Νέα Κόμματα | Η απλή αναλογική ανοίγει την όρεξη | Ονόματα

Last updated on 21 Σεπτεμβρίου, 2021 at 11:41 πμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Νέα Κόμματα | Η απλή αναλογική ανοίγει την όρεξη | Ονόματα
Νέα Κόμματα | Η απλή αναλογική ανοίγει την όρεξη | Ονόματα

Κινητικότητα στις παρυφές του πολιτικού σκηνικού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα με την ίδρυση ή την κυοφορία νέων κομμάτων.

Στα διάφορα εγχειρήματα συμμετέχουν έμπειροι στα κοινοβουλευτικά δρώμενα, αλλά και νέοι υποψήφιο πολιτευτές. Την όρεξη έχει ανοίξει η απλή αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές. Η χαλαρότητα στην ψήφο που μπορεί να δημιουργήσει η απλή αναλογική και οι καραμπόλες στο πολιτικό σύστημα που θα επιφέρουν εκτιμούν οι δημιουργοί των νέων πολιτικών φορέων ότι μπορεί να ευνοήσει τα σχέδια τους.

Δεξιά της ΝΔ οι πρώτες κινήσεις

Οι πρώτες κινήσεις πραγματοποιούνται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, με τους εμπνευστές των νέων πολιτικών σχηματισμών να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κενά στα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος. Η κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κεντρώο χώρο, εκτιμούν ότι τους επιτρέπει να αλιεύσουν ψήφους σε ένα δεξιό ακροατήριο που δεν μπορεί να προσεγγίσει ο Βελόπουλος με την Ελληνική Λύση.

Οι «Ελεύθεροι Ανθρωποι» του Τράγκα

9k=

Ο Γιώργος Τράγκας ανακοίνωσε την απόφασή του να εμπλακεί ενεργά στην πολιτική, ιδρύοντας το κόμμα «Ελεύθεροι Άνθρωποι», συνεπικουρούμενος από τον πρώην βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο που είχε συνεργαστεί με τους ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου. Μάλιστα είχε και το δικό του κόμμα – σφραγίδα που ονόμαζε Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Ελλάδος και από βουλευτής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο κ. Νικολόπουλος κατάφερε να εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στην Πάτρα.

Φιλοδοξία μοιάζει να είναι η αναβίωση του ακροατηρίου που είχε ο πρώην υπουργός Άμυνας και ίσως εκεί να αποσκοπεί και το κάλεσμα σε ψηφοφόρους να ενταχθούν στο «Κίνημα Ελευθέρων Ανθρώπων», καθώς ως κίνημα είχε ξεκινήσει και το εγχείρημα του κ. Καμμένου. Βέβαια, άλλες οι εποχές και η πορεία που διέγραψαν τελικά οι ΑΝΕΛ δείχνει ότι η λεκτική βία του αντιμνημονίου και οι υποσχέσεις που μοιράστηκαν τότε και κατέληξαν να μοιάζουν με ψεύτικες μαγκιές δεν συγκινούν πλέον τους πολίτες όπως απέδειξαν οι τελευταίες εκλογές.

Η Ραχήλ Μακρή και η συνεργασία με τον Γιώργο Τράγκα

raxil makri

Τη συστράτευσή της στο πλευρό του Γιώργου Τράγκα στο κόμμα με όνομα «Ελεύθεροι Άνθρωποι», ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, Ραχήλ Μακρή.

Όπως περιγράφει, μέσω του crashonline, ο Γιώργος Τράγκας, παρουσιάζοντας το λογότυπο του κόμματός του, τα χρώματα που δεσπόζουν είναι αυτά της «ελπίδας, της αναγέννησης και της δράσης».

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με ανακοίνωσή της στην ιστοσελίδα crashonline.gr, προχώρησε στην πρώτη της δήλωση ως μέλος του κόμματος.

Στο ύφος που έχει συνηθίσει να εκφέρει τον δημόσιο λόγο της, η κ. Μακρή υποσχέθηκε ότι ως επικεφαλής του Μετώπου Νίκης και σε συνεργασία με το κόμμα του Γιώργου Τράγκα, θα «αγωνισθούμε σε κοινό μέτωπο και θα καταφέρουμε να απελευθερώσουμε, την Ελλάδα και τους Έλληνες από την υγειονομική δικτατορία και το «δικτατορικό» Πρωθυπουργικό κράτος του Κ. Μητσοτάκη.»

Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανηδιώτης

201126100511 kranidotis tzimeros

Το επόμενο εγχείρημα είναι η σύμπραξη της ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΞΑΝΑ του Θάνου Τζήμερου και της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ του Φαήλου Κρανιδιώτη. Τα δύο κόμματα που δεν αποτυπώνονται καν στις δημοσκοπήσεις και το εκλογικό τους αποτύπωμα είναι ελάχιστο έως αδιάφορο ενώνουν τις δυνάμεις τους μέσα από μια συμφωνία για κοινή εκλογική κάθοδο στις επόμενες εθνικές εκλογές. Θα κατέβουν με κοινό ψηφοδέλτιο στις επόμενες εθνικές εκλογές, διατηρώντας την αυτονομία και την αυτοτέλειά τους, κάνοντας όμως και κοινές παρεμβάσεις και δράσεις. Το κοινό ψηφοδέλτιο θα φέρει το όνομα και το έμβλημα του συνασπισμού “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ” και τα ονόματα των δύο προέδρων.

Φιλοδοξίες λόγω… ελληνοτουρκικών

Οι ιδρυτές των νέων κομμάτων πιστεύουν ότι μπορούν ευνοηθούν και από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια αποφασιστική στάση απέναντι στην Τουρκία αλλά δίνει περιθώρια στον διάλογο και αποδοκιμάζει τις ακραίες φωνές που όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός «οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε ή δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος του εθνικού συμφέροντος». Αυτές οι φωνές όμως θεωρούν ότι έχουν εκλογικό ακροατήριο στο οποίο μπορούν να απευθυνθούν αλιεύοντας ψήφους και θα επιχειρήσουν να το εκμεταλλευτούν.

One thought on “Νέα Κόμματα | Η απλή αναλογική ανοίγει την όρεξη | Ονόματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *