Εκλογές | Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία;

Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.gr
Εκλογές |
Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.grΜποΜπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.gr
Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία;

Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία;

Φυσικά και μπορεί. Ωστόσο έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με όλη την πολιτική και επιχειρηματική αγορά να βάζει τις μάρκες της στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου, η απόφαση για εξάντληση της τετραετίας θα μοιάζει περίπου παράδοξη, στα όρια της «εκτροπής», όχι από τη συνταγματική τάξη, αλλά από το πολιτικό κλίμα

Αν το Σύνταγμα της χώρας περιόριζε σημαντικά τη δυνατότητα του εκάστοτε πρωθυπουργού να στήνει κάλπες όποτε τον βολεύει, τότε σήμερα οι εφημερίδες θα κυκλοφορούσαν με τις μισές σελίδες. Ενδεχομένως και η χώρα να δούλευε καλύτερα, χωρίς υπουργούς που αφήνουν τα μολύβια και πιάνουν την απόχη.

Ναι, βέβαια, σε όλον τον κόσμο έτσι είναι, οι κυβερνήσεις μοντάρουν τα πράγματα κατά το πώς ευνοείται η επανεκλογή τους. Ομως εδώ καταντάει κυνικά αστείο όταν γνωρίζεις ότι ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών εξαρτάται από το πόσα στρέμματα δάσους θα καούν το καλοκαίρι. Λέμε για τις κινήσεις του Ερντογάν, αλλά μεγαλύτερη βαρύτητα μπορεί να έχει το τσιγάρο που θα πετάξει κάποιος ή η ανοησία του τύπου που θα πάει να κάψει χόρτα. Και αυτή είναι μία παραδοχή που σου φέρνει τρέλα.

Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.grΕκλογές | Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.grΜποΜπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.grΜπορεί να εξαντληθεί η τετραετία;
Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.gr
Εκλογές |
Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.grΜποΜπορεί να εξαντληθεί η τετραετία; Πηγή: Protagon.gr
Μπορεί να εξαντληθεί η τετραετία;

Θα αποφασίσει, λέει το ρεπορτάζ, ο Πρωθυπουργός, κάπου στον Δεκαπενταύγουστο, ανάλογα με την ένταση της μυρωδιάς του καμένου. Αλλά η εξίσωση έχει και άλλες μεταβλητές, ας πούμε την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ακρίβεια. Και ασφαλώς τις δημοσκοπήσεις. Και στο μεταξύ, έτσι όπως έρχονται τα πράγματα, όσο πιο εμφατικά διατυπώνεται αυτό για την εξάντληση της τετραετίας, τόσο πιο ψεύτικο ακούγεται.

Εννοείται ότι ο Μητσοτάκης δεν θα κάτσει να σκάσει ή να πάρει στα σοβαρά εμάς ή τον Τσίπρα. Από τη στιγμή που οι κανόνες του παιχνιδιού βάζουν την τράπουλα στα χέρια του, θα μοιράσει το χαρτί όποτε τον συμφέρει, θα σκάσει και ένα γέλιο γι’  αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για «τίμιες εκλογές». Αλλωστε, έτσι όπως το χειρίστηκε ο Τσίπρας, θα πάρει και πάνω του το μισό κρίμα για τις ελαφρώς πρόωρες κάλπες.

Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν όλο αυτό μαζεύεται, δηλαδή αν, πράγματι, μπορεί η κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία. Φυσικά και μπορεί, εννοείται. Θεσμικά δε, θα ήταν το ιδεατό. Ομως έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, με όλη την πολιτική και επιχειρηματική αγορά να βάζει τις μάρκες της στις 18 ή στις 25 Σεπτεμβρίου, η απόφαση για εξάντληση της τετραετίας θα μοιάζει περίπου παράδοξη, στα όρια της «εκτροπής», όχι από τη συνταγματική τάξη, αλλά από το πολιτικό κλίμα.

Τι μπορεί να γίνει επί τούτου; Τίποτα. Αλλωστε υπάρχουν, πράγματι, δεδομένα που δεν τα γνωρίζει ούτε ο Μητσοτάκης. Ομως αν δεν έχει χαλάσει ο κόσμος το καλοκαίρι, δεν υπάρχει τίποτα που να κρατήσει τις κάλπες στις αποθήκες ως την άνοιξη. Με το σημερινό κλίμα, το γοργόν και χάριν έχει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *