«Παγώνουν» οι δόσεις σε όλα τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων.Τι γράφει το ΦΕΚ 75 Α’, 30-03-2020

δόσεις

Παγώνουν» οι δόσεις σε όλα τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τι γράφει η ΠΝΠ για τις δόσεις. Ας δούμε τι αναφέρει η Έφη Καραγεώργου στο mononews

Δικαίωμα στην τρίμηνη αναστολή πληρωμής των δόσεων στα δάνεια τους δεν έχουν μόνο οι δανειολήπτες που δικαιούνται την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία, αλλά όλοι οι δανειολήπτες μπορούν να ζητήσουν το «πάγωμα» των δόσεων τους, λόγω της κρίσης.

Το «πάγωμα» αφορά και όλους τους δανειολήπτες που βρίσκονται στη προστασία του νόμου Κατσέλη, του εξωδικαστικού μηχανισμού καθώς και του νέου πλαισίου για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό η ισχύς του οποίου λήγει στο τέλος Απριλίου και αναμένεται πως θα παραταθεί.

«Βρισκόμαστε στο πλευρό των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όλων εκείνων που πλήττονται από την πανδημία», λέει στο mononews.gr ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός, σημειώνοντας: «Η στήριξη τους είναι το πρώτο ανάχωμα στην κρίση. Πρέπει οι επιχειρήσεις να λειτουργήσουν ξανά, να μην χαθούν θέσεις εργασίας».

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει, «Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα που χρειάζονται, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να πιεστεί το τραπεζικό σύστημα με νέα  γενιά «κόκκινων» δανείων».

Η ΠΝΠ για τις δόσεις στα δάνεια

Με στόχο την στήριξη τόσο των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και όσων πλήττονται από την πανδημία, το Υπουργείο Οικονομικών, εξέδωσε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 75 Α’, 30-03-2020), σύμφωνα με την οποία:

* Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε διαδικασίες μετά την υποβολή της αίτησης, καθώς και πληρωμές δόσεων συμφωνημένης ρύθμισης οφειλών, στο πλαίσιο της προστασίας 1ης κατοικίας (Ν. 4605/2019) και του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ομόρρυθμων εταίρων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών (Ν. 4469/2017). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα δικαιούχους της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ, καθώς και τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στους ΚΑΔ που πλήττονται από την πανδημία.

* Αναστέλλονται για 3 μήνες οι προθεσμίες που αφορούν σε πληρωμές δόσεων στο πλαίσιο ρύθμισης οφειλών από προσωρινή διαταγή ή δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο του Νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που περιλαμβάνει μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρο-εμπόρους (Ν. 3869/2010). Η εν λόγω αναστολή πληρωμών αφορά μόνο σε όσους δικαιούχους θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

* Όσοι οφειλέτες δεν λάβουν την ανωτέρω οικονομική ενίσχυση, αλλά έχουν πληγεί από την κρίση της πανδημίας, δύνανται να λάβουν την ως άνω τρίμηνη αναστολή πληρωμών, μόνο κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και αξιολόγησης από την τράπεζα ή εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις.

Τις επόμενες μέρες τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και  Οικονομικών θα συγκεντρώσουν όλα τα ΑΦΜ των οφειλετών που πλήττονται από την πανδημία και δικαιούνται την  οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Στη συνέχεια, τα εν λόγω ΑΦΜ θα αποσταλούν στις τράπεζες και στις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, με σκοπό να  παρέχουν στους δανειολήπτες  την τρίμηνη αναστολή πληρωμών των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Όσοι δανειολήπτες δεν επιθυμούν να αποσταλούν τα ΑΦΜ τους στις τράπεζες και στους διαχειριστές δανείων θα πρέπει να προβούν σε δήλωση εναντίωσης μέχρι και τις 9 Απριλίου.

Στην επόμενη σελίδα ας δούμε πιο αναλυτικά τις περιπτώσεις και των επιχειρήσεων και των ιδιωτών αλλά και λοιπά οφέλη που προκύπτουν ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.