«ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ» | Έξι τρομακτικά βήματα που θα μπορούσαν να δουν την κρίση στη Γάζα να εξελίσσεται στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο με επέμβαση Βρετανών και ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η κρίση της Γάζας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο σε έξι τρομακτικά βήματα, προειδοποίησε πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Εάν τα πράγματα «πάνε πραγματικά στραβά», ο ναύαρχος Λόρδος Γουέστ προέβλεψε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επέμβουν στο Ισραήλ – και ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράν και η Ρωσία μπορεί να εμπλακούν στη μάχη.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο
Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κινδυνεύει να εξελιχθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμοΠίστωση: EPA
Το Ισραήλ περιμένει να απελευθερώσει ολόκληρη τη στρατιωτική του δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας
Το Ισραήλ περιμένει να απελευθερώσει ολόκληρη τη στρατιωτική του δύναμη στη Λωρίδα της Γάζας credit: Doug Seeburg
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, λέει στα στρατεύματα: "Βλέπετε τη Γάζα τώρα...θα τη δείτε σύντομα από μέσα"
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, λέει στα στρατεύματα: “Βλέπετε τη Γάζα τώρα…θα τη δείτε σύντομα από μέσα ” credit: Getty
Ο ναύαρχος Λόρδος Γουέστ εξέθεσε πώς η κρίση της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο
Ο ναύαρχος Λόρδος Γουέστ εξέθεσε πώς η κρίση της Γάζας θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο credit: PA

H ένταση στη Μέση Ανατολή έχει κοκκινήσει από τότε που οι τρομοκράτες της Χαμάς εξαπέλυσαν την κόλαση στο Ισραήλ με τις απροσδόκητες επιθέσεις τους στις 7 Οκτωβρίου που άφησαν νεκρούς περίπου 1.400 Ισραηλινούς.

Η πλήρης δύναμη της στρατιωτικής δύναμης του Ισραήλ συγκεντρώνεται στα σύνορα εδώ και δύο εβδομάδες, καθώς η Γάζα προετοιμάζεται για την επικείμενη ευρείας κλίμακας χερσαία εισβολή – και αυτό που το Ισραήλ αναμένει να είναι ένας «μακροχρόνιος πόλεμος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε ότι κάθε τρομοκράτης της Χαμάς “σημαδεύεται από θάνατο” και είπε ότι το Ισραήλ “παλεύει για την ύπαρξή του” ενάντια στους “νέους Ναζί “.

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες που το Ισραήλ σφυροκοπούσε τον πυκνοκατοικημένο θύλακα από ψηλά.

Ακολούθησαν ρουκέτες, αεροπορικές επιδρομές , βομβαρδισμοί νοσοκομείων και ανθρωπιστική κρίση, ενώ το Ιράν και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου απειλούν να ανοίξουν νέα μέτωπα.

«Είναι ένα επικίνδυνο, μεθυστικό μείγμα», είπε ο Λόρδος Γουέστ. «Αυτό μπορεί να μετατραπεί σε καυγά».

Σε ένα εύφλεκτο μείγμα υποσχέσεων εκδίκησης, στρατιωτικών συμμαχιών, βίαιων διαδηλώσεων και υψηλών απωλειών αμάχων – η κρίση θα μπορούσε να είναι μια πυριτιδαποθήκη που θα ανάψει.

Ο Λόρδος Γουέστ εξέθεσε πώς η κρίση θα μπορούσε να καταλήξει στον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο .

Το ΙΣΡΑΗΛ «ΥΠΕΡΑΝΤΙΔΡΑ»

Προβλέποντας τι θα μπορούσε να συμβεί τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού προβλέπει ότι όλα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με μια τεράστια σφαγή αμάχων προσέγγιση από το Ισραήλ.

«Το Ισραήλ, κατανοητά, θέλει εκδίκηση», είπε.

Ωστόσο, «εάν αιχμαλωτίσει και αντιδράσει υπερβολικά με τρόπο που θα κάνει τον αραβικό κόσμο να αντιδράσει με φρίκη και να προκαλέσει αντιδράσεις», πρόσθεσε.

Η τρέχουσα πολιορκία της Γάζας και η επικείμενη ισραηλινή εισβολή θα μπορούσε πιθανότατα να είναι αυτό το σημείο.

«Χωρίς τροφή, ηλεκτρισμό, νερό και επίθεση από χερσαίες δυνάμεις, υπάρχει πιθανότητα μαζών και μαζών Παλαιστινίων απωλειών», είπε.

«Και όταν έχετε τεράστιους αριθμούς θυμάτων, τότε ο αραβικός κόσμος θα αλλάξει την άποψή του».

Και είναι σημαντικό, ο Λόρδος Γουέστ πρόσθεσε: «Εάν υπάρχουν τεράστιες απώλειες στη Γάζα, τότε υπάρχει πιθανότητα να εμπλακεί η Χεζμπολάχ».

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΞΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΒΑΝΟ

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ έχει ισχυρό στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο στον Λίβανο – και έχει ήδη κάνει έναν καταστροφικό πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 2006 που στοίχισε τη ζωή σε 1.200.

Από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την κόλαση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ στέλνει ρουκέτες «αλληλεγγύης» στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και απειλεί να συμμετάσχει στον πόλεμο «όταν έρθει η ώρα».

Το αποτέλεσμα ήταν σποραδικές θανατηφόρες συγκρούσεις στα σύνορα, μία από τις οποίες έπληξε μια ομάδα διεθνών δημοσιογράφων, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας έξι.

Ξένες δυνάμεις προέτρεψαν τη Χεζμπολάχ να μείνει στο περιθώριο λόγω των φόβων ότι η σύγκρουση θα επεκταθεί στον Λίβανο και θα ανοίξει ένα νέο μέτωπο.

Αυτή είναι μια μοναδικά επικίνδυνη κατάσταση, είπε ο Λόρδος Γουέστ.

Εάν εμπλακεί η Χεζμπολάχ, είπε ότι «αυτό θα ήταν πραγματικό πρόβλημα για το Ισραήλ».

Εάν τα πράγματα κλιμακωθούν μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος ανάμειξης των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου Λόρδος Ναύαρχος Γουέστ

Η Ιερουσαλήμ θεωρεί εδώ και καιρό την τρομοκρατική ομάδα με έδρα τον Λίβανο ως μεγαλύτερη απειλή από τη Χαμάς με τα πιο προηγμένα όπλα της, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων ακριβείας και των drones.

«Το Ισραήλ θα αντιδρούσε και πάλι πολύ έντονα εναντίον τους, πραγματοποιώντας χωρίς αμφιβολία επιθέσεις στον Λίβανο», εξήγησε ο Λόρδος Γουέστ.

«Ο Λίβανος είναι στην πραγματικότητα σε ένα χάος ούτως ή άλλως… θα μπορούσε εύκολα να καταρρεύσει, κάτι που θα προκαλούσε μεγαλύτερη αβεβαιότητα εκεί».

Ήδη οι Βρετανοί έχουν λάβει εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο  καθώς ξέσπασαν βίαιες διαδηλώσεις υπέρ της Παλαιστίνης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό έγινε στόχος και οι υπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου φοβούνται ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να διαρρεύσει στο εύθραυστο έθνος ανά πάσα στιγμή.

ΑΣΣΑΝΤ – ΠΟΥΤΙΝ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Με την πιθανότητα να καταστραφεί ο Λίβανος, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι η υποστηριζόμενη από τη Ρωσία Συρία να ενταχθεί, πρότεινε ο Λόρδος Γουέστ.

«Ο [Μπασάρ αλ] Άσαντ θα ήταν πολύ ανόητος, αλλά μπορεί να αισθάνεται ότι θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να εμπλακεί», είπε.

«Τα προβλήματα είναι ότι ο Άσαντ υποστηρίζεται από τη Ρωσία », πρόσθεσε, εξηγώντας ότι αυτό θα ήταν ένα μέσο για τον Πούτιν για να τραβηχτεί στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής.

Ο Γουέστ σημείωσε ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς είναι ήδη «εξαιρετικός» για τον Πούτιν «επειδή έχει πάρει τα μάτια του κόσμου από τη σύγκρουση στην Ουκρανία».

«Οπότε όσο περισσότερο μπορεί να τον αναφλέξει, τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι».

Και τόσο πιο ευτυχισμένος θα είναι ο παρίας φίλος του Ιράν.

ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ

Ο Λόρδος Γουέστ πιστεύει ότι το Ιράν θα μπορούσε «να προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του να εμπνεύσει την τρομοκρατία σε άλλες χώρες για να προκαλέσει επιθέσεις στο Ισραήλ».

«Αυτό θα έκανε το Ισραήλ να αισθανθεί ότι πρέπει να υπάρξει κάποια αντίδραση εναντίον του Ιράν», είπε.

Ο απόστρατος ναύαρχος είπε ότι εάν η κατάσταση ήταν «πολύ κακή» και το Ισραήλ επιτεθεί στο Ιράν, τότε «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι το Ιράν θα κατηγορούσε τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ότι εμπλέκονται.

«Έτσι ξαφνικά το πράγμα επεκτάθηκε αρκετά δραματικά», πρόσθεσε ο Γουέστ, εξηγώντας ότι «το Ιράν μας βλέπει ως τον μικρό Σατανά, ο μεγάλος Σατανάς είναι η Αμερική».

Το Ιράν είναι βασικός υποστηρικτής της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας Χαμάς – καθώς και της Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο.

Και η Επαναστατική Φρουρά του Ιράν έχει ήδη προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι θα «εξολοθρευτεί» σε ένα άλλο «κύμα κλονισμού» μετά την τρομοκρατική οργή της Χαμάς.

Η Τεχεράνη έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι μια  χερσαία επίθεση στη Γάζα  θα αντιμετωπιστεί με απάντηση από άλλα μέτωπα.

Η.Π.Α. & ΗΒ. ΜΠΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει στρατιωτικές και ναυτικές δυνάμεις για να υποστηρίξουν το Ισραήλ στον αγώνα του κατά της Χαμάς και να ενισχύσουν την περιφερειακή σταθερότητα.

Και την Παρασκευή (20/10/2023) ένα πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσε αυτό που πιστεύεται ότι είναι οι πρώτες βολές της Αμερικής για την άμυνα του Ισραήλ.

Το πολεμικό πλοίο, που επιχειρούσε στην Ερυθρά Θάλασσα, κατέρριψε drones  και πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αντάρτες Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν στην Υεμένη που πιστεύεται ότι στόχευαν το Ισραήλ.

Ένας βάναυσος και παρατεταμένος πόλεμος αναμένεται να λάβει χώρα μετά την επίθεση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας.

Εν τω μεταξύ, το εμπόλεμο έθνος θα μπορούσε να καταλήξει να πολεμά εναντίον της Χεζμπολάχ στο βόρειο μέτωπό του, όπου έχει στείλει χιλιάδες πρόσφατα στρατευμένους εφέδρους.

«Εάν το Ισραήλ αρχίσει να καταρρέει λόγω της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, τότε υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να εμπλακούν οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο», πρότεινε ο Λόρδος Γουέστ.

Και «αν τα πράγματα πάνε πραγματικά στραβά», το ΝΑΤΟ «θα προσπαθήσει να αυξήσει τις δυνατότητές μας στην ανατολική Μεσόγειο γιατί αυτό μπορεί να μετατραπεί σε μάχη», είπε.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΚΑΙ Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Το τελευταίο βήμα σε ένα τρομακτικό παζλ κομματιών που θα μπορούσε να βυθίσει τον κόσμο σε πόλεμο θα ήταν να μπει η Σαουδική Αραβία στο χάος, εξήγησε ο Λόρδος Γουέστ.

Για χρόνια, το Ιράν υποστηρίζει τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης, οι οποίοι βρίσκονται σε πόλεμο με τον μεγάλο Ισλαμικό γείτονά τους, τη Σαουδική Αραβία .

Μοιράζονται επίσης το ξεχωριστό μίσος του Ιράν για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Ήδη, οι τρομοκράτες έχουν αρχίσει να εκτοξεύονται ρουκέτες σε στρατιωτικές βάσεις που φιλοξενούν αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, αφού ο Πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν  επιβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη του Ισραήλ.

Η αστάθεια και οι Χούτι προκαλούν τη Σαουδική Αραβία εκτοξεύοντας πυραύλους που προμηθεύονται από το Ιράν στο έδαφός της.

Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με το γενικό χάος που θα μπορούσε να τυλίξει τη Μέση Ανατολή, ο Λόρδος Γουέστ είπε ότι θα μπορούσε να εξοργίσει το Βασίλειο αρκετά ώστε να «εμπλακεί» στη σφαγή.

Οι φόβοι ότι η κρίση στη Γάζα θα ανοίξει πολλαπλά νέα μέτωπα αυξάνονται – και οι εκρήξεις εντάσεων κινδυνεύουν να έλθουν σε μεγάλο αριθμό χωρών.

Ένας άνδρας μεταφέρει ένα τραυματισμένο παιδί μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια Λωρίδα της Γάζας
Ένας άνδρας μεταφέρει ένα τραυματισμένο παιδί μετά από ισραηλινό χτύπημα στη νότια Λωρίδα της Γάζας πηγή: Reuters
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjmain Netanyahu αγκαλιάζει τον Μπάιντεν καθώς έφθασε στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να δείξει την υποστήριξή του
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjmain Netanyahu αγκαλιάζει τον Μπάιντεν καθώς έφθασε στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα για να δείξει την υποστήριξή του πηγή: AP
Ο Rishi Sunak είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ στην «πιο σκοτεινή του ώρα»
Ο Rishi Sunak είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ στην «πιο σκοτεινή του ώρα» πηγή: EPA
Διαδηλωτές στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Λίβανος καταδικάζουν τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα
Διαδηλωτές στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Λίβανος καταδικάζουν τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα πηγή: Getty

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours