7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο

7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο

Μεγάλες επενδύσεις real estate, άλλες υπό ολοκλήρωση και άλλες ακόμη στα σκαριά, μεταμορφώνουν σταδιακά την οδό Πειραιώς από έναν δρόμο με καθαρά βιομηχανικό χαρακτήρα σε έναν σύγχρονο δρόμο με αναπτύξεις γραφείων, εμπορικών χώρων και city resorts.

Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 7 είναι τα μεγάλα ακίνητα, πάνω και γύρω στην οδό Πειραιώς, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έχουν πάρει το δρόμο της αξιοποίησης.

Σε αυτά μάλιστα δε συμπεριλαμβάνονται καν τα νέα ξενοδοχεία που ετοιμάζονται πάνω στο δρόμο, κυρίως στο άκρο του κοντά στην πλατεία Ομονοίας, η οποία με τη σειρά της μεταμορφώνεται τουριστικά με νέες αναπτύξεις σύγχρονων ξενοδοχείων από μεγάλες αλυσίδες.

Σήμερα παρουσιάζουμε τα 7 μεγάλα ακίνητα που αλλάζουν ριζικά την εικόνα της οδού Πειραιώς, από την Ομόνοια μέχρι το Νέο Φάληρο. Κάποια είναι γνωστά ενώ κάποια άλλα δεν έχουν βγει ακόμη πολύ στο φως της δημοσιότητας.

1. To νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park στο Φάληρο

Σε φάση ολοκλήρωσης βαίνει το νέο εμπορικό πάρκο Piraeus Retail Park της Trade Estates και της Ten Brinke στον Κηφισό.

Το Εμπορικό Πάρκο βρίσκεται στην οδό Πειραιώς 54, στο Νέο Φάληρο, εκτείνεται σε μια επιφάνεια 14.895 τ.μ., με εμπορικές επιφάνειες 14.555,46 τ.μ. 400 υπόγειες θέσεις στάθμευσης.

Στα 14 καταστήματα που θα στεγασθούν, συμπεριλαμβάνονται AAA (Triple-A) μισθωτές όπως ΑΒ Βασιλόπουλος, LCWaikiki, Μουστάκας Mc Donald’s κλπ.

Το Εμπορικό Πάρκο με “πράσινα” χαρακτηριστικά βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και η αποπεράτωσή του αναμένεται να ολοκληρωθεί με ορίζοντα το Πάσχα του 2022, με την έναρξη λειτουργίας να εκτιμάται για τον Ιούνιο 2022.

politeia kainotomias
Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς – Εικόνα: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Στις αρχές του 2022, ανακοινώθηκε επίσημα ότι το νέο retail park που κατασκευάζει η Ten Brinke στη συμβολή της Πειραιώς με τον Κηφισό περνάει στα χέρια της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, της εταιρείας επενδύσεων real estate του ομίλου Φουρλή, έναντι τιμήματος 18,3 εκατ. ευρώ.

Μέσω της νέας επένδυσης η TRADE ESTATES ΑΕΕΑΠ στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση της εμπορικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται στην διασταύρωση των οδών Κηφισού και Πειραιώς.

Σε συνδυασμό με το υπάρχον συγκρότημα όπου ήδη λειτουργεί η εταιρεία στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, αλλά και με τα δύο Big Box καταστήματα κορυφαίων ομίλων λιανικής, δημιουργείται ένας κορυφαίος εμπορικός προορισμός με εύκολη πρόσβαση και από τις δύο κατευθύνσεις της οδού Πειραιώς.

Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η εκμετάλλευση των συνεργείων μεταξύ των δυο συγκροτημάτων.

Η συγκεκριμένη επένδυση εντάσσεται στη στρατηγική της Εταιρείας να εξειδικευτεί και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη Εμπορικών Πάρκων και Κέντρων Logistics νέας γενιάς καθώς οι δύο αυτές κατηγορίες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της προσέγγισης Omnichannel που εξελίσσεται στο παγκόσμιο εμπόριο.

7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο

2. To νέο City Resort στο πρώην εργοστάσιο της Viohalco

Τμηματικά έως το 2025 θα έχει ολοκληρωθεί το νέο City Resort στην οδό Πειραιώς, από τη Noval Property που θα υλοποιήσει τη μεγάλη επένδυση 152 εκατ. ευρώ στον Ελαιώνα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας κ. Παναγιώτης Καπετανάκος δήλωσε σε πρόσφατη παρουσίαση της εταιρίας ότι η συγκεκριμένη επένδυση στην Πειραιώς 252 στον Ελαιώνα, όπου η εταιρία διαθέτει βιομηχανικά ακίνητα του ομίλου Viohalco «θα σηματοδοτήσει τη δημιουργία μίας μεγάλης γειτονιάς τέχνης και πολιτισμού».

Η ανάπλαση και η αναμόρφωση των χώρων αποσκοπεί στη δημιουργία γραφείων, κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων, πολιτιστικών χώρων αλλά και χώρων τεχνολογίας – έρευνας και αποθήκευσης 56.700 τ.μ.

pireos 252 elaionas noval city resort
Το ακίνητο στην Πειραιώς 252 – Πηγή: Google Maps

Ο διευθύνων σύμβουλος συμπλήρωσε ότι στόχος για το βιομηχανικό συγκρότημα είναι «ένας σύνθετος τουριστικός, πολιτιστικός, συνεδριακός, εμπορικός και επιχειρηματικός πόλος με βιώσιμο χαρακτήρα, διατηρώντας την παράδοση και στοχεύοντας ευρύτερα και στη δημιουργία ενός πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας, που θα αναζωογονήσει την ευαίσθητη αλλά και προνομιακή από πλευράς θέσης περιοχή του Ελαιώνα».

Η επένδυση αυτή είναι ωστόσο ένα μέρος μόνο από το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου το οποίο αγγίζει τα 316 εκατ. ευρώ και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τα κεφάλαια του “πράσινου” ομολόγου που εξέδωσε και του οποίου η δημόσια προσφορά διήρκησε από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου.

3. To ιστορικό ακίνητο της ΗΒΗ

Ανοίγει εκ νέου ο δρόμος για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου της ΗΒΗ στην Πειραιώς, καθώς έγινε και επίσημα νόμος του κράτους η τροποποίηση για τις χρήσεις που επιτρέπονται στο συγκεκριμένο ακίνητο στο Νέο Φάληρο.

Συγκεκριμένα, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο τροποποιείται το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Πειραιά στο οικοδομικό τετράγωνο Ο.Τ. 63 και συγκεκριμένα το τμήμα Τ21, που οριοθετείται από τις οδούς Πειραιώς 64, Εμμανουηλίδη, Α. Μουράτη, στο οποίο βρίσκεται το ακίνητο.

Νωρίτερα φέτος, είχε εγκριθεί η τροποποίηση από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ).

Με την τροποποίηση επιτρέπονται χρήσεις διοίκησης, γραφείων, εστίασης, αναψυχής, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών εγκαταστάσεων και κατοικίας στο ακίνητο

Ειδικότερα, προβλέπεται η χωροθέτηση νέου κτιρίου σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το υφιστάμενο διατηρητέο συγκρότημα.

ivi HBH pireos64
Το ιστορικό κτίριο της ΗΒΗ στην Πειραιώς

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, η οδός Πειραιώς, ως αναπτυξιακός άξονας μητροπολιτικής ακτινοβολίας, προσφέρεται για πολιτιστικές λειτουργίες και δραστηριότητες αναψυχής και ο Πειραιάς ως μητροπολιτικό κέντρο έχει στόχο -μεταξύ άλλων- την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, την τόνωση δραστηριοτήτων του τριτογενή τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και της χωροθέτησης ξενοδοχείων και τουριστικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού.

Στο παρελθόν είχαν υπάρξει πλάνα για τη δημιουργία σύγχρονης πολυόροφης πολυκλινικής στην έκταση (2013). Η πρόταση που είχε έρθει από ομάδα επενδυτών προέβλεπε επίσης την αναπαλαίωση του διατηρητέου κτιρίου αλλά και την απόδοση έκτασης περίπου 500 τ.μ. από το οικόπεδο προς το Δήμο Πειραιά για κοινόχρηστο χώρο.

Οι επενδυτές θα αγόραζαν την έκταση και τα ακίνητα από τους κληρονόμους της ΗΒΗ, στους οποίους ανήκει και έως σήμερα, με τη μορφή της εταιρείας ΗΒΗ Επενδύσεων και Συμμετοχών, με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας την αγοραπωλησία ακινήτων.

Πλέον με τις τελευταίες εγκρίσεις, κάτι δείχνει να κινείται για την οριστική αξιοποίηση της έκτασης. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η έτερη μεγάλη επένδυση που θα λάβει χώρα ακριβώς δίπλα, στην πρώην ΧΡΩ.ΠΕΙ. Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί εκεί, με τη μορφή έργου ΣΔΙΤ, αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην αξία ολόκληρης της περιοχής και ειδικά των παρακείμενων ακινήτων.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για συγκεκριμένο επενδυτή ή επένδυση που θα λάβει χώρα στο ακίνητο της ΗΒΗ. Αναμένονται όμως εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

4. Η Πολιτεία Καινοτομίας στη ΧΡΩΠΕΙ

Ένα εγκαταλελειμένο εδώ και πολλά χρόνια πρώην βιομηχανικό ακίνητο στην Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, βρίσκει και αυτό το δρόμο αξιοποίησής του. Πρόκειται για το ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ το οποίο θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων και λοιπών εγκαταστάσεων για την έρευνα, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, με το όνομα Πολιτεία Καινοτομίας.

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κέντρου Καινοτομίας στην Αθήνα, και θα αναλάβει την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας, και εμπορικής εκμετάλλευσης των εν λόγω εγκαταστάσεων.

politeia kainotomias
Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα δημιουργηθεί στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς – Εικόνα: Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνονται η ανακατασκευή ή/και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών ή/και η κατασκευή νέων κτιριακών συγκροτημάτων και υποδομών, με τον απαραίτητο εξοπλισμό και θέσεις στάθμευσης, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου, καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια, που απαιτείται από τη φύση ή τον σκοπό του Κέντρου Καινοτομίας. Ειδικότερα και όχι περιοριστικά, στο αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης περιλαμβάνονται:

— ο σχεδιασμός και όλες οι τεχνικές μελέτες που απαιτούνται, προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη έκδοση του συνόλου των αδειών και εγκρίσεων, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις,

— η χρηματοδότηση,

— η κατασκευή των κτιριακών συγκροτημάτων και των απαραίτητων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων στάθμευσης, καθώς και η ανάπλαση και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του ακινήτου,

— η οργάνωση και κατάλληλη διαμόρφωση του Ακινήτου προς τους σκοπούς του έργου,

— η εμπορική εκμετάλλευση του ακινήτου, περιλαμβανομένων ενδεικτικά των σχετικών προωθητικών ενεργειών, της διαχείρισης των μισθώσεων, της διαχείρισης και εξυπηρέτησης των χρηστών, σύμφωνα με τη σύμβαση σύμπραξης και τους σκοπούς του έργου,

— η διαχείριση και λειτουργία των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, η οποία περιλαμβάνει τη συντήρηση, τη λειτουργία, τη φύλαξη, την καθαριότητα, τη διαχείριση απορριμμάτων και την εξασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των κτιριακών συγκροτημάτων, των υποδομών και του περιβάλλοντος χώρου, καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης σύμπραξης, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία,

— η παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και ανάδειξης της καινοτομίας,

— η επιστροφή του έργου στην αναθέτουσα αρχή, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση σύμπραξης, στο τέλος της συμβατικής περιόδου,

Καθώς και κάθε περαιτέρω ενέργεια που απαιτείται από τη φύση ή τον σκοπό του ανωτέρω Κέντρου Καινοτομίας.

chropei politeia kainotomias
Η νέα Πολιτεία Καινοτομίας που θα κατασκευαστεί στο πρώην ακίνητο της ΧΡΩ.ΠΕΙ. στην Πειραιώς

Το κόστος του έργου έχει εκτιμηθεί σε 58,5 εκατ. ευρώ και θα είναι η πρώτη “Πολιτεία Καινοτομίας” της χώρας. Ο σχεδιασμός του υπουργείου ΑΝΕΠ, περιλαμβάνει τμήματα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και startup incubator/accelerators, με στόχο την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσα από συνεργασίες με την επιχειρηματική κοινότητα.

Ο διαγωνισμός θα ακολουθήσει την τυπική διαδικασία τριών σταδίων των έργων-ΣΔΙΤ. Το πρώτο στάδιο, η υποβολή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαρτίου 2021 στα γραφεία της Γ.Γ. Έρευνας και Τεχνολογίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί “ανταγωνιστικός διάλογος” με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων σχημάτων, της αναθέτουσας αρχής αλλά και φορέων.

Από αυτό θα προκύψει το τελικό αντικείμενο του έργου και θα γίνει η έγκριση όλων των μελετών με βασικότερη την περιβαλλοντική. Στη συνέχεια, στο τελικό στάδιο, θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση και αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών από όπου θα προκύψει ο ανάδοχος.

Η διάρκεια της σύμπραξης ορίστηκε για 360 μήνες (30 χρόνια) εκ των οποίων οι πρώτοι 24-36 θα αφορούν την κατασκευαστική περίοδο. Επίσης προβλέπεται παράταση κατά 15 επιπλέον έτη. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από δάνεια και ιδιωτικά κεφάλαια.

5. Το νέο φουτουριστικό κτίριο του Υπουργείου Υποδομών

Αποτελεί ένα νέο μεγάλο και φουτουριστικό (όπως θα δείτε στο video παρακάτω) δημόσιο κτίριο στην Πειραιώς, που όμως αναμένεται να δώσει νέα πνοή στην περιοχή και να αναβαθμίσει το real estate καθώς θα προσδώσει νέα χαρακτηριστικά σε αυτή.

Σύμφωνα με την προκήρυξη, το νέο έργο με προϋπολογισμό με ΦΠΑ 139,59 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ 112,57 εκατ. ευρώ)  χωροθετείται διοικητικά στον Δήμο Ταύρου-Μοσχάτου.

Το αντικείμενο της προς ανάθεση Σύμβασης Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, ασφάλιση και συντήρηση ενός λειτουργικού, σύγχρονου κτιριακού συγκροτήματος που θα στεγάσει τις υπηρεσίες της Γ.Γ.Υ. του ΥΠ.Υ.ΜΕ. και το οποίο θα σχεδιαστεί με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού, στις οποίες συνυπάρχουν το περιβάλλον και η ενέργεια, και θα πρέπει να επιτύχει πιστοποίηση LEED (Silver ή ανώτερο), και 1 πεζογέφυρας επί της οδού Πειραιώς που εξασφαλίζει την πρόσβαση στο κτήριο.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την ανάπλαση τού περιβάλλοντος χώρου, τμήμα του οποίου βρίσκεται σε όμορο οικόπεδο ιδιοκτησίας της Ο.Σ.Ε. Α.Ε., που διαχειρίζεται η ΓαίαΟ.Σ.Ε. Α.Ε., το οποίο θα αποτελεί ουσιαστικά την πρόσβαση μεταξύ του υπό ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος και του σταθμού «Ρουφ» του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η διάνοιξη οδού που προβλέπει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, καθώς και η κατεδάφιση των υφιστάμενων κτισμάτων.

Η διάρκεια του έργου ορίστηκε σε 360 μήνες (30 χρόνια), εκ των οποίων οι πρώτοι 36 αφορούν την κατασκευαστική περίοδο και οι υπόλοιποι την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης. Το έργο θα κατασκευαστεί βάσει του σχεδίου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έλαβε χώρα το 2020.

7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο

6. Το εμπορικό κέντρο Athens Heart

Το “εμπορικό κέντρο της καρδιάς μας” με σήμα την καρδιά δεν κατάφερε ποτέ να δικαιολογήσει τον τίτλο του.

Παρά τις προσπάθειες κατα καιρούς, τις αλλαγές διαχείρισης αλλά και ιδιοκτησίας, ουσιαστικά το εμπορικό κέντρο δεν κατάφερε να πάρει επάξια μια θέση στην πεντάδα των πιο δημοφιλών εμπορικών κέντρων της Αθήνας.

Για την ιστορία, το mall της Πειραιώς, κοντά τόσο στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας όσο και στο λιμάνι του Πειραιά, άνοιξε τις πύλες του το Δεκέμβριο του 2008, λίγο πριν την έναρξη της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Την επένδυση 65 εκ. ευρώ, για την αγορά της γης και την κατασκευή του, είχε αναλάβει η Pasal Development του Σωτήρη Θεοδωρίδη. Ωστόσο, η επένδυση χρηματοδοτήθηκε με τραπεζικό δανεισμό 55 εκ. ευρώ, πράγμα που ουσιαστικά κατέστησε την Εθνική Τράπεζα τη “σκιώδη”  ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου.

Η εταιρεία προσπάθησε μάταια να βρεί εταίρο για να “τρέξουν” μαζί το mall και τελικά, λόγω της δυσμενούς συγκυρίας και των οικονομικών προβλημάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας, αναγκάστηκε να εισέλθει σε συμφωνία για την εξυγίανσή της.

Το 2019, η Pasal Development (πλέον Premia) άλλαξε χέρια και πέρασε στον Ελληνοσουηδό επιχειρηματία, Ηλία Γεωργιάδη, της Sterner Stenhus. 

athens heart hines pasal premia mall
To εμπορικό κέντρο Athens Heart στην Πειραιώς – Πηγή: Athens Heart

Λίγο πριν την έναρξη της πανδημίας, το 2019, έγινε συμφωνία ανάμεσα στην Εθνική Τράπεζα και την αμερικανική Hines, για τη δημιουργία joint venture που θα μετέτρεπε το γνωστό εμπορικό κέντρο σε πολυτελές εκπτωτικό mall με την ονομασία Gazi Outlets. Μάλιστα, με στόχο την προσέλκυση επιπλέον επισκεψιμότητας, το εμπορικό στη νέα του μορφή θα έχει και πολλές χρήσεις ψυχαγωγίας (χώρους εστίασης και κινηματογράφο).

Τελικά, η Hines δε θα συμμετάσχει στο κοινό σχήμα και πλέον η Εθνική Τράπεζα αναζητά εταιρεία για να αγοράσει το εμπορικό κέντρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, έχει ήδη σταλεί ενημέρωση στους μεγάλους παίκτες της αγοράς (εταιρείες real estate αλλά και εταιρείες που έχουν ήδη εμπορικά κέντρα).

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για το τι μέλλει γενέσθαι, ωστόσο οι εξελίξεις αναμένεται να “τρέξουν” όταν θα έχει αποσαφηνιστεί η μετα-πανδημική εποχή στην ελληνική οικονομία.

7. Το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου – φιλέτου του ΤΑΙΠΕΔ στον Ταύρο, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών την 10η Μαρτίου 2022.

Πρόκειται για τις πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο, ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες θα αξιοποιηθούν μετά τη διενέργεια του διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού.

Με έκταση σχεδόν 3.300 τ.μ. και συντελεστή δόμησης 3, το ακίνητο δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης κτιρίων με συνολικό εμβαδόν που μπορεί να προσεγγίσει τα 10.000 τ.μ.

Στα σχεδόν 80 χρόνια ζωής το ακίνητο των πρωην αποθηκών του ΕΟΜΜΕΧ πέρασε από διάφορες φάσεις λειτουργίας και χρήσεων. Τα τελευταία χρόνια παρέμεινε ως μια ανενεργή αποθήκη σε ένα μεγάλο οικόπεδο.

Πλέον, μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ, δίνεται η ευκαιρία για την αναγέννησή του, αξιοποιώντας τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά που διαθέτει.

7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο
Οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο – Πηγή: ΤΑΙΠΕΔ | 7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το ακίνητο στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου έχει επιτρεπόμενες χρήσεις γης «Πολεοδομικού Κέντρου», από τις οποίες προκύπτουν σημαντικές δυνατότητες αξιοποίησης, παρέχοντας στους υποψήφιους επενδυτές την ευκαιρία να επιλέξουν μέσα από μια ευρύτατη λίστα τον πιθανό τρόπο ανάπτυξής του.

Στο ακίνητο βρίσκεται χαρακτηρισμένο ένα κτίριο ως νεώτερο μνημείο με εμβαδόν 837 τ.μ., το οποίο, μετά την αποκατάστασή του θα αποτελέσει τοπόσημο για την ευρύτερη περιοχή και σημείο αναφοράς ανάλογα με τις χρήσεις που θα δεχθεί (π.χ. χρήσεις πολιτισμού, εστίασης κτλ.).

Το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ ενδείκνυται για κτίρια γραφείων, κατοικίες, καθώς και υπηρεσίες υγείας, δεδομένης και της πλεονεκτικής θέσης του σε κοντινή απόσταση από δύο σταθμούς μετρό, Ταύρο και Πετράλωνα, και ένα σταθμό του Προαστιακού.

Επιπρόσθετα, η εύκολη πρόσβαση από μεγάλους οδικούς άξονες (Πειραιώς, Χαμοστέρνας) και η εγγύτητα με αυτούς, ενισχύει τη δυνατότητα εμπορικής χρήσης του ισογείου.

Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίησή του θα διεξαχθεί σε μία φάση. Η ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου 2022.

Περισσότερες τεχνικές και νομικές πληροφορίες για το ακίνητο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΤΑΙΠΕΔ.

One thought on “7 αλλαγές που μεταμορφώνουν την Πειραιώς, από Ομόνοια έως Φάληρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *