Δημοσκόπηση | Ο Trump διευρύνει το προβάδισμα του (6%) μετά την κατάρρευση του Joe Biden στο debate

Δημοσκόπηση | Ο Trump διευρύνει το προβάδισμα του (6%) μετά την κατάρρευση του Joe Biden στο debate

Το προβάδισμα του Donald J. Trump στην προεδρική κούρσα του 2024 διευρύνθηκε μετά την επίδοση του Joe Biden την περασμένη εβδομάδα στο πρώτο πανεθνικό debate, καθώς οι ανησυχίες ότι ο νυν πρόεδρος είναι πολύ μεγάλος για να κυβερνήσει ουσιαστικά ανέβηκε σε νέα ύψη μεταξύ των Δημοκρατικών και των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση των New York Times και του Siena College.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ο Trump προηγείται πλέον του Biden με ποσοστό 49% έναντι 43% μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, δείχνοντας ένα κέρδος τριών μονάδων προς τον Ρεπουμπλικανό από μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα, πριν από το debate. Πρόκειται για το μεγαλύτερο προβάδισμα που έχει καταγράψει ο Trump σε δημοσκόπηση των Times/Siena από το 2015. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ προηγείται ακόμη περισσότερο μεταξύ των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων με 49% έναντι 41%.

Οι αμφιβολίες για την ηλικία και την οξύνοια του Biden είναι ευρέως διαδεδομένες και αυξάνονται: Η πλειοψηφία κάθε δημογραφικής, γεωγραφικής και ιδεολογικής ομάδας στη δημοσκόπηση -συμπεριλαμβανομένων των μαύρων ψηφοφόρων και εκείνων που είπαν ότι θα εξακολουθήσουν να τον ψηφίζουν- πιστεύουν ότι ο 81 ετών Biden είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός. [Η δημοσκόπηση δεν δείχνει μια θεμελιώδη αλλαγή στην εκλογική κούρσα, αλλά προσθέτει στις μακροχρόνιες ανησυχίες, γράφει ο Nate Cohn].

Συνολικά, το 74 τοις εκατό των ψηφοφόρων τον θεωρούν πολύ μεγάλο για τη θέση, σημειώνοντας αύξηση πέντε ποσοστιαίων μονάδων μετά το debate. Οι ανησυχίες για την ηλικία του Biden έχουν εκτοξευθεί οκτώ ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των Δημοκρατικών την εβδομάδα μετά το debate, στο 59%. Το ποσοστό των ανεξάρτητων ψηφοφόρων που δήλωσαν ότι αισθάνονται έτσι αυξήθηκε στο 79%, σχεδόν ίσο με την άποψη των Ρεπουμπλικανών για τον νυν πρόεδρο.

Πώς έχουν αλλάξει οι δημοσκοπήσεις μετά το debate

Η νέα δημοσκόπηση προσφέρει πρώιμες εμπειρικές αποδείξεις για αυτό που πολλοί Δημοκρατικοί φοβούνται: Ότι η παραπαίουσα επίδοση του Biden στο debate έχει θέσει σε κίνδυνο περαιτέρω τις πιθανότητές του έναντι του Trump αυτό το φθινόπωρο. Ορισμένοι Δημοκρατικοί νομοθέτες και δωρητές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις ικανότητες του νυν προέδρου και απαιτούν από τον ίδιο να αποδείξει σε ένα ήδη σκεπτικιστικό κοινό ότι είναι ικανός να υπηρετήσει στη θέση μέχρι να γίνει 86.

Συνολικά, περισσότεροι ψηφοφόροι πιστεύουν ότι ο Biden θα πρέπει να παραμείνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών -αλλά μόνο επειδή περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι, ίσως ενθαρρυμένοι μετά τo debate, είπαν ότι τον θέλουν τώρα ως αντίπαλό τους.

«Αν ήταν αγώνας πυγμαχίας, θα ήταν τεχνικό νοκ άουτ στον πρώτο γύρο —παρακαλώ κάποιος να το σταματήσει αυτό», είπε ο George Lee, ένας 44χρονος σύμβουλος υγειονομικής περίθαλψης στο Μπρούκλιν, παρακολουθώντας τον Biden να υφίσταται ρητορικές γροθιές στο debate. «Δεν έχει συναίσθηση για τον εαυτό του. Αυτό είναι ξεκάθαρο από την προηγούμενη εβδομάδα. Το έλεγαν εδώ και πολύ καιρό, αλλά ο κόσμος το είδε». Ο Lee, Δημοκρατικός, είπε ότι θα ήθελε ο Biden να αποχωρήσει, αλλά ότι και πάλι θα τον ψηφίσει για να σταματήσει τον Trump. Ωστόσο είναι πλέον ανήσυ: «Δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσει τώρα».

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης το βάθος της ανησυχίας για την φυσική κατάσταση του Biden. Οι μισοί ψηφοφόροι πηγαίνουν πολύ πιο μακριά από το να πιστεύουν ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος για να είναι αποτελεσματικός: Το 50% συμφωνεί ότι «η ηλικία του είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν είναι ικανός να χειριστεί τη δουλειά του προέδρου, συμπεριλαμβανομένου του 55 τοις εκατό των ανεξάρτητων ψηφοφόρων .

Οι ψηφοφόροι ανησυχούν επίσης για την ηλικία του Trump, αλλά πολύ λιγότερο από ό,τι για την ηλικία του Biden.

Μετά το debate, το 42 τοις εκατό των ψηφοφόρων θεωρούν τον Trump πολύ ηλικιωμένο για τη θέση, ποσοστό αυξημένο κατά τρεις μονάδες από την προηγούμενη εβδομάδα και το οποίο ενισχύθηκε κυρίως από τους Δημοκρατικούς. Μόνο το 19% των ψηφοφόρων είπε ότι ο Trump είναι τόσο μεγάλος που δεν είναι ικανός να χειριστεί τη δουλειά.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα στη δημοσκόπηση είναι ότι οι άνδρες αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλα τα κέρδη του Trump μετά την τηλεμαχία. Ο πρώην πρόεδρος έχει βάλει τον σωβινισμό στο επίκεντρο της εκστρατείας του για το 2024, κάνοντας, για παράδειγμα, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε έναν αγώνα του U.F.C. (Ultimate Fighting Championship) μετά την καταδίκη του για κακούργημα που αφορούσε την καταβολή κρυφών χρημάτων σε μία πορνοστάρ.

Στη δημοσκόπηση πριν από το debate, ο Trump προηγούναν μεταξύ των πιθανών ανδρών ψηφοφόρων κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες. Μετά τη συζήτηση, το προβάδισμά του μεταξύ των ανδρών αυξήθηκε στις 23 μονάδες. Αυτλη άνοδος δείχνει να αφορά κυρίως νεότερους άνδρες και άνδρες χωρίς πτυχία κολεγίου.

Το προβάδισμα πέντε μονάδων του Biden μεταξύ των πιθανών γυναικών ψηφοφόρων πριν από τη συζήτηση στην πραγματικότητα ανέβηκε ελαφρώς, στις οκτώ μονάδες.

Όσοι είπαν ότι παρακολούθησαν το debate του CNN, το οποίο διεξήχθη στην Ατλάντα, είπαν ότι ο Trump ξεπέρασε τον Biden, με 60% έναντι 22%. Μόνο το 16% των ψηφοφόρων είπε ότι ο νυν πρόεδρος τα πήγε καλά και ένα πενιχρό 3% είπε ότι τα πήγε πολύ καλά. Σε μια εποχή έντονου κομματισμού, ακόμη και οι Δημοκρατικοί ένιωσαν ότι ο Biden απέτυχε.

Περίπου το ένα τρίτο των Δημοκρατικών είπε ότι ο νυν πρόεδρος τα πήγε καλά σε σύγκριση με το 89 τοις εκατό των Ρεπουμπλικανών που είπαν το ίδιο για τον Trump.

Τη συζήτηση παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 50 εκατομμύρια Αμερικανοί και συντονισμένο στους δέκτες ήταν το 59 τοις εκατό των ψηφοφόρων. Μόνο το 10 τοις εκατό είπε ότι δεν είχε ακούσει για το debate, το 15 τοις εκατό είπε ότι το είχε ακούσει και ένα άλλο 16 τοις εκατό είπε ότι είχε παρακολούθησε αποσπάσματα μετά. Μάλιστα, σε αυτήν την τελευταία ομάδα, η άποψη για το πρόβλημα ηλικίας του Biden ήταν η πιο έντονη, ίσως επειδή μερικές από τις πιο ασυνάρτητες απαντήσεις του Biden έγιναν γρήγορα viral.

Περίπου το 80 τοις εκατό όσων παρακολούθησαν κλιπ ή άκουσαν για το debate αλλά δεν το παρακολούθησαν ζωντανά θεώρησαν ότι ο Biden είναι πολύ μεγάλος.

Η έρευνα των Times/Siena πριν από τη συζήτηση είχε φανεί πιο ευνοϊκή για τον Trump σε σχέση με τον εθνικό μέσο όρο των δημοσκοπήσεων εκείνη την περιόδο. Μια εξήγηση είναι ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ανταποκρίθηκαν περισσότερο από τους Δημοκρατικούς όταν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στην έρευνα, κάτι που ίσως ήταν ένα σημάδι ενθουσιασμού μετά την καταδίκη του Trump. Ένα υψηλότερο ποσοστό απόκρισης για μια συγκεκριμένη ομάδα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη ανακριβούς αποτελέσματος. Ωστόσο, ακόμη κι έτσι, σε αυτή τη νέα έρευνα, τα ποσοστά ανταπόκρισης μεταξύ των μερών επέστρεψαν στο συνηθισμένο επίπεδο ισοτιμίας.

Στελέχη της εκστρατείας Biden, σε ένα εσωτερικό υπόμνημα προς το προσωπικό την Τετάρτη, προέτρεψε τους βοηθούς για τις πιθανές κακές δημοσκοπήσεις και ειδικότερα για τη δημοσκόπηση των Times/Siena.

«Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα στιγμιότυπο στο χρόνο και όλοι θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις», έγραψε η Julie Chavez Rodriguez, η υπεύθυνη της εκστρατείας, και η Jen O’Malley Dillon, η επικεφαλής της εκστρατείας. Είπαν ότι οι εσωτερικές μετρήσεις δείχνουν την εκλογική μάχη να βρίσκεται εντός του περιθωρίου λάθους. Οι ίδιοι είχαν δημοσιεύσει προηγουμένως μια δημοσκόπηση μετά τη συζήτηση που έδειχνε τον Biden να ακολουθεί τον Trump, αλλά λένε ότι η απόσταση δεν είχε αλλάξει από πριν από το debate.

Στη δημοσκόπηση των Times/Siena, όταν οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν για πιθανούς τρίτους και ανεξάρτητους υποψηφίους, το προβάδισμα του Trump έδειξε αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία εβδομάδα. Ο πρώην πρόεδρος είναι μπροστά από τον Biden με 42% έναντι 37% μετά το debate, όταν η έρευνα περιέλαβε έξι πιθανούς υποψηφίους, συμπεριλαμβανομένου του Robert Kennedy Jr., ο οποίος κέρδισε 8 τοις εκατό υποστήριξη.

Γενικότερα, η προεκλογική κούρσα του 2024 φέρνει αντιμέτωπους δύο υποψηφίους που είναι ιστορικά μη δημοφιλείς και οι δυσμενείς βαθμολογίες και των δύο υποψηφίων αυξήθηκαν ελαφρώς μετά τη συζήτηση. Το ποσοστό του Biden αυξήθηκε στο 61 τοις εκατό και του Trump στο 55 τοις εκατό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *