Πόλεμος στο Ισραήλ | Plan B από την κυβέρνηση αν εμπλακεί το Ιράν κι εκτοξευτεί η ακρίβεια

Πόλεμος στο Ισραήλ | Plan B από την κυβέρνηση αν εμπλακεί το Ιράν κι εκτοξευτεί η ακρίβεια

Σχέδια επί χάρτου επεξεργάζεται η κυβέρνηση για στήριξη των νοικοκυριών αν επεκταθεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ο κίνδυνος, που γίνεται όλο και πιο ορατός, να βρεθεί σε οικονομικές περιπέτειες όλη η Ευρώπη, και όχι μόνο, λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, έχει θέσει την κυβέρνηση σε αυξημένη εγρήγορση.

Οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη είναι συνεχείς και στο τραπέζι βρίσκεται προς επεξεργασία ένα Plan B, για τη στήριξη των ευάλωτων πολιτών απέναντι στο νέο «τσουνάμι» της ακρίβειας που θα πυροδοτήσει τυχόν επέκταση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Αν και εφόσον στον πόλεμο εμπλακεί κυρίως το Ιράν, τότε η τιμή του πετρελαίου θα εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που θα επηρεάσει τις τιμές στα πάντα (τρόφιμα, ενέργεια, μεταφορές κ.ά.).

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι στην περίπτωση που χτυπηθούν οι Ιρανικές υποδομές, η τιμή του βαρελιού μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 200 δολάρια.

Ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες

«Γι’ αυτό, όχι μόνο η Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως οι Η.Π.Α., επιχειρούν τώρα, η κατάσταση να ελεγχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να αποφευχθούν συνέπειες και στο οικονομικό επίπεδο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης (Mega), τονίζοντας ότι η χώρα μας και καμία άλλη χώρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Η «κόκκινη γραμμή» για την τιμή του πετρελαίου

Η Κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις τιμές του πετρελαίου και εφόσον το βαρέλι ξεπεράσει την… «κόκκινη γραμμή» (που η ίδια φέρεται να έχει θέσει στα 100 δολάρια και πάνω) τότε θα δηλώνει έτοιμη να παρέμβει. Η νέα στήριξη στα νοικοκυριά θα αφορά κατά προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας και τους ανέργους.

Προσδοκία για νέο «μαξιλάρι» εσόδων

Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, όμως στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν ότι μετά και τη νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s, δημιουργείται ένα άλλο περιβάλλον για την οικονομία…

Εκεί όμως που βασίζει η κυβέρνηση τον σχεδιασμό της για νέα μέτρα στήριξης είναι στη θετική πορεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι στο τέλος του χρόνου θα υπάρξει σημαντική υπεραπόδοση των εσόδων και θα δημιουργηθεί ένα νέο «μαξιλάρι» που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 200 εκατ. ευρώ.

Η συζήτηση για νέα μέτρα είναι πρόωρη, δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ορθή εκτέλεση του Προϋπολογισμού και ότι δεν πρέπει να διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία, που είναι βασικό κριτήριο για τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *