Οι ναυτικοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας

Οι ναυτικοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας

Οι ναυτικοί συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας, ή καλύτερα ως πολίτες που απλά δεν υπάρχουν πουθενά. Δεν θυμάμαι τίποτα τα τελευταία πολλά χρόνια που να έχει γίνει για τους ναυτικούς. Μπορεί να έχουν περάσει και 20-30 χρόνια από τότε που, εν μέρει τουλάχιστον, αναγνωριζόταν η προσφορά των ναυτικών.

Οι συντάξεις στα τάρταρα, τα επιδόματα ανύπαρκτα ή της πείνας, τα όποια προνόμια που είχαν παλιά απλά δεν υπάρχουν. Η εφορία των ναυτικών στο 15%, την στιγμή που στα περισσότερα «ναυτικά» κράτη αναγνωρίζεται η προσφορά του ναυτικού και το συνάλλαγμα που φέρνουν.

Εδώ απλά αγνοούνται. Ακόμη και με τον εμβολιασμό φέρθηκαν στους ναυτικούς σα να μην υπάρχουν. Προσοχή, εγώ δεν θα πω ποιος να κάνει το εμβόλιο ή όχι. Εγώ εδώ λέω τι θα έπρεπε να κάνει το κράτος για τον ναυτικό.

nautikoi
Οι ναυτικοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας

Την στιγμή λοιπόν που τα επιδόματα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, οι οποίες δεν δηλώνουν απολύτως τίποτα (το ελάχιστο δηλαδή), δίδονται αβέρτα, στους ναυτικούς δίνονται 400 ευρώ που είναι της πείνας. Πολλοί επαγγελματίες πήραν επιδόματα λόγω κορονοιού, ενώ οι ναυτικοί που έμειναν και ξέμπαρκοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, παίρνουν  ψίχουλα ή δεν πήραν τίποτα!… Και φυσικά δεν είναι ο σκοπός μου να κατηγορήσω καμία κοινωνική ομάδα, απλά τα αναφέρω γιατί καταδεικνύουν την μεγάλη αδικία που υπάρχει στο πρόσωπο του ναυτικού.

Η ταλαιπωρία δε που υπάρχει με τα μητρώα και τις διάφορες υπηρεσίες για το ναυτικό είναι απίστευτη! Προσπαθούν οι ναυτικοί μέσα σε 3-4 μήνες που θα έρθουν να κάτσουν να δουν την οικογένεια τους, να εξαγοράσουν ή να επικυρώσουν την υπηρεσία τους, να γραφτούν σε διάφορα ειδικά σχολεία για ανανέωση πιστοποιητικών, και όλα αυτά με τεράστιες δυσκολίες.

Δεν δουλεύει το σύστημα; Πρέπει επιτέλους να απεμπλακεί η ναυτιλία από το λιμενικό σώμα; Δε γνωρίζω τι φταίει αλλά πάντως κάτι φταίει. Δε μπορώ όμως να μην αναφέρω ότι η συνεννόηση με το ΝΑΤ για την εξαγορά της υπηρεσίας ήταν εύκολη, άμεση και όλα έγιναν μέσω e-mail. Το δυσκολότερο κομμάτι ήταν η κατάθεση των δικαιολογητικών στο λιμεναρχείο Πειραιά…. Επίσης η συνεννόηση με ΕΛΟΕΝ άψογη. Να τα λέμε και τα καλά.

Θα πρέπει επιτέλους ένας υπουργός ναυτιλίας να κάνει μια ενδελεχής έρευνα, να συζητήσει με εν ενεργεία και συνταξιούχους ναυτικούς και όχι με λιμενικούς ή άλλους γραφιάδες, και να κατανοήσει επιτέλους το επάγγελμα του ναυτικού.

Να καταλάβει πόσο άδικο είναι ένας ναυτικός να βρίσκεται σε ένα καράβι για 6-7 μήνες, χωρίς γιατρό, χωρίς την οικογένεια του, χωρίς το φαγητό του, χωρίς τον ύπνο του, μέσα σε αντίξοες συνθήκες, και να του κρατάνε εφορία 15% (έφτασε μέχρι και 23-25% πριν την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης), να του δίνουν συντάξεις η οποίες εξισώνονται με άλλες κοινωνικές ομάδες οι οποίες ούτε κατά διάνοια δεν πλήρωναν τις ασφαλιστικές κρατήσεις που πληρώνει ο ναυτικός.

capital marinakis
Οι ναυτικοί αντιμετωπίζονται ως πολίτες τρίτης κατηγορίας

Ο ναυτικός θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν είναι κανένας βολεμένος, ο οποίος παίρνει ένα σωρό λεφτά. Ο ναυτικός ανήκει σε μία κοινωνική ομάδα πολύ ιδιαίτερη και αντί να υποβαθμίζεται και να αγνοείται από τα ραντάρ των υπευθύνων, θα έπρεπε να υιοθετούνται μέτρα για την στήριξη τους και την αναβάθμιση τους, παρέχοντας προνόμια ώστε αντί να λιγοστεύουν να πληθαίνουν.

Περισσότεροι ναυτικοί σημαίνει περισσότερη εισροή χρημάτων στην χώρα και άρα στις τοπικές κοινωνίες. Μακάρι να υπήρχαν 100,000 ναυτικοί και να πλήρωναν 5% εφορία παρά 10,000 και να πληρώνουν 15% και 24%. Απλή λογική είναι και προς τα εκεί θα πρέπει να εστιάσουν οι υπεύθυνοι.

Είναι ανεξήγητο το πώς έχει υποβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση και οι εγκαταστάσεις που έχουν να κάνουν με τον ναυτικό. Τόσα και τόσα χρήματα έχουν φέρει οι ναυτικοί στην Ελλάδα τα τελευταία 60-70 χρόνια, και είναι εξοργιστικό να μπαίνει κάποιος στα ναυτικά μητρώα και να μην λειτουργεί το ασανσέρ. Στην εποχή της ψηφιοποίησης είναι ανεπίτρεπτο να μην υπάρχουν οι υποδομές ώστε ένας ναυτικός να κάνει τις εγγραφές και την παρακολούθηση των μαθημάτων εύκολα εξ αποστάσεως.

Το επάγγελμα του ναυτικού είναι από μόνο του ιδιαίτερο και δύσκολο. Ας φροντίσει τουλάχιστον το κράτος να υποστηρίξει το ναυτικό όσο καλύτερα μπορεί. Να μην τον αντιμετωπίζει ως πολίτη τρίτης κατηγορίας. Ούτε βολεμένος είναι ούτε τα χρήματα βγαίνουν εύκολα, ούτε κατακλέβει την εφορία όπως κάνουν άλλοι.

Γιάννης Κ.