Στην αγκαλιά της Microsoft ο Sam Altman | Άφωνος παρακολουθεί ο κόσμος το “House Of Cards” της Α.Ι.

Στην αγκαλιά της Microsoft ο Sam Altman | Άφωνος παρακολουθεί ο κόσμος το "House Of Cards" της Α.Ι.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, ο Satya Nadella της Microsoft στάθηκε στη σκηνή δίπλα στον Sam Altman της OpenAI στο συνέδριο της start-up σε μια πρώην αίθουσα συναυλιών στο Σαν Φρανσίσκο.

Και οι δύο φορούσαν μαύρο τζιν παντελόνι, ο κύριος Altman με ένα στρατιωτικού τύπου πράσινο πουκάμισο και ο κύριος Nadella με navy casual. «Σας αγαπάμε παιδιά!» είπε ο κύριος Nadella καθώς γύρισε προς τον Altman. «Ουάου!», απάντησε ο δεύτερος.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Από την Karen Weise/New York Times

Ο Altman χαρακτήρισε τη σχέση της OpenAI με τη Microsoft «την καλύτερη αδερφική αγάπη στο χώρο της τεχνολογίας».

Από το 2019, οι εταιρείες συνεργάζονται για την κατασκευή προηγμένων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης που πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να είναι οι πιο σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες μιας ολόκληρης γενιάς και η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI. Μαζί, σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν τη μάχη με την Google στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, αυτή η σχέση τίθεται πλέον σε δοκιμασία. Την Παρασκευή, όταν το μη κερδοσκοπικό συμβούλιο που ελέγχει την OpenAI ανέτρεψε τον Altman, τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, η Microsoft είχε ελάχιστα λεπτά προειδοποίησης πριν δημοσιοποιηθεί η κίνηση.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο Nadella κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τη συνεργασία, αλλά ότι το μέλλον της OpenAI μπορεί να είναι αμφίβολο. Και αυτό που θα μπορούσε να ήταν μια ντροπιαστική στιγμή για τον Nadella και την εταιρεία του έχει μετατραπεί σε μια επίδειξη εταιρικής μυϊκής δύναμης που έχει καταπλήξει τους μυημένους του κλάδου.

Από τότε που η OpenAI κυκλοφόρησε το chatbot ChatGPT, πριν από σχεδόν ένα χρόνο, η τεχνητή νοημοσύνη έχει αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για σημαντικές εργασίες όπως η έρευνα για τα ναρκωτικά ή για τη διδασκαλία των παιδιών. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας ή ακόμη και σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Και όποιος τα καταφέρει να κυριαρχήσει στο χώρο θα μπορούσε να ελέγξει αυτό που ορισμένοι επιστήμονες υπολογιστών πιστεύουν ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές νέες τεχνολογίες μετά την ατμομηχανή.

Το βράδυ της Κυριακής, ώρες αφότου το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI δήλωσε ότι εμμένει στην απόφαση να διώξει τον Altman, η Microsoft προσέλαβε τόσο τον ίδιο όσο και τον Greg Brockman, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου της OpenAI μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Ο Nadella είπε ότι οι δυο τους θα διαχειρίζονται ένα νέο ερευνητικό εργαστήριο A.I. για τη Microsoft, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι από τους 700 υπαλλήλους της OpenAI που είπαν ότι θα αποχωρήσουν και θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Microsoft εάν ο Altman δεν επιστρέψει πίσω στην εταιρεία.

«Ανυπομονούμε να προχωρήσουμε γρήγορα για να τους παρέχουμε τους πόρους που χρειάζονται για την επιτυχία τους», έγραψε ο Nadella στο X, πρώην Twitter. Η Microsoft και η OpenAI αρνήθηκαν να σχολιάσουν στους New York Times.

Η επιθετική κίνηση του Nadella εναντίον της OpenAI ήταν ένα εκπληκτικό ορόσημο σε ένα άγριο Σαββατοκύριακο.

Αποκάλυψε ουσιαστικά ένα τεκτονικό ρήγμα μεταξύ των ηγετών του κλάδου της τεχνολογίας που έχουν δημιουργήσει δύο στρατόπεδα, το πρώτο να επικεντρώνεται στην εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ως μια γιγαντιαία επιχείρηση και το δεύτερο και πιο επιδραστικό που πιστεύει ότι η A.I. μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ένα βασικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της OpenAI πίστευε ότι ο Altman προχωρούσε πολύ γρήγορα για να επεκτείνει την εταιρεία, ενώ δεν έδινε αρκετή προσοχή στην ασφάλεια όσον αφορά την Τεχνητή Νοημοσύνη, εκφράζοντας ανησυχίες από το ότι θα εξαλείψει τις θέσεις εργασίας έως την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να είναι απειλή για την ανθρωπότητα.

Αν και ο Nadella και η εταιρεία του προσπάθησαν ανεπιτυχώς να βοηθήσουν στην επίλυση του ρήγματος στη διαχείριση της OpenAI το Σαββατοκύριακο, ο ίδιος είχε μεγαλύτερη μόχλευση στην start-up από το Σαν Φρανσίσκο από ό,τι πολλοί είχαν αντιληφθεί.

Η OpenAI πιθανότατα έχει δει μόνο ένα μέρος των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει δεσμεύσει η Microsoft επειδή υποτίθεται ότι θα πληρωνόταν με την πάροδο του χρόνου —αν και οι ακριβείς όροι της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς. Επιπλέον, η Microsoft υπέγραψε μια συμφωνία που της έδινε αντίγραφα της πιο αιχμής τεχνολογίας της OpenAI και συνεργάζεται μαζί της για περισσότερο από ένα χρόνο. Η Microsoft παρέχει στην OpenAI την τεράστια ισχύ των υπολογιστών που χρειάζεται για να δημιουργήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη της.

Με όλα αυτά, ο Nadella θα μπορούσε να ξαναχτίσει την OpenAI μέσα στη Microsoft και να μην χάσει πολύ χρόνο ή χρήμα. Επίσης, δεν αποκλείεται το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI να ενδώσει στην πίεση των εργαζομένων να επαναφέρει τον Altman και τους συμμάχους του, με σημαντικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο. Ο Nadella θα μπορούσε να ζήσει και με αυτό…

«Είναι σαν να ξεχνάς τις ανοησίες που συνέβησαν για τέσσερις ημέρες -ο Sam είναι ακόμα ο Sam και διευθύνει το σόου», είπε ο S. Somasegar, πρώην στέλεχος της Microsoft και σήμερα στο Madrona Venture Group, ο οποίος έχει επαφή με τον Nadella. «Η Microsoft θα καταλήξει νικήτρια ό,τι κι αν συμβεί εδώ».

Για τη Microsoft, μια κατάρρευση στην OpenAI παρουσίαζε μεγάλο κίνδυνο για τα σχέδιά της να ενσωματώσει την A.I. σε ό,τι κάνει. Η Microsoft κατέχει το 49% της OpenAI, αλλά δεν έχει άμεση επιρροή στο διοικητικό συμβούλιο της. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα έναντι του ρητού ελέγχου της OpenAI, η Microsoft διαπραγματεύτηκε συμβάσεις που της έδιναν δικαιώματα στην πνευματική ιδιοκτησία της OpenAI, αντίγραφα του πηγαίου κώδικα για τα βασικά της συστήματα καθώς και τα «βαρίδια» που καθοδηγούν τα αποτελέσματα του συστήματος μετά την εκπαίδευσή του βάσει δεδομένων, σύμφωνα με τρία άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία, στα οποία δεν επετράπη να συζητήσουν το ζήτημα δημόσια.

«Αυτή είναι η βασική προστασία για τη Microsoft», είπε ο Somasegar.

Ο Nadella κινήθηκε γρήγορα το απόγευμα της Παρασκευής για να μιλήσει με το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τη φορτισμένη κατάσταση. Είπε ότι η Microsoft θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την OpenAI, αλλά ότι δεν είναι σαφές τι θα απομείνει από την εταιρεία.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο Bloomberg TV, ο Nadella είπε ότι είχε συνομιλίες με τον Emmett Shear, ο οποίος ονομάστηκε δεύτερος προσωρινός διευθύνων σύμβουλος της OpenAI από την Παρασκευή. «Το μήνυμά μου προς τον Emmett είναι πολύ σαφές, το οποίο είναι “Γεια, κοιτάξτε, παραμένουμε πολύ, πολύ αφοσιωμένοι στην OpenAI και την αποστολή του και τον οδικό του χάρτη, και μπορούν να βασίζονται σε εμάς”», είπε ο Nadella.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με τον Altman. «Θέλουμε να συνεργαστούμε με την OpenAI και θέλουμε να συνεργαστούμε με τον Sam», είπε ο Nadella. «Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεται ο Sam, συνεργάζεται με τη Microsoft. Αυτό συνέβαινε έως την Παρασκευή, και αυτό ισχύει σήμερα, και πιστεύω απολύτως ότι θα συμβεί και αύριο».

Ο Nadella είπε ότι κατά τη συζήτηση με το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI για την αποπομπή του Altman, δεν τον ενημέρωσαν «ότι υπήρχε κάποιο ζήτημα» και έτσι παρέμεινε σίγουρος για τον Altman. Πρόσθεσε ότι η Microsoft θα πιέσει για να γίνουν αλλαγές διακυβέρνησης στην OpenAI, αν και δεν είπε ποιες θα είναι αυτές.

«Οι εκπλήξεις όταν συμβαίνουν είναι κακές», πρόσθεσε ο Nadella.

Emmett Shear

Οι επενδυτές της Microsoft, οι οποίοι φοβούνταν ότι η Microsoft θα βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω της διαχείρισης στην OpenAI, επικρότησαν την κίνηση του Nadella. Η τιμή της μετοχής της Microsoft αυξήθηκε περισσότερο από 2% τη Δευτέρα σε υψηλά ρεκόρ.

Ο Nadella και ο επικεφαλής τεχνολογίας του, Kevin Scott, είχαν στενές σχέσεις με τον Altman και τον Brockman. Ο Nadella και ο Altman γνωρίζονται από το 2018, όταν συναντήθηκαν στο συνέδριο Allen & Company στο Sun Valley του Idaho. Εκείνη την εποχή, η OpenAI ήταν ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό εργαστήριο αφιερωμένο στην κατασκευή ασφαλούς τεχνητής γενικής νοημοσύνης.

Αλλά η OpenAI χρειαζόταν τεράστια ποσά ακριβής υπολογιστικής ισχύος, έτσι για να προσελκύσει επενδυτές, δημιούργησε μια κερδοσκοπική εταιρεία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του μη κερδοσκοπικού συμβουλίου διευθυντών.

Από την πρώτη της επένδυση 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην OpenAI το 2019, η Microsoft αντιμετωπίζει την πολύ μικρότερη εταιρεία ως θερμοκοιτίδα τεχνολογίας. Η OpenAI επικεντρώθηκε αποκλειστικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη, σαν μια αγέλη λύκων, όπως το περιέγραψε ένα πρώην στέλεχος της Microsoft, ενώ η Microsoft έπρεπε να διαχειρίζεται μια σειρά από επιχειρήσεις, από το cloud computing και το λογισμικό μέχρι τα παιχνίδια του υπολογιστή.

Η OpenAI αποκαλύπτεται τώρα ότι χρειαζόταν τη Microsoft πολύ περισσότερο από όσο η Microsoft χρειαζόταν την OpenAI. Το χαοτικό Σαββατοκύριακο έδειξε ότι η Microsoft δεν χρειαζόταν μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο για να έχει δύναμη εκεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *