Έφυγε από τη ζωή ο Peter George Γουλανδρής σε ηλικία 93 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Peter George Γουλανδρής σε ηλικία 93 ετών

Έφυγε από τη ζωή ο Peter George Γουλανδρής σε ηλικία 93 ετών

Ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια στις Μπαχάμες – Η πορεία του στον χώρο της ναυτιλίας και η «στροφή» στο real estate και τη φιλανθρωπία – «Στις επιχειρήσεις η διορατικότητά του ήταν αξιοζήλευτη» λένε παλιοί συνεργάτες του

κείμενο Μηνάς Τσαμόπουλος

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ένα διακεκριμένο μέλος μιας σπουδαίας, αλλά χαμηλού προφίλ, ελληνικής ναυτιλιακής δυναστείας πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο Πέτρος Γεώργιος Γουλανδρής -Peter George Goulandris- έφυγε από τη ζωή στις 19 Ιουνίου, ενώ βρισκόταν στις Μπαχάμες, στην πρωτεύουσας της χώρας όπου ζούσε τα τελευταία 20 χρόνια.

Η Ελληνική Επιτροπή Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου – Committee ανακοίνωσε τον θάνατό του τέσσερις ημέρες αργότερα.

«Ο Πέτρος Γιώργος Γουλανδρής ήταν ένα αξιοσέβαστο μέλος της ναυτιλιακής κοινότητας και μέλος του Ομίλου PJ Goulandris & Sons και του Capeside Steamship για περισσότερα από 70 χρόνια». Όσοι τον γνώρισαν τον περιγράφουν «ψηλό, ανεπιτήδευτο, άψογα ντυμένο και απροσδόκητα ευγενικό».

Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1929 από τη Νόρα Μίτσελ και τον Τζορτζ Π Γουλανδρή. Όταν ενηλικιώθηκε, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου, εντάχθηκε στο εμπορικό ναυτικό, ανεβαίνοντας στον βαθμό του υπάρχου. Η καριέρα του ως εφοπλιστής άρχισε το 1962 όταν εντάχθηκε στην Capeside Steamship ως διευθυντής και στέλεχος. Ως μέλος του Ομίλου PJ Goulandris Son, συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες εφοπλιστικές εταιρείες της εποχής του.Πολύ λιγότερο θορυβώδης από τους Έλληνες ομοίους του, Αριστοτέλη Ωνάση και Σταύρο Νιάρχο, η οικογένεια Γουλανδρή συγκέντρωσε έναν τεράστιο στόλο πλοίων Liberty και τάνκερ Τ2 κατά τα μεταπολεμικά χρόνια.

Μετά τη δεκαετία του 1970, ο Γουλανδρής ήταν ιδιαίτερα ενεργός στο πρόγραμμα ναύλωσης και ναυπήγησης δεξαμενόπλοιων του ομίλου στην IHI Marine United στην Ιαπωνία. Ο στόλος δεξαμενόπλοιων και φορτηγών μεταφοράς ξηρού φορτίου-bulker του ομίλου λειτουργούσε από την Cavodoro Shipping στον Πειραιά και τις ναυλώσεις διαχειρίζονταν τα γραφεία Capeside Steamship στο Λονδίνο, καθώς και τα Orion και Global outfits στη Νέα Υόρκη. «Στις επιχειρήσεις, η διορατικότητά του ήταν αξιοζήλευτη», λένε παλιοί συνεργάτες του:

Φανατικός θαυμαστής των ιπποδρομιών, ο Γουλανδρής υπολόγιζε τον εκπαιδευτή Sir Mark Prescott Bt ως φίλο. Ήταν επίσης επιτυχημένος ιδιοκτήτης αλόγων ιπποδρομιών, κερδίζοντας, σπουδαίες νίκες σε σημαντικούς αγώνες.

GoulandrisPeter

Φιλανθρωπικό έργο

Από τις αρχές του 21ου αιώνα, ο Πέτρος Γιώργος Γουλανδρής και η οικογένειά του σταδιακά απομακρύνθηκαν από τη ναυτιλία για να στραφούν στο real estate, τα οικονομικά και το εμπόριο.

Ωστόσο, δεν έχασε ποτέ την επαφή του με τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Συνέχισε να υπηρετεί ως διευθυντής του Αμερικανικού Nηογνώμονα, καθώς και ως σύμβουλος στις ναυτιλιακές εταιρείες της οικογένειας.

Είχε επίσης αναπτύξει φιλανθρωπικές δραστηριότητες στις Μπαχάμες, έγινε πρόεδρος και αργότερα επίτιμος διευθυντής του Lyford Cay Foundations, το οποίο έχει εκταμιεύσει περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια για εκπαιδευτικούς σκοπούς της χώρας από το 1969.

Επικεφαλής του Lyford Cay Foundations επί του παρόντος είναι ο γιος του, Βασίλειος Π. Γουλανδρής, ο οποίος ζήτησε αντί στεφάνων για τον πατέρα του, να δοθούν δωρεές στον οργανισμό.

Ο Γουλανδρής έζησε με τη σύζυγό του Κάθριν Σάντερς – ​​με την οποία ήταν παντρεμένος για 66 χρόνια. Από τον Βασίλη και τις κόρες του, Χρυσή και Τίνα, απέκτησε δέκα εγγόνια. Είχε και ένα άλλον γιό τον ο George Peter, ο οποίος έχει πεθάνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *