Οι 72 ώρες τρέλας και απόλυτου χάους στην Τεχνητή Νοημοσύνη | O Sam Altman επιστρέφει ως CEO στην OpenAI

Ο Sam Altman συμφώνησε τελικά να επιστρέψει στην ηγεσία της OpenAI, ανέφερε η εταιρεία σε ανάρτηση της Τετάρτης στο X, λίγες μέρες μετά την αιφνίδια αποπομπή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την αντίδραση των εργαζομένων που απείλησαν να υπονομεύσουν την κορυφαία εταιρεία στον νεοσύστατο κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης.

Από τους Clare Duffy και David Goldman/CNN Business

«Έχουμε καταλήξει σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Sam Altman να επιστρέψει στην OpenAI ως Διευθύνων Σύμβουλος με νέο αρχικό συμβούλιο», ανέφερε η εταιρεία, προσθέτοντας ότι στο διοικητικό συμβούλιο θα προεδρεύει ο Bret Taylor, πρώην συν-διευθύνων σύμβουλος της Salesforce. Άλλα μέλη περιλαμβάνουν τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Quora, Adam D’Angelo και τον πρώην Υπουργό Οικονομικών Larry Summers. «Συνεργαζόμαστε για να μάθουμε τις λεπτομέρειες της» ανέφερε.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στη δική του ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ο Altman έγραψε ότι «ανυπομονεί» να επιστρέψει στην OpenAI και να χτίσει πάνω στην «ισχυρή συνεργασία» της εταιρείας με τη Microsoft, η οποία είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός υποστηρικτής του εργαλείου Τεχνητής Νοημοσύνης ChatGPT.

Η ανακοίνωση φαίνεται να τερματίζει μέρες χάους για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης που περιελάμβανε διαπραγματεύσεις για το ποιος θα πρέπει να ηγηθεί της OpenAI και πώς θα πρέπει να διοικείται η εταιρεία, καθώς και ευρύτερες συζητήσεις σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει να προχωρήσει ο αγώνας εξοπλισμών για την ανάπτυξη τεχνολογίας AI.

Οι λεπτομέρειες της απόλυσης και της επαναπρόσληψης του Altman παραμένουν ασαφείς. Στην ανακοίνωσή της για την απόλυση του Altman, η OpenAI ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήταν ανεπαρκώς «ειλικρινής» με το διοικητικό συμβούλιο. Αυτή η διφορούμενη γλώσσα έκανε τις φήμες να εκτιναχθούν. Ωστόσο, ένας βασικός παράγοντας στην αποπομπή του Altman ήταν η παρουσία εντάσεων μεταξύ του ιδίου, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της πιο επιθετικής ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης, και των μελών του αρχικού συμβουλίου της OpenAI, που ήθελαν να κινηθούν πιο προσεκτικά, σύμφωνα με τη συνεργάτη του CNN, Kara Swisher, η οποία μίλησε με πηγές που είχαν απόλυτη γνώση της κρίσης στην εταιρεία.

Από το πρωί της Δευτέρας, ο Nadella της Microsoft είχε ανακοινώσει ότι ο Altman -μαζί με τον συνιδρυτή της OpenAI, Greg Brockman, ο οποίος παραιτήθηκε από τη startup την Παρασκευή μετά την αποπομπή του Altman- θα ενταχθούν στην εταιρεία του προκειμένου να ηγηθούν ενός νέου ερευνητικού τμήματος AI. Η OpenAI ανέφερε ότι προσέλαβε τον πρώην επικεφαλής του Twitch, Emmett Shear, ως προσωρινό διευθύνοντα σύμβουλο.

Στη συνέχεια, όμως, εκατοντάδες υπάλληλοι της OpenAI, σχεδόν ολόκληρο το προσωπικό της εταιρείας, απείλησαν να φύγουν, ενδεχομένως για τη Microsoft, εάν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας δεν παραιτούνταν και δεν επανέφερε τον Altman στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου.

Δεν είναι σαφές πώς θα επηρεαστεί ο Shear από την επιστροφή του Altman. Δημοσιεύοντας στο X, ο Shear έγραψε: «Είμαι βαθιά ευχαριστημένος από αυτό το αποτέλεσμα, μετά από (κάποιες) 72 πολύ έντονες ώρες δουλειάς… Χαίρομαι που συμμετείχα στη λύση».

Ο Brockman επιστρέφει επίσης στην OpenAI, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο X.

O Greg Brockman και εργαζόμενοι στην OpenAI

Τελικά, η Microsoft και ο Altman φαίνεται να είναι οι μεγάλοι νικητές όλης της τρέλας που επικράτησε για σχεδόν 5 ημέρες: Ο Altman θα συνεχίσει να ηγείται της εταιρείας που βοήθησε στην ίδρυση της, τώρα με ένα διοικητικό συμβούλιο που, θεωρητικά, θα υποστηρίζει περισσότερο το όραμά του.

Και η Microsoft έχει αποκτήσει περισσότερο έλεγχο στην εταιρεία στην οποία επένδυσε δισεκατομμύρια για να βοηθήσει να ενισχύσει τις φιλοδοξίες της για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, που πολλοί στη Silicon Valley πιστεύουν ότι θα είναι το πιο σημαντικό κύμα τεχνολογικής προόδου τις επόμενες δεκαετίες.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από τις αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της OpenAI», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, στο X. «Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα σε μια πορεία προς μια πιο σταθερή, καλά ενημερωμένη και αποτελεσματική διακυβέρνηση».

Το όραμα του Altman για γρήγορη ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται επίσης να έχει κερδίσει. Δημόσια, ο ίδιος έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τους κινδύνους που ενέχει η τεχνητή νοημοσύνη και έχει δεσμευτεί στους νομοθέτες και τους πελάτες του ότι θα προωθήσει την OpenAI με υπευθυνότητα.

«Θα είναι η [AI] σαν το τυπογραφείο που διέδιδε τη γνώση, τη δύναμη και τη μάθηση ευρέως σε όλο το τοπίο που ενδυνάμωσε τα συνηθισμένα, καθημερινά άτομα που οδήγησαν σε μεγαλύτερη άνθηση, που οδήγησε πάνω απ’ όλα σε μεγαλύτερη ελευθερία;» είχε αναρωτηθεί ρητορικά σε ακρόαση της υποεπιτροπής της Γερουσίας τον Μάιο που ασκούσε πίεση για ρύθμιση. «Ή μήπως θα μοιάζει περισσότερο με την ατομική βόμβα –μια τεράστια τεχνολογική ανακάλυψη, αλλά που οι συνέπειες της (σοβαρές, τρομερές) συνεχίζουν να μας στοιχειώνουν μέχρι σήμερα;».

Αλλά μέσα στην εταιρεία, ο Altman συνέχιζε να πιέζει για την πιο γρήγορη εισαγωγή προϊόντων στην αγορά, αποκομίζοντας μεγαλύτερο κέρδος.

Ο Altman ανακοίνωσε πριν από μερικές εβδομάδες ότι η εταιρεία θα καταστήσει διαθέσιμα εργαλεία ώστε ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει τη δική του έκδοση ChatGPT. Η OpenAI έχει επίσης συνεργαστεί με τη Microsoft για την ανάπτυξη τεχνολογίας τύπου ChatGPT σε όλα τα προϊόντα της. Ο σχεδιαστής της OpenAI και του iPhone, Jony Ive, φέρεται να βρισκόταν επίσης σε συνομιλίες για να συγκεντρώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τον ιαπωνικό όμιλο SoftBank για μια συσκευή AI που θα αντικαταστήσει το smartphone.

— Η Juliana Liu και η Diksha Madhok του CNN συνέβαλαν στην αναφορά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *