Νταλακογιώργος (ΠΕΝΕΝ) για τη φόρτωση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων | Εάν δεν παρθούν μέτρα θα θρηνήσουμε θύματα | Τραυματισμός δύο ναυτικών σε Πειραιά και Λέρο

Νταλακογιώργος (ΠΕΝΕΝ) για τη φόρτωση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων | Εάν δεν παρθούν μέτρα θα θρηνήσουμε θύματα
Νταλακογιώργος (ΠΕΝΕΝ) για τη φόρτωση Ε/Γ – Ο/Γ πλοίων | Εάν δεν παρθούν μέτρα θα θρηνήσουμε θύματα

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται σε διάφορα λιμάνια της χώρας μας αναφορικά με τις συνθήκες φόρτωσης των οχημάτων και κυρίως των φορτηγών (επικαθήμενων, τρέιλερ, συρόμενων κλπ) εξελίσσεται σε τεράστιο κίνδυνο για την ασφάλεια και τη ζωή των Ναυτεργατών», επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού, Αντώνης Νταλακογιώργος και προσθέτει:

«Σύμφωνα με στοιχεία ελέγχου που έχει διενεργήσει η Ένωση μας στα λιμάνια Κρήτης και Πειραιά διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό, επικίνδυνο σκηνικό που επικρατεί ο συνωστισμός, η ένταση και η πίεση του χρόνου για την φόρτωση των φορτηγών. Αιτία είναι ότι οι μεταφορικές εταιρίες καθυστερούν την αναχώρηση των φορτηγών τους από τα θερμοκήπια με αποτέλεσμα να προσέρχονται αυτά μέχρι και την ώρα κανονικής αναχώρησης των πλοίων (πχ Ηράκλειο) και στη φάση αυτή πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν για ζύγιση των φορτίων από την πλάστιγγα και η καθυστέρηση γίνεται αλυσίδα αφού σειρά φορτηγών συνωστίζονται ποιό από αυτά θα περάσει τον καταπέλτη του πλοίου».

Επίσης, ο Αντώνης Νταλακογιώργος, τονίζει ότι «το απαράδεκτο αυτό τριτοκοσμικό και επικίνδυνο φαινόμενο προκαλεί αρρυθμίες, ένταση, ένα διαρκές τρέξιμο προκειμένου η καθυστέρηση στον απόπλου να μην ξεπεράσει την μισή ώρα και να επιβληθούν κυρώσεις στον Πλοίαρχο! Η ευθύνη για αυτή τη χαώδη κατάσταση δεν συνδέεται κατά οποιοδήποτε τρόπο με το πλήρωμα το οποίο καλείται κάτω από αφόρητες συνθήκες να καταφέρει το ακατόρθωτο – θέτοντας την ασφάλεια του σε κίνδυνο».

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ υπενθυμίζει ότι «σύμφωνα με τα ισχύοντα περί φόρτωσης οχημάτων από τον Γενικό Κανονισμό Λιμένα αριθμ. 14 (Υπουργική Απόφαση αριθ. Υ.Α.3131.1/15/1996, ΦΕΚ 5/Β/14-1-1997, άρθρο 5 παράγραφος 3) αναφέρεται ότι «τα μεγάλα φορτηγά – λεωφορεία- μηχανήματα κλπ πρέπει να ευρίσκονται στην αποβάθρα φόρτωσης 2 ώρες πριν από τον προγραμματισμένο απόπλου των πλοίων. Στο άρθρο 12 παρ. 5 υποχρεώσεις οδηγών οχημάτων προβλέπεται «κατά την άφιξη τους στο χώρο του λιμένα προς φόρτωση, συμμορφώνονται με ακρίβεια στις οδηγίες των Λιμενικών οργάνων και ακολουθούν την προτεραιότητα που καθορίζουν οι υπεύθυνοι για τα λιμάνια».

Ο Αντώνης Νταλακογιώργος, θέτει και ένα άλλο θέμα και τονίζει: «Στα λιμάνια Πειραιά και Κρήτης επίσης διαπιστώνεται ένα ακόμη πρόβλημα, οδηγοί οχημάτων προφανώς κατ’ εντολή των μεταφορικών εταιριών αρνούνται την μετακίνηση των οχημάτων στο γκαράζ των πλοίων αναμένοντας να μπουν στο τέλος και αυτό για να κερδίσουν χρόνο αναχώρησης στο λιμάνι προορισμού, αφού τα φορτηγά αυτά θα προπορεύονται κατά την έξοδο τους από τα πλοία.

Πολλές φορές ιδιοκτήτες των φορτηγών οχημάτων στρέφονται κατά μελών του πληρώματος, τους απειλούν ή και τους προπηλακίζουν και κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες πίεσης, στρες, εκφοβισμού σημειώνονται εντός του γκαράζ ατυχήματα (υλικές ζημιές οχημάτων) για τα οποία καλούνται να πληρώσουν τα μέλη του πληρώματος!».

220721105429 limeniko autokinito

Τραυματισμός δύο ναυτικών σε Πειραιά και Λέρο

Ενημερώθηκε, το Α΄ Λιμενικό Τμήμα Τζελέπη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ότι ημεδαπός, μέλος πληρώματος (ειδικότητας επίκουρου) του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου “KΡΗΤΗ ΙΙ” Ν. ΧΑΝ. 25, τραυματίστηκε εντός του πλοίου, σύμφωνα με ημερολογιακή εγγραφή του Πλοιάρχου.

Ο ανωτέρω μεταφέρθηκε στο γενικό νοσοκομείο Πειραιά “ΤΖΑΝΕΙΟ”, για παροχή ιατρικής περίθαλψης. Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Επίσης, ημεδαπός, μέλος πληρώματος (ειδικότητας ναύτη) του Φ/Γ πλοίου “ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΚΟΥΜΙΑΝΟΥ” Ν.Π. 11527, το οποίο βρισκόταν προσδεδεμένο στις εγκαταστάσεις ιδιωτικής εταιρείας, στην περιοχή “ΒΑΘΙΑ ΛΑΓΚΑΔΑ” της νήσου Λέρου, τραυματίστηκε εντός του πλοίου.

Συγκεκριμένα, ο ανωτέρω, κατά την διάρκεια εργασιών παραπάτησε και έπεσε στο εσωτερικό κατάστρωμα του αμπαριού, από ύψος περίπου 2,5 μέτρων.

Ο ημεδαπός μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κρατικό Θεραπευτήριο – Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λέρου, για παροχή ιατρικής περίθαλψης. Προανάκριση διενεργείται και στην περίπτωση αυτή από την οικεία Λιμενική Αρχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *