
Εάν το Κίεβο μπορέσει να αναχαιτίσει τη ρωσική προέλαση για 10 ημέρες, το Κρεμλίνο θα αναγκαστεί να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις.
Μαίνεται ο εφιάλτης στην Ουκρανία. Για τρίτη ημέρα, συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό της χώρας και τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει και διευρύνουν την επίθεσή τους προς όλες τις κατευθύνσεις.
Σύμφωνα με τον χάρτη που δημοσιεύουν οι New York Times, οι Ρώσοι έχουν καταφέρει να πάρουν τον έλεγχο κάποιων περιοχών και οι κύριες δυνάμεις τους βρίσκονται πολύ κοντά στο Κίεβο, όπου η πολιορκία συνεχίζεται.
Εκτός από την Κριμαία και τις ουκρανικές περιοχές στα ανατολικά (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ), φαίνεται να έχουν προωθηθεί βορείως των περιοχών της ουκρανικής πρωτεύουσας, του Τσερνίχιβ και του Χάρκοβου.
Επίσης, έχουν εισέλθει και στα δυτικά προάστια του Κιέβου, αλλά δυσκολεύονται, να περάσουν προς την ανατολική πλευρά.
Ο χάρτης με τις μάχες γύρω από το Κίεβο
Θα συνεχίσουν τον πόλεμο οι Ρώσοι;
Το μεγάλο ερώτημα είναι μέχρι πότε θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις. Όπως υποστηρίζουν πηγές των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών ο πόλεμος δεν εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο του Βλαντιμίρ Πούτιν λόγω της «υπερβολικής αυτοπεποίθησης» του Κρεμλίνου, του κακού τακτικού σχεδιασμού και του «σοκ» από τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλουν οι γενναίοι Ουκρανοί.
Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας κάνει λόγο για 2.800 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και απώλειες των αντιπάλων σε άρματα μάχης (80), τεθωρακισμένα οχήματα (516), αεροπλάνα (10) και ελικόπτερα (7).
Από την μεριά του, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ, αναφέρει ότι από την έναρξη της επίθεσης της Μόσχας, ο στρατός της χώρας του έχει πλήξει 821 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, 87 άρματα μάχης και άλλους στόχους.
Οι κάτοικοι του Κιέβου προετοιμάζονται για ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στα καταφύγια, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν την πρωτεύουσα και οι αψιμαχίες στα περίχωρα συνεχίζονται.
Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, η Ρωσία φαίνεται να χάνει τη δυναμική της.
Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Εσθονίας, Ρίχο Τέρας, ισχυρίζεται ότι η εισβολή δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή η Ρωσία θα ξεμείνει γρήγορα από όπλα και χρήματα και σύντομα θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για κατάπαυση του πυρός. Αρκεί το Κιέβο να μην «πέσει» για 10 ημέρες.
Μάλιστα, ο Τέρας υποστηρίζει ότι ο πόλεμος κοστίζει στη Ρωσία περίπου 15 δισεκατομμύρια λίρες την ημέρα και ότι οι πύραυλοι που διαθέτει χρησιμοποιούνται με φειδώ, καθώς είναι για τρεις έως τέσσερις ημέρες το πολύ.
«Το σχέδιο του Πούτιν στηρίζεται στον πανικό της Ουκρανίας, στην εκτόξευση πυραύλων σε «τυχαία» κτήρια για να «εκφοβιστούν» οι Ουκρανοί, στην πρόκληση μαζικών λιποταξιών, στην παράδοση των όπλων και στη φυγή του Ζελένσκι από τη χώρα», σημειώνει ο ίδιος στο Twitter και αποκαλύπτει ότι οι Ρώσοι βρίσκονταν κοντά στο Κίεβο από τις 18 Φεβρουαρίου.
Ουκρανία: Η Ελλάδα της στέλνει αμυντικό υλικό
Με απόφαση του πρωθυπουργού, η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.
Η Ελλάδα αποφάσισε να ενισχύσει την Ουκρανία με αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια.
Αναλυτικότερα, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Με απόφαση Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη στρατιωτική εικόνα στην Ουκρανία. Με απόφασή του, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελλάδα στέλνει πυρομαχικά, τυφέκια τύπου Καλάσνικοφ και εκτοξευτές.
Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς.
Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και η πρέσβης Άννα-Μαρία Μπούρα.