Ιράν | Αγωνία για τους 8 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο «Prudent Warrior»

Ιράν | Αγωνία για τους 8 Έλληνες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο «Prudent Warrior»

Στο πώς θα απεμπλακούν οι οκτώ έλληνες ναυτικοί από το δεξαμενόπλοιο «Prudent Warrior», το οποίο μαζί με το Delta Poseidon παραμένουν υπό κράτηση από τις Ιρανικές αρχές,  εστιάζεται τώρα το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

κείμενο Λάμπρος Καραγεώργος

Χθες αργά το απόγευμα το υπουργείο Ναυτιλίας γνωστοποίησε με ένα tweet ότι αναχώρησε για την Ελλάδα ο πρώτος Έλληνας ναυτικός, από το δεξαμενόπλοιο Delta Poseidon. «Μετά απο μακρά και συστηματική προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης, αναχώρησε ήδη για την Ελλάδα ο Έλληνας ναυτικός του πλοίου Delta Poseidon το οποίο, όπως είναι γνωστό, κρατείται παράνομα  στο Ιράν. Καλή επιστροφή»  δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο, χθες επρόκειτο να αναχωρήσει μια πρώτη ομάδα ναυτικών από το πλοίο Delta Poseidon, εκ των οποίων δέκα Φιλιππινέζοι και ένα Έλληνας, όπως και έγινε.

Παρασκήνιο

Ωστόσο ανοικτό παραμένει τι θα συμβεί με τους υπόλοιπους έλληνες ναυτικούς του «Prudent Warrior». Το παρασκήνιο είναι έντονο καθώς η συμφωνία των ελληνικών αρχών με τις ιρανικές, προβλέπει όχι απελευθέρωση των πλοίων αλλά αντικατάσταση ναυτικών. Πρόκειται για μια συμφωνία που μάλλον αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της από τις πλοιοκτήτριες εταιρείες καθώς επι της ουσίας όπως λέγεται πρόκειται για  «αντικατάσταση ομήρων» όπως αναφέρουν κύκλοι κοντά στην υπόθεση.

Το υπουργείο Ναυτιλίας διευκρινίζει επίσης, ότι αντικατάσταση των πληρωμάτων θα πρέπει να γίνει από ναυτικούς ίδιας εθνικότητας, τους οποίους θα βρουν οι ναυτιλιακές εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι μεγαλύτερες δυσκολίες αντιμετωπίζει η διαχειρίστρια εταιρεία του «Prudent Warrior», στο οποίο βρίσκονται 23 άτομα πλήρωμα εκ των οποίων οι Έλληνες είναι οκτώ, ένας είναι Κύπριος και οι υπόλοιποι Φιλιππινέζοι.

Όπως αναφέρθηκε στα ΝΕΑ είναι πιο δύσκολο να βρεθούν οκτώ έλληνες αξιωματικοί εμπορικού ναυτικού να δεχθούν να πάνε στον Περσικό, σε αντίθεση με το άλλο πλοίο που ο Έλληνας είναι ένας και ο άλλος Κύπριος με ελληνικό διαβατήριο. Ωστόσο τονίζεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια και για τον λόγο αυτό πραγματοποιείται σήμερα συνάντηση εκπροσώπων  της εταιρείας με τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη.

Η περιπέτεια των 48 ναυτικών, μεταξύ των οποίων δέκα Ελλήνων και ενός Κύπριου, ξεκίνησε στις 27 Μαΐου όταν οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν τα δυο πλοία σε αντίποινα για την κράτηση του Ιρανικού δεξαμενοπλοίου Lana από τις ελληνικές αρχές μετά την προσφυγή των ΗΠΑ στην ελληνική δικαιοσύνη. Τελικά με δικαστικές αποφάσεις το Lana απελευθερώθηκε και έκτοτε βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του Πειραιά έτοιμο για απόπλου.

Ανακοίνωση της Polembros

Χθες η Polembros Shipping, η διαχειρίστρια του «Prudent Warrior», σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι οι ναυτικοί επικοινωνούν καθημερινά με τις οικογένειές του και ότι «είναι καλά στην υγεία τους και τους συμπεριφέρονται καλά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το MT Prudent Warrior, υπό τη διαχείρισή μας, παραμένει υπό κράτηση στα χωρικά ύδατα του Ιράν από τις 27 Μαΐου 2022.

Στις 28 Μαΐου 2022 το πλοίο μεταφέρθηκε στο αγκυροβόλιο του Μπαντάρ Αμπάς, όπου βρίσκεται μέχρι τώρα.

Τα μέλη του πληρώματος του πλοίου επικοινωνούν με τις οικογένειές τους σχεδόν σε καθημερινή βάση και είναι καλά στην υγεία τους και έχουν καλή μεταχείριση.

Στις 7 Ιουνίου 2022, ο Έλληνας Πρόξενος στην Τεχεράνη πέταξε στο Μπαντάρ Αμπάς και επισκέφθηκε το πλοίο. Βρήκε το πλήρωμα σε καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Στις 4 Ιουνίου 2022, ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ ανάρτησε σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι η κατάσχεση του Prudent Warrior ήταν μια ενέργεια – αντίποινα για την κατάσχεση φορτίου αργού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν στα ελληνικά ύδατα τον Μάιο του 2022. Είμαστε βαθιά δύσπιστοι και ανήσυχοι ότι παρά τις προσπάθειές μας να παρέχουμε κορυφαίες παγκοσμίως υπηρεσίες μεταφορών, έχοντας την ασφάλεια και την ευημερία του προσωπικού μας στο επίκεντρο των επιχειρήσεών μας, ήμασταν αθώα θύματα εν μέσω πολιτικών αντιπαραθέσεων. Ελπίζουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα είναι ο δρόμος για την απελευθέρωση του σκάφους μας και του πληρώματος του.

Η Polembros Shipping βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία και επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τις αρχές για το θέμα. Είμαστε συνεχώς σε επικοινωνία με τις οικογένειες των ναυτικών σε μια προσπάθεια να τους στηρίξουμε σε αυτούς τους τρομερά προβληματικούς καιρούς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *