Μαστίχα Χίου: Oι Τούρκοι επιδιώκουν παραγωγή ρητίνης.Αίτηση για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης

Μαστίχα Χίου

To δημοσίευμα του politichios.gr για τις τουρκικές προσπάθειες προώθησης προϊόντος δήθεν ‘μαστίχας’ σίγουρα θα πρέπει να κινητοποίησει τις αρμόδιες αρχές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Παραθέτουμε το δημοσίευμα του χιώτικου Μέσου Ενημέρωσης:

 Στην προπαγάνδα της δήθεν παραγωγής μαστίχας συνεχίζουν να επενδύουν οι Τούρκοι με τον Διευθυντή της Επαρχιακής Διεύθυνσης Γεωργίας και Δασοκομίας της Σμύρνης Mustafa Ozen, να ανακοινώνει από τον Τσεσμέ ότι πριν μερικές ημέρες υποβλήθηκε αίτηση στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας για προϊόν γεωγραφικής ένδειξης με την ονομασία «Çeşme Damla Sakızı».

Οι Τούρκοι μάλιστα προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω, αφού στήνοντας ολόκληρο επικοινωνιακό σόου έκαναν λόγο για μεγάλες δυνατότητες του Τσεσμέ στην παραγωγή «μαστίχας», με τον Mustafa Ozen να κάνει λόγο για «φαρμακευτικά φυτά» με ιστορία 300 ετών στην περιοχή.

Ο ίδιος μάλιστα ανακοίνωσε ότι σε 15 ημέρες από σήμερα θα ξεκινήσει η συγκομιδή «μαστίχας» από 20 δέντρα, προσθέτοντας ότι κάθε δέντρο θα μπορεί να δώσει μέχρι και 200 γραμμάρια ετησίως, οριοθετώντας μάλιστα την τιμή πώλησης στις 1.500 τουρκικές λίρες ανά κιλό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συστηματικά τα τελευταία χρόνια έχουν φυτευτεί στην ευρύτερη περιοχή του Τσεσμέ περί τα 30.000 μαστιχόδεντρα, στο πλαίσιο πειραματικής καλλιέργειας του Δήμου Τσεσμέ σε συνεργασία με ερευνητικά ιδρύματα της γείτονος, όμως το τελικό προϊόν που προκύπτει από τα συγκεκριμένα δέντρα αφορά σε ρητίνη κατώτερης ποιότητας και σαφώς υποδεέστερης της Μαστίχας Χίου.

Ακόμα και οι Τούρκοι πάντως, αναγνωρίζοντας την κατώτερη ποιότητα της συγκεκριμένης ρητίνης, αποφεύγουν να την ονομάσουν ως Μαστίχα, πλασάροντας τη δική τους ρητίνη με την ονομασία «Sakiz».

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν καταφέρει να προχωρήσουν στην πρόσμιξη προϊόντων, πλασάροντας συσκευασίες που μέσα περιέχουν αυθεντική μαστίχα Χίου με ρητίνη από τον Τσεσμέ, καταλήγει το δημοσίευμα.

Η Μαστίχα Χίου είναι προιόν ΠΟΠ

Θέλουμε να τονίσουμε πως η Μαστίχα Χίου είναι προιόν ΠΟΠ. Όπως αναφέρει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε το 1992 τον κανονισμό 2081/92 (αντικαταστάθηκε από τον 510/2006), για την προστασία των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων.Ως «Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης – ΠΟΠ» νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, και του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον, που περιλαμβάνει τους φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες και του οποίου η παραγωγή, η μεταποίηση και η επεξεργασία λαμβάνουν χώρα στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

Η Μαστίχα Χίου από το 1997, έχει χαρακτηρισθεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), βάσει του υπ’ αριθμ. 123/1997 Κανονισμού (L0224/24-1-97) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει καταχωρηθεί στον σχετικό Κοινοτικό Κατάλογο των Προϊόντων Π.Ο.Π.Τα Προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης φέρουν το σήμα ΠΟΠ .

Η αναγνώριση ΠΟΠ, για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα δίνει τη δυνατότητα αφενός στους παραγωγούς να προωθήσουν ευκολότερα προϊόντα που παρουσιάζουν εξειδικευμένα χαρακτηριστικά, και αφ’ ετέρου στους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα ποιοτικά, με εγγυήσεις για τη παραγωγή, επεξεργασία και τη γεωγραφική καταγωγή τους.

Οι καταχωρημένες ονομασίες για τα προϊόντα ΠΟΠ προστατεύονται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση για προϊόντα τα οποία δεν παράγονται σύμφωνα με τις ειδικές προδιαγραφές που έχει κάθε προϊόν, καθώς επίσης και από κάθε αντιποίηση, απομίμηση, υπαινιγμό, ψευδή ή απατηλή ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, καταγωγή ή φύση του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπληροφορήσει το κοινό σχετικά με την πραγματική καταγωγή του προϊόντος.

Εκτός από τα προϊόντα ΠΟΠ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει τα προϊόντα ΠΓΕ και ΕΠΠΕ.

Συγκεκριμένα:

    Ως «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη – ΠΓΕ» νοείται το όνομα μιας περιοχής, ενός συγκεκριμένου τόπου ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις μιας χώρας, το οποίο χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός γεωργικού προϊόντος ή ενός τροφίμου που κατάγεται από αυτήν την περιοχή, το συγκεκριμένο τόπο ή τη χώρα, και του οποίου μία συγκεκριμένη ποιότητα, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορούν να αποδοθούν στη γεωγραφική αυτή καταγωγή και του οποίου η παραγωγή ή/και μεταποίηση ή/και η επεξεργασία πραγματοποιούνται στην οριοθετημένη γεωγραφική περιοχή.

    Τα «Ειδικά Παραδοσιακά Προϊόντα Εγγυημένα – ΕΠΠΕ» είναι κυρίως προϊόντα μεταποίησης που χαρακτηρίζονται από τη σύσταση ή τον τρόπο παρασκευής τους, που έχει ιστορία δεκαετιών ή και αιώνων και ενσωματώνει την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα, δηλαδή τη λαογραφία και τις παραδόσεις του λαού που τα παράγει. Τα προϊόντα αυτά βασίζονται στην παράδοση και τη διατροφική κουλτούρα των Ευρωπαίων πολιτών και παρουσιάζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία οφείλονται στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής καλλιέργειας και στις ειδικές συνθήκες παραγωγής και μεταποίησης.

Θεωρούμε πως πρέπει να προστατευθεί κάθε προιόν ΠΟΠ, καθώς πέρα από το ηθικό του θέματος, τίθενται εν αμφιβόλω τεράστια ποσά για μία οικονομία (την ελληνική) που δεν έχει την πολυτέλεια να τα χάσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *