Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας χωρίς το Χίλτον | Αρχές της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’50

Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας χωρίς το Χίλτον | Αρχές ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '50

Η Hilton και η Ιονική Ξενοδοχειακή Α.Ε. ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για το νέο ξενοδοχείο και τις ιδιωτικές κατοικίες που θα δημιουργηθούν στο κέντρο της Αθήνας. Με τη συμφωνία αυτή, τα luxury brands της Hilton Conrad Hotels & Resorts, Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences θα αποκτήσουν παρουσία στην Ελλάδα και θα λειτουργήσουν εντός του νέου προορισμού που αναπτύσσει η Ιονική Ξενοδοχειακή.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Η είδηση αυτή μας έκανε να αναπολήσουμε μία εποχή που το Χίλτον δεν υπήρχε, μία διαφορετική Αθήνα που δεν μπορούμε να την φανταστούμε.

Στον χώρο δεξιά (Εφορεία Υλικού Πολέμου) θα χτιστεί αργότερα (από το 1957 και μετά) το ξενοδοχείο Χίλτον.

Αριστερά η πολυκατοικία του μεσοπολέμου.

Vas Sofias Hilton Area early 50s by Avery Clark
Φωτ.: Avery Clark

Το ξενοδοχείο “Hiltonτων Αθηνών οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1958-1963, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα (1905-1993), Προκόπη Βασιλειάδη (1912-1977) και Σπύρου Στάικου. Υπήρξε «το πρώτο σημείο οπτικής έξαρσης» στην μεταπολεμική Αθήνα, το πρώτο δείγμα μιας «αρχιτεκτονικής γοήτρου», συμβολικής γενικότερα των οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών εξελίξεων της εποχής εκείνης και ειδικότερα της εισόδου της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας.

Η βασική επιτυχία από αρχιτεκτονικής πλευράς συνίσταται στο στήσιμο «ενός περίοπτου κτιρίου αξιώσεων σε ένα δύσκολο οικόπεδο», όπου ο κοίλος άξονας και άλλες λύσεις που επελέγησαν, καταφέρνουν ως ένα βαθμό να μειώσουν την ακαμψία του όγκου. Μεταξύ των ετών 2001-2003 πραγματοποιήθηκε μια «μινιμαλιστική» παρέμβαση των αρχιτεκτόνων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλλη, με στόχο την αποκατάσταση του κτιρίου και, παράλληλα, την προσθήκη μιας 6όροφης πτέρυγας προς την οδό Βεντήρη.

hilton

2 thoughts on “Η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας χωρίς το Χίλτον | Αρχές της ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ ’50

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *