Πυρηνικά Όπλα | Ποιο είναι το πυρηνικό οπλαστάσιο των Μεγάλων Δυνάμεων

Πυρηνικά Όπλα | Ποιο είναι το πυρηνικό οπλαστάσιο των Μεγάλων Δυνάμεων

Η απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις ρωσικές δυνάμεις «πυρηνικής αποτροπής» ξύπνησε για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια μνήμες Ψυχρού Πολέμου.

Υπενθύμισε σε όλο τον πλανήτη ότι το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων βρίσκεται πάντα στο «τραπέζι των συζητήσεων», μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων.

Αξίζει να εξετάσουμε τα στοιχεία γύρω από το πυρηνικό οπλοστάσιο των μεγάλων δυνάμεων.

ΝΑΤΟ και Ρωσία, έχουν περίπου ισοδύναμα πυρηνικά οπλοστάσια

nuklearheads pyrinika

Πυρηνικά οπλοστάσια

Ο αριθμός των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως στα μέσα της δεκαετίας του 1980 είχε φτάσει στο αποκορύφωμά του με περίπου 70.000 τέτοιου είδους όπλα. Έκτοτε έχει μειωθεί. Χαρακτηριστικά μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (SIPRI) αναφέρει πως το 2020 οι πυρηνικές δυνάμεις του πλανήτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Βόρεια Κορέα) είχαν στην κατοχή τους 13.400 πυρηνικά όπλα. Οπως εκτιμάται, από αυτά περίπου 10.500 ανήκουν σε χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και στη Ρωσία.

Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, από τις παραπάνω πυρηνικές κεφαλές περίπου οι 4.500 ανήκουν στη Ρωσία και οι υπόλοιπες στις πυρηνικές δυνάμεις της Συμμαχίας, δηλαδή στη Γαλλία, στη Μεγάλη Βρετανία και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πιο συγκεκριμένα, η Ρωσία φέρεται να έχει στην κατοχή της 4.447 πυρηνικές κεφαλές, ισχύος 550 κιλοτόνων, την πλειονότητα των οποίων μεταφέρουν βαλλιστικοί πύραυλοι που μπορούν να πλήξουν στόχους σε μεγάλη απόσταση, μέχρι και 18.000 χλμ.

Από αυτές, κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο, οι περίπου 1.500 ρωσικές πυρηνικές κεφαλές είναι ανεπτυγμένες στη ρωσική επικράτεια, ένας απροσδιόριστος αριθμός τους έχει τοποθετηθεί σε βάσεις βομβαρδιστικών και σε υποβρύχια, ενώ αρκετές είναι σε εφεδρεία.

NATO russia
NATO and Russian flags are seen through broken glass in this illustration taken March 1, 2022. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

One thought on “Πυρηνικά Όπλα | Ποιο είναι το πυρηνικό οπλαστάσιο των Μεγάλων Δυνάμεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *