Πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο και έκλεψαν το φορτίο και το πλήρωμα

Πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο και έκλεψαν το φορτίο και το πλήρωμα
(AP Photo/Farah Abdi Warsameh) |Πειρατές κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο και έκλεψαν το φορτίο και το πλήρωμα

Η μπάριζα πετρέλευσης SPOB GRAHA DUA SATU, η οποία πραγματοποιεί κυρίως ανεφοδιασμό καυσίμων σε πλοία που είναι αγκυροβολημένα στα ύδατα Morosi, στο νοτιοανατολικό Sulawesi της Ινδονησίας, δέχτηκε επίθεση από πειρατές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι 6 πειρατές επιβιβάστηκαν το βράδυ στις 6 Ιανουαρίου οπλισμένοι με ματσέτες, ενώ ένα σκάφος με εξωλέμβια μηχανή με δύο ακόμη πειρατές έκανε κύκλους γύρω από το πλοίο.

Το πλοίο τη στιγμή της πειρατείας ήταν αγκυροβολημένο. 8 μέλη του πληρώματος οδηγήθηκαν στην τραπεζαρία και δέθηκαν. Αργότερα οι πειρατές ανάγκασαν το πλήρωμα να οδηγήσουν το δεξαμενόπλοιο σε μια καθορισμένη θέση και εν συνεχεία δέθηκαν και κλειδώθηκαν και πάλι στη τραπεζαρία του πλοίου.

Στη συνέχεια ένα άλλο πλοίο προσέδεσε στο υπό κατάληψη δεξαμενόπλοιο και όλο το φορτίο ντίζελ μεταγγίστηκε στο πρώτο.

Οι Πειρατές έφυγαν από το δεξαμενόπλοιο το πρωί της 7ης Ιανουαρίου, ληστεύοντας από το πλήρωμα και το πλοίο τιμαλφή (κυρίως ηλεκτρονικά) και μετρητά. Το δεξαμενόπλοιο έπλευσε πίσω στα ύδατα του Morosi και αγκυροβόλησε περίπου στις 07:00 η ώρα στις 7 Ιανουαρίου, αναφέροντας το συμβάν της πειρατείας στις αρχές.

Αμέσως ξεκίνησε έρευνα. Το πλήρωμα ήταν ασφαλές, και κανείς δεν τραυματίστηκε, το δεξαμενόπλοιο καταλήφθηκε από πειρατές για αρκετές ώρες.

Η οικονομική κατάρρευση είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε έξαρση της πειρατείας και των παράνομων δραστηριοτήτων.

piracy 1280x720 1

Συμμετέχουν κυβερνήσεις στη διαπραγμάτευση με πειρατές και στην καταβολή των λύτρων;

Είναι μια πολύ γκρίζα περιοχή. Εξαρτάται από την κυβέρνηση και το μέρος του κόσμου όπου συνέβη η ομηρία. Η γαλλική κυβέρνηση, για παράδειγμα, έχει ψηφίσει νόμους που αναφέρουν ότι θα πληρώσουν λύτρα για να πάρουν πίσω τους πολίτες τους. Στην πραγματικότητα, υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες όταν δεν έγιναν. Οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις θα πουν δημόσια ότι δεν κάνουν ουσιαστικές παραχωρήσεις στους πειρατές. Αυτή είναι η σωστή προσέγγιση κατά τη γνώμη μου

Τα εθνικά κράτη που πραγματοποιούν πληρωμές με απεριόριστα κεφάλαια αυξάνουν το κόστος των λύτρων για όλους τους άλλους. Ωστόσο, είναι επίσης σωστό τα άτομα, αν το επιλέξουν, να μπορούν να πληρώνουν λύτρα για να απελευθερώσουν τους αγαπημένους τους. Σε γενικές γραμμές όλο αυτό λειτουργεί καλά και σε γενικές γραμμές τα κράτη κλείνουν τα μάτια σε όλο αυτό, εφόσον δεν γίνονται πληρωμές σε τρομοκρατικές οργανώσεις.

Εάν εμπλέκονται τρομοκράτες, αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο. Δεν μπορείτε να τα πληρώσετε νόμιμα, ακόμη και μέσω τρίτων. Στα θετικά, η κυβερνητική υποστήριξη μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβεί. Ο κίνδυνος για τον όμηρο αυξάνεται σημαντικά. Αυτό έγινε ανησυχητικό αρκετά χρόνια μετά την απάντηση κατά της πειρατείας στα ανοικτά της Σομαλίας. Όσο υπήρχε μια ηρεμία στον αριθμό των πλοίων που κρατούνταν από πειρατές, οι δυτικές κυβερνήσεις διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος ακούσιας καταβολής χρημάτων σε τρομοκρατικές οργανώσεις στη Σομαλία ήταν πολύ υψηλός και καθιστούσαν πολύ σοβαρό αδίκημα την καταβολή λύτρων.

Δεν γνωρίζω και δεν έχω κάποια απόδειξη ότι λύτρα καταβλήθηκαν άμεσα σε οποιοδήποτε τρομοκρατική ομάδα για θαλάσσια πειρατεία στη Σομαλία, αλλά υπήρχε πάντα η δυνατότητα να καταβληθούν παράπλευρες πληρωμές ή χρήματα προστασίας από τις ομάδες πειρατείας. Ήταν σίγουρα ένας παράγοντας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για πολλές εταιρείες διαχείρισης κινδύνων.

Μια τελευταία λέξη για τη θαλάσσια τρομοκρατία: αυτό διαφέρει από την πειρατεία ή την εγκληματικότητα. Ο στόχος είναι εντελώς διαφορετικός. Με την τρομοκρατία, ένας τρομοκράτης θα στοχεύσει είτε ένα συγκεκριμένο πλοίο είτε ένα συγκεκριμένο κράτος σημαίας για να ενισχύσει τους πολιτικούς του στόχους. Τα χρήματα δεν έχουν καμία σχέση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *