωλειών για τον ρωσικό στρατό αλλά και των σημαντικών οικονομικών επιπτώσεων που θα προκύψουν.

Αυτό είναι ένα σενάριο, σύμφωνα με την ανάλυση, που απειλεί την ισχύ του προέδρου Πούτιν, ενώ για να γίνει πραγματικότητα θα χρειαστεί η συνδρομή των δυτικών χωρών, με αποστολή πόρων και εξοπλισμού, μακροπρόθεσμα.

mariupol bomb kharkiv23.jpg


Σενάριο τέταρτο: Νίκη της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης

Είναι πιο δύσκολο να επιτίθεσαι παρά να αμύνεσαι, λέει το Sky News, και αναφέρει πως αν ο ουκρανικός στρατός καταφέρει να προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στους Ρώσους, μπορεί να κερδίσει τις μάχες εναντίον του στρατού της Μόσχας και να βγει νικητής στον πόλεμο.

Ήδη, η χώρα έχει καταφέρει να προχωρήσει σε αντεπίθεση σε κάποια σημεία και, αν συνεχίσει, λαμβάνοντας παράλληλα στήριξη από τη Δύση, μπορεί ακόμα και να κερδίσει, καταστρέφοντας τη δύναμη και την επιρροή του Πούτιν στη χώρα του.
Σενάριο πέμπτο: Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος

Αν οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας αποφασίσουν να επέμβουν στη σύγκρουση άμεσα, τότε η κατάσταση μπορεί να κλιμακωθεί ανεξέλεγκτα, λέει το Sky News, οδηγώντας ακόμα και στο ξέσπασμα του Τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ο Ζελένσκι καλεί εδώ και καιρό τη Δύση να επιβάλει αποκλεισμό του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, όμως ως τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτό το αίτημα, καθώς οι δυτικές χώρες και το ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι αυτή η κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε απευθείας στρατιωτική σύγκρουση με τις δυνάμεις της Ρωσίας και να φέρει την κρίση ένα βήμα -ή και πολλά βήματα- πιο κοντά στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.