«Νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα» για τους Ιρανούς το ρεσάλτο στα τάνκερ | «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ»

«Νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα» για τους Ιρανούς το ρεσάλτο στα τάνκερ | «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ»

Την ώρα που η αγωνία μεγαλώνει για την τύχη των επτά Ελλήνων ναυτικών και του ενός Κύπριου που βρίσκονται από χθες στα χέρια των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, μετά από καταδρομική επιχείρηση των Ιρανών σε δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο, οι διαβουλεύσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας με την Τεχεράνη συνεχίζονται για να αποτραπεί η πλήρης ρήξη των σχέσεων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Θυμίζουμε ότι στα χέρια του Ιράν βρίσκονται από χθες τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Στο Delta Poseidon βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα και στο Prudent Warrior βρίσκονταν 23 άτομα πλήρωμα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου με ανακοίνωσή του καταδίκασε την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί «παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος»

iran tanker

Επίσης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη ζήτησε με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Τοπικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι τα δύο πετρελαιοφόρα συνελήφθησαν με τη συμμετοχή στρατιωτικών ελικοπτέρων πριν ρυμουλκηθούν στις ιρανικές ακτές, ενώ επικαλούμενα ενημερωμένες πηγές, ανέφεραν την πιθανότητα σύλληψης άλλων 17 ελληνικών πλοίων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον Περσικό Κόλπο, «εάν η Ελλάδα συνεχίσει να ασκεί τις κακόβουλες ενέργειές της».

Σύμφωνα με το Lloyd’s List Navigation τα δύο ελληνικά τάνκερ μετέφεραν φορτία πετρελαίου από λιμάνι της ιρακινής πόλης Βασόρα και το ένα από αυτά προοριζόταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Δώσαμε στην Ελλάδα ένα μάθημα!»

Σύμφωνα με τον επίσημο λογαριασμό των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο Telegram, Έλληνας ειδικός παραδέχθηκε στο Sky News ότι η Ελλάδα έκανε λάθος που κατέσχεσε ιρανικό πετρελαιοφόρο (τον Απρίλιο στην Κάρυστο)!

Όπως γράφει η ανάρτηση, ο Έλληνας αναλυτής Δρ. Κλεάνθης Κυριακίδης (σ.σ. επίκουρος καθηγητής και διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος Διπλωματίας στη Σχολή Ασφαλείας και Διεθνών Σπουδών του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) παραδέχτηκε «αφού δεν κατάφερε να ξεφύγει από τις ερωτήσεις του παρουσιαστή του Sky News»:

«Ναι, η Ελλάδα έκανε λάθος και δεν έπρεπε να παραδώσει ιρανικό πετρέλαιο στις ΗΠΑ!  … Δεν είμαστε εχθροί του Ιράν, αλλά οι σύμμαχοί μας, όπως οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ, είναι εχθροί του Ιράν. Ίσως θα ήταν καλύτερα να επιστρέψουμε το πετρέλαιο στο Ιράν….».

Με τη σειρά του, ένας Ιρανός αναλυτής που ήταν καλεσμένος στην ίδια εκπομπή έκανε λόγο για ξεκάθαρα αντίποινα και επανέλαβε τις απειλές που εμφανίστηκαν και χθες, ότι δηλαδή υπάρχουν ακόμα 17 ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο!

«Η ενέργεια του Ιράν δεν ήταν πειρατεία αλλά μια αμοιβαία απάντηση στην Ελλάδα. Η Ελλάδα αν θέλει να επαναλάβει αυτήν την ενέργεια, θα πρέπει να ξέρει ότι άλλα 17 ελληνικά πλοία βρίσκονται ακόμα στον Περσικό Κόλπο. Κατασχέσατε το ιρανικό πετρέλαιο και αυτό που κάναμε ήταν αντίποινα. Δώσαμε στην Ελλάδα ένα μάθημα. Να ξέρει ότι μια χώρα πρέπει να παραμείνει ουδέτερη», είπε χαρακτηριστικά.

«Νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας»

Την ίδια στιγμή, ο αρχισυντάκτης της ιρανικής εφημερίδας Kayhan Hossein Shariatmadar,, γράφει σήμερα στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, με τίτλο «Τώρα είναι η σειρά της Νότιας Κορέας», ότι το Ιράν έχει δικαίωμα βάσει διεθνούς δικαίου να προστατεύει τα συμφέροντά του.

Αναφερόμενος στο ρεσάλτο στα ελληνικά πλοία, σχολιάζει:

«Μια ενέργεια που, πρώτον, βασίζεται στην αποδεκτή αρχή του «δικαιώματος αντιποίνων», είναι νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας και δεύτερον, σύμφωνα με τις δύο διεθνείς συμβάσεις του 1958 της Γενεύης και της Τζαμάικα του 1982, οι οποίες ασχολούνται με το ‘νομικό σύστημα των διεθνών πλωτών οδών και το δικαίωμα διέλευσης πλοίων’. Το Ιράν έχει το δικαίωμα και μπορεί, εάν διακυβεύονται τα εθνικά του συμφέροντα, να κλείσει τα στενά του Ορμούζ σε όλα τα πετρελαιοφόρα, ακόμη και τα πλοία που μεταφέρουν εμπορικά αγαθά και όπλα χωρών που έχουν παραβιάσει τα εθνικά και νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας.

Η παράγραφος 1 του άρθρου 16 της Σύμβασης της Γενεύης αναφέρει ότι «είναι ευθύνη μιας χώρας να καθορίσει εάν τα πλοία είναι ασφαλή να διασχίσουν ένα διεθνές στενό – εδώ το Ορμούζ.  Η κατάσχεση των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων αποτελεί λοιπόν νομικό βήμα σύμφωνα με τους νόμους που ορίζονται στο διεθνές δίκαιο».

τάνκερ Ιράν

Πειρατεία στον Περσικό Κόλπο: «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ» – Οι διάλογοι την ώρα του ρεσάλτο

Μπορεί το Ιράν να τονίζει ότι τα πληρώματα των πλοίων δεν κρατούνται ωστόσο η αγωνία παραμένει για τους 9 Ελληνες ναυτικούς και τον έναν Κύπριο που ήταν στα δύο τάνκερ ελληνικών συμφερόντων.

Την ώρα που οι Ιρανοί κομάντος πάτησαν το πόδι τους στα ελληνικά πλοία, ακολούθησαν έντονοι διάλογοι μεταξύ των στρατιωτών και των Ελλήνων ναυτικών σύμφωνα με το Star.

Οι εικόνες θύμισαν ταινία περιπέτειας όμως ήταν πέρα για πέρα αληθινές. Οι Ιρανοί κομάντος σημάδεψαν με τα όπλα τους τους Έλληνες ναύτες και τους είπαν να μείνουν ακίνητοι και να παραδώσουν τον έλεγχο του πλοίου.

Η πρώτη εντύπωση όσων ήταν στα πλοία ήταν ότι έχουν να κάνουν με πειρατές. Όμως τελικά τους αποκάλυψαν ότι είναι Ιρανοί κομάντος. Μάλιστα, οι λεγόμενοι «Φρουροί της επανάστασης» του Ιράν, το οποίο είναι ανεξάρτητο σώμα από τον τακτικό στρατό.

Ο τακτικός στρατός αποτελεί το βαθύ κράτος της χώρας και τα μέλη του είναι από τους πιο σκληρούς στρατιώτες.

Ακολουθεί ο συγκλονιστικός διάλογος μεταξύ των Ελλήνων ναυτικών και των Ιρανών κομάντος:

Iρανοί: Μην κουνηθεί κάνεις. Αν έχετε όπλα παραδώστε τα τώρα.

Πλήρωμα: Δεν είμαστε οπλισμένοι. Είμαστε ένα εμπορικό πλοίο. Τι είστε εσείς; Κατά πατάτε τους νόμους.

Ιρανοί: Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ. Συγκεντρωθεί τε όλοι στην γέφυρα και ακινητοποιήστε το πλοίο. Παραδώστε τα κινητά σας. Κλείστε τον ασύρματο.

Η μόνη επικοινωνία σας θα είμαστε εμείς.

Πλήρωμα: Έχουμε οικογένειες. Μη μας κάνετε κακό. Είμαστε νόμιμοι.

Ιρανοί: Δε θα πάθει κάνεις κακό. Αρκεί να μη δημιουργήσετε πρόβλημα. Είμαστε ο στρατός του Ιράν.

Να σημειωθεί ότι το πλοίο Delta Poseidon ξεκίνησε από το λιμάνι Μπασρά του Ιράκ με προορισμό την Ελλάδα. Είκοσι δύο μίλια από τις ακτές του του Ιράν ένα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσγειώθηκε στο τάνκερ και 7 ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα. Το Prudent Warrior που είχε ξεκινήσει από το ίδιο λιμάνι το προσέγγισαν 2 ταχύπλοα και άλλοι 7 Ιρανοί κομάντο το ακινητοποίησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

2 thoughts on “«Νόμιμο και αναφαίρετο δικαίωμα» για τους Ιρανούς το ρεσάλτο στα τάνκερ | «Εμείς είμαστε ο νόμος εδώ»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *