Σε νέα πεντάστερα το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε ξενοδοχεία στην Αθήνα

Σε νέα πεντάστερα το μεγαλύτερο μέρος των επενδύσεων σε ξενοδοχεία στην Αθήνα

Τη χρονιά που πέρασε, τα ξενοδοχεία μόνο στον κεντρικό τομέα Αθηνών, αυξήθηκαν κατά 4% και τα δωμάτια ξενοδοχείων κατά 3% σε σχέση με το 2020, πάρα τη μειωμένη ζήτηση και τα κλειστά ξενοδοχεία στο πρώτο πεντάμηνο λόγω της πανδημίας.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις μονάδες παρατηρείται στη κατηγορία 5 αστέρων (+17%), ενώ ακολουθεί η κατηγορία 4 αστέρων (+7%). Στα δωμάτια ξενοδοχείων, η κατηγορία 4 αστέρων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (+6%), ενώ ακολουθεί η κατηγορία 5 αστέρων (+4%). Οι κατηγορίες 3 και 1 αστέρων δεν παρουσίασαν ανάπτυξη.

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία έρευνας για τις επιδόσεις του τουρισμού της πρωτεύουσας από τη GBR Consulting. Με βάση την ανάλυση που διενεργεί για τα ξενοδοχεία που πρόκειται να ανοίξουν, το pipeline δείχνει ότι περίπου 2.500 δωμάτια βρίσκονταν υπό κατασκευή, χωρίς να υπολογιστούν τα ξενοδοχειακά έργα που μελετώνται και χωρίς τα περίπου 2.500 δωμάτια που έχουν προγραμματιστεί για το έργο στο Ελληνικό.

Επιπλέον, την περίοδο 2016-2021 η μεγαλύτερη αύξηση στα ξενοδοχεία παρατηρείται στον κεντρικό τομέα Αθηνών (+24%), όπως δείχνουν τα στοιχεία της μελέτης που επεξεργάστηκε το ΙΝΣΕΤΕ. Την ίδια περίοδο τα δωμάτια ξενοδοχείων στο κέντρο της πρωτεύουσας αυξήθηκαν κατά 17%.

Πάνω η ζήτηση για την Αθήνα

Η ζήτηση επιστρέφει φέτος δυναμικά για την Αθήνα και αυτό φαίνεται και από τον προγραμματισμό των θέσεων στις πτήσεις από τα εξωτερικό. Τα στοιχεία από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG δείχνουν ότι οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα το 2022 έχουν αύξηση 61% σε σχέση με το 2021. 

Οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων το 2022 σε σύγκριση με το 2021 δείχνουν επίσης ότι η Αθήνα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταβολής μετά τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία -που αποτελεί τη σημαντικότερη αγορά τουριστών και εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό- έχουν αυξηθεί κατά 75% φέτος σε σχέση με το 2020.

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αναφορικά με την ανάκαμψη του τουρισμού στην Αττική και στην Αθήνα, σημείωνε ότι αποτέλεσε το κύριο στοίχημα της πολιτικής που αναπτύχθηκε καθώς “η Αττική και η πρωτεύουσα αφορά το μισό ΑΕΠ της χώρας και από το 2008 έχει αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, με επεισόδια σε πορείες, μετά με τα μνημόνια, με τους “αγανακτισμένους”. Η εικόνα της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τις επενδύσεις που γίνονται, αλλά και του κέντρου της πόλης με όλα τα ξενοδοχεία και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι γεμάτα, είναι πράγματι εντυπωσιακή”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τα check-in της πρωτεύουσας

Μεταξύ των νέων projects στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας που έχουν υλοποιηθεί τους τελευταίους μήνες, ξεχωρίζουν η νέα επένδυση της Λάμψα στο Σύνταγμα, “Athens Capital Hotel – MGallery”, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, ύψους 25 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις των Ισραηλινών της Brown στην Ομόνοια, η μετατροπή του το Σαρόγλειου Μέγαρου στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια σε πολυτελές ξενοδοχείο, υπό το διεθνές brand της Moxy, που ανήκει στον όμιλο της Marriott, από Dimand και Prodea Investments, το “Xenodocheio Milos” της Intrakat σε διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη, αλλά και η ανακατασκευή του Hilton που βρίσκεται σε εξέλιξη, ύψους 130 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου πολυτελούς ξενοδοχείου Conrad που θα διαθέτει 280 δωμάτια και σουίτες και τη δημιουργία 50 πολυτελών κατοικιών, οι οποίες θα λειτουργήσουν υπό τα brands Conrad Residences και Waldorf Astoria Residences της Hilton.

tourismos hotel

Τιμές και πληρότητες

Με βάση τα στοιχεία της μηνιαίας έρευνας απόδοσης ξενοδοχείων από ΕΞΑΑΑ – GBR Consulting, κατά τη διάρκεια του 2021, η Αθήνα κατέγραψε πληρότητα 43% TRI (“Total Room Inventory”, όπου λαμβάνεται ως δεδομένο ότι όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων ήταν διαθέσιμα στην αγορά) σε σύγκριση με 21% το 2020 και 78% το 2019 (standard), ενώ το ADR έφθασε στα 95 ευρώ το 2021, σε σύγκριση με 72 ευρώ το 2020 και 106 ευρώ το 2019. 

Συγκρίνοντας την Αθήνα με άλλες πόλεις της Μεσογείου, η Αθήνα είχε πιο αργό ξεκίνημα, κατά τη διάρκεια του 2021, όσον αφορά την πληρότητα λόγω των lockdowns, αλλά είχε καλύτερη απόδοση την περίοδο Ιουνίου – Οκτωβρίου, παρόμοια με την απόδοση της Κωνσταντινούπολης. Σε σύγκριση με ορισμένες πόλεις της Βορειοδυτικής Ευρώπης, οι τάσεις πληρότητας ήταν παρόμοιες, αλλά η Αθήνα είχε καλύτερη απόδοση την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Το προφίλ των τουριστών που έρχονται στην Αθήνα

Με βάση την έρευνα της ΕΞΑΑΑ που διεξήγαγε η GBR Consulting το 2021, το 40% των τουριστών που επισκέφθηκε την Αθήνα ήρθε με τον σύντροφο/την σύντροφο του/της. Το 51% των τουριστών επισκέφθηκε την Αθήνα για πρώτη φορά, ενώ το 57% των τουριστών έμεινε και σε άλλη/ες περιοχή/ες εκτός της Αθήνας. 

Οι δαπάνες των επισκεπτών ξενοδοχείων στην πόλη παρέμειναν σταθερές την περίοδο 2019-2021 στα 115 ευρώ ανά άτομο / ημέρα. 

Περίπου οι μισοί ταξιδιώτες επισκέφτηκαν τις παραλίες της Αθήνας και από αυτούς που το επισκέφθηκαν, το 73% έκανε μπάνιο. Το 2021, η Αττική είχε 12 παραλίες που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία από τον παγκόσμιο οργανισμό γαλάζιας σημαίας. Οι περισσότερες βρίσκονται στην περιοχή της Γλυφάδας, της Βούλας, της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας αλλά και στην ανατολική ακτή της Αττικής. Από αυτούς που δεν επισκέφτηκαν τις ακτές της Αθήνας, το 40%-47% δεν γνωρίζει ότι έχουμε ελκυστικές ακτές με βάση την ανάλυση των τελευταίων 5 ετών. 

Όσον αφορά τα νησιά του Αργοσαρωνικού, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Τα τελευταία 5 χρόνια περίπου το 60% δεν γνωρίζει την Αίγινα. Η Ύδρα είναι ελαφρώς πιο γνωστή, αλλά λιγότερη επισκεψιμότητα λόγω της απόστασής της, ενώ η αναγνωρισιμότητα για τα άλλα νησιά παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο. 

Το 97% των αλλοδαπών τουριστών επιθυμεί να επισκεφθεί πάλι την Αθήνα, το 73% προτείνει την Αθήνα σε άλλους και το 74% αισθάνεται ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που θέλει να δει στην Αθήνα.

top most unique hotels greece