Πυρετός ναυπηγήσεων σε πλοία μεταφοράς LNG

lng 1

Στα ναυπηγεία της Ανατολής, το 2022, καταγράφηκε ρεκόρ παραγγελιών στον τομέα του LNG. Σύμφωνα με την Clarksons Research, οι ναυπηγήσεις το 2022 αγγίζουν το ρεκόρ των 170 πλοίων μεταφοράς LNG που έχουν παραγγελθεί μέχρι στιγμής, αυξημένα κατά 95% σε σχέση με το 2021, ενώ μεγάλη διαφορά καταγράφηκε και στα ποσά που κατέβαλαν οι εφοπλιστές για την ναυπήγηση τους.

Οι τελευταίες επτά παραγγελίες έγιναν τις τελευταίες μέρες, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα συνεχιστούν οι παραγγελίες. 

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η εκτίναξη των ναυπηγήσεων εκτιμάται ότι οφείλεται στην αύξηση των ναύλων των LNG που επίσης είδαν μεγάλη άνοδο ως αποτέλεσμα της ανατροπής στην παγκόσμια ροή ενεργειακού εφοδιασμού εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με πολλές συμφωνίες να κλείνονται και στα 500.000 δολάρια τη μέρα μέσα στον Οκτώβριο και από τότε συνεχώς αυξάνονται. 

Οι παγκόσμιοι ναυτιλιακοί κολοσσοί στράφηκαν αρχικά στα μεγάλα ναυπηγία της Hyundai Heavy Industries και Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering, στη Νότια Κορέα, που θεωρούνται τα πλέον εξειδικευμένα στο σχεδιασμό και την κατασκευή δεξαμενόπλοιων LNG. Όταν όμως η Νότια Κορέα “έκλεισε”, αδυνατώντας να δεχθεί άλλες παραγγελίες, τη σκυτάλη πήρε η Κίνα, η οποία κατάφερε να διεισδύει γρήγορα στην συγκεκριμένη αγορά παρότι δεν διαθέτει εμπειρία και τεχνογνωσία.

7d7e88d65450459a8bf8baa5e8eeb71a

Από τις 170 παραγγελίες  μέχρι στιγμής εντός του έτους,  περίπου το 30%  των πλοίων θα ναυπηγηθούν στα τρία κινεζικά ναυπηγεία, εκ των οποίων μόνον το ένα είχε εξιδεικευμένη εμπειρία. Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις παραγγελίες LNG carriers που εξασφάλισαν τα κινεζικά ναυπηγεία, μόλις οι δεκαεννέα ήταν από αγοραστές στο εξωτερικό. Ο αριθμός αυτός όμως  είναι πιθανό να αυξηθεί λόγω και της συνεργασίας των κινεζικών ναυπηγείων με τη γαλλική εταιρεία GTT, που πρωταγωνιστεί στον εξοπλισμό LNGs, καθώς κατασκευάζει τις δεξαμενές φορτίων.

Υπολογίζεται ότι 45 νέα δεξαμενόπλοια LNG αξίας περίπου 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα βγουν από κινεζικά ναυπηγία, με την αξία τους να είναι πενταπλάσια από αυτή του 2021, σύμφωνα με την Clarksons Research.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *