Λόφος Λυκαβηττού | Πράσινο φως στο σχέδιο για την αναγέννησή του

Λόφος Λυκαβηττού | Πράσινο φως στο σχέδιο για την αναγέννησή του
Photo: Shutterstock

Πράσινο φως πήρε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ένα σχέδιο για την αναγέννηση του Λόφου του Λυκαβηττού.

Ειδικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενέκρινε τη Διαχειριστική Μελέτη Λόφου Λυκαβηττού έως το 2030 που προβλέπει από την επαναλειτουργία του αναψυκτηρίου έως τη δημιουργία ξενοδοχείων εντόμων.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Κείμενο Στάθης Κουσούνης

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση ξενοδοχείων εντόμων τα οποία θα είναι διαμορφωμένα από ξύλο, καλάμι η κάποιο είδος μετάλλου έχει προβλεφθεί η σύνταξη Δασοτεχνικής Μελέτης. Να σημειωθεί, ότι ένα από τα πρώτα ξενοδοχεία εντόμων στη χώρα κατασκευάστηκε πριν από λίγα χρόνια στο Πάρκο Ερμηνείας Οικοσυστήματος της Λίμνης Παμβώτιδας. Υπάρχει ποικιλία σχημάτων και μεγεθών στην αγορά ανάλογα με το συγκεκριμένο σκοπό ή συγκεκριμένο έντομο που θα εξυπηρετηθεί.

Είθισται να αποτελούνται από διάφορα μέρη, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα έντομα για να εναποθέσουν τα αυγά και τις προνύμφες τους. Επίσης, τα ξενοδοχεία εντόμων χρησιμοποιούνται ως καταφύγια ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Εξάλλου, το σχέδιο για την αναγέννηση του Λόφου του Λυκαβηττού περιλαμβάνει τη σύνταξη ειδικής Αρχιτεκτονικής μελέτης η οποία θα περιλαμβάνει εργασίες που θα έχουν σαν αντικείμενο την αποκατάσταση και την ανάδειξη των διαμορφώσεων του πάρκου, εισάγοντας και καινούργια στοιχεία που θα ενισχύσουν τις ήδη υπάρχουσες και θα δημιουργήσουν νέες λειτουργίες. Παράλληλα, θα γίνει συντήρηση και αποκατάσταση φθορών στο δίκτυο μονοπατιών και επανασχεδιασμός όπου απαιτείται των τεχνητών πλατωμάτων εντός του Λόφου ενώ θα τοποθετηθούν 3 ειδών πινακίδες για πληροφορίες, για προσανατολισμό και για αναγνώριση ειδών.

lofos licavitos
Λόφος Λυκαβηττού | Πράσινο φως στο σχέδιο για την αναγέννησή του – Photo: Shutterstock

Στο πλαίσιο του σχεδίου, θα δημιουργηθεί χώρος αναψυχής με την εγκατάσταση νέων οργάνων γυμναστικής από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον όπως ξύλο και σίδερο που συνδυάζουν παιχνίδι και άθληση ενώ θα επαναλειτουργήσει το πέτρινο κτίριο ως χώρος αναψυκτηρίου. Ένα ακόμη κτίριο θα λειτουργήσει ως χώρος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων και θα διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής υδάτινου στοιχείου σε περίπτωση επάρκειας νερού.

Επιπλέον, θα συνταχθεί ηλεκτρολογική- μηχανολογική μελέτη που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποκατάσταση σημείων του δικτύου ύδρευσης (κρήνες, βρύσες, δεξαμενή) στα οποία παρουσιάζονται αλλοιώσεις και τοποθέτηση νέων όπου απαιτείται καθώς και την κατασκευή και λειτουργία δικτύου άρδευσης σε σημεία εμπλουτισμού της βλάστησης και σε σημεία νέων φυτεύσεων. 

To σχέδιο προβλέπει ήπια και καλαίσθητα αντιπλημμυρικά-αντιδιαβρωτικά έργα, νέες κατασκευές από χαμηλές ξερολιθιές με λειτουργία τοιχίου αντιστήριξης, επαναλειτουργία δεξαμενής για αποθήκευση ομβρίων και κάλυψη αναγκών άρδευσης της βλάστησης, διερεύνηση σημείου κατασκευής πυροφυλακίου, επαναδιαμόρφωση του δικτύου φωτισμού και αξιοποίηση ηλιακών φωτιστικών.

Aξίζει να επισημανθεί ότι ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει, ήδη, σε τροχιά υλοποίησης τις παρεμβάσεις που αφορούν στην ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του εμβληματικού θεάτρου του Λυκαβηττού, την συντήρηση και την αναβάθμιση των μονοπατιών και του πλατώματος του λόφου αλλά και την υλοποίηση αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.

One thought on “Λόφος Λυκαβηττού | Πράσινο φως στο σχέδιο για την αναγέννησή του

  1. Αν οι αθρογράφοι σας γράψουν το σωστό όσον αφορά το “αφορά” , το οποίο ΣΩΣΤΟ είναι: Αφορά ΤΟΝ, ΤΗΝ, ΤΟ και ΟΧΙ Αφορά σε, στον, στην, στο, θα τους πιάσει στον λαιμό; Θα πάθουν τίπότα; Αντε γιατί οι σημερινοί αρθρογραφίσκοι της πεντάρας την έχετε ξεφτιλίσει τη γλώσσα ….ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΙ …ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ …Διαδίδετε στις νέες γενιές το ΛΑΘΟΣ –>Αφορά σε, στον, στην, στο ενώ το ΣΩΣΤΟ είναι –> Αφορά Τον, Την, Το

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *