Μετάλλαξη Όμικρον – Μποτσουάνα | Πώς αλλάζει τα σενάρια η νέα αφρικανική μετάλλαξη

Μετάλλαξη Όμικρον - Μποτσουάνα | Πώς αλλάζει τα σενάρια  η νέα αφρικανική μετάλλαξη
Μετάλλαξη Όμικρον – Μποτσουάνα | Πώς αλλάζει τα σενάρια η νέα αφρικανική μετάλλαξη

Η πλειονότητα των κρουσμάτων της παραλλαγής της Μποτσουάνα καταγράφεται στη Νότια Αφρική, λιγότερα στην Μποτσουάνα (εδώ επισημάνθηκε και το πρώτο κρούσμα) και το Χονγκ Κονγκ. Ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε χθες στο Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο. Βέβαια, καθόλου απίθανο δεν είναι το στέλεχος να έχει εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες χωρίς να είναι ακόμα ανιχνεύσιμο.

Tης Σοφίας Κωστάρα

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ήδη τα πρώτα μέτρα που αφορούν στη διακοπή πτήσεων από τη Νότια Αφρική ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από σήμερα το πρωί, με την ελπίδα όχι τόσο να ανακοπεί το νέο στελέχος, κάτι που δύσκολα θα μπορούσε να επιτευχθεί άλλωστε, όσο το να καθυστερήσει η έλευσή του δίνοντας χρόνο στα κράτη και τα ήδη επιβαρυμένα συστήματα υγείας να θωρακιστούν περαιτέρω, αν βέβαια υπάρχουν περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι το νέο στέλεχος μπορεί να προέκυψε έπειτα από χρόνια λοίμωξη ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής με HIV/Aids, που δεν λαμβάνει θεραπεία.

Οι περισσότερες από τις 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού είναι που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο. Άρα είναι πιο μεταδοτική η Όμικρον; Οι ειδικοί δεν μπορούν να δηλώσουν ακόμα με βεβαιότητα κατά πόσον η παραλλαγή αυτή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική, πιστεύουν όμως ότι η εικόνα που διαμορφώνεται είναι ανησυχητική.

Για την ώρα, οι όποιες προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, καθώς δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου εκτιμήσεις και οι επιστήμονες σπεύδουν να κάνουν κλινικές έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα από την κοινότητα, σχετικά με τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης μια σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία, ενώ αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα συμπτώματα από τη μετάλλαξη που θα μπορούσαν να συζητηθούν με ακρίβεια.

Μετάλλαξη Όμικρον – Μποτσουάνα | Πώς αλλάζει τα σενάρια η νέα αφρικανική μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα

Το μεγάλο ερώτημα τις τελευταίες ώρες, αλλά και ο τρόμος, θα λέγαμε, των ειδικών έχει να κάνει με το κατά πόσο τα εμβόλια θα εξακολουθήσουν να είναι το μόνο ασφαλές όπλο απέναντι στον κορονοϊό, δηλαδή κατά πόσο η παραλλαγή θα αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα αντισώματα. Είναι πιθανό τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν μικρότερη προστασία. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αύξησης του ποσοστού εμβολιασμού και χορήγησης της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου. Και φυσικά απαιτούμενο θεωρείται πλέον η αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες τις αμέσως επόμενες μέρες θα θέσουν σε έλεγχο τα εμβόλιά τους για να εκτιμηθεί κατά πόσο θα είναι αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον, ενώ Pfizer και η BioNTech φέρεται να έχουν δηλώσει πως είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες”, αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Υπό αυτό το πρίσμα, τα σενάρια που φωτίζονται ανάλογα με τις εξελίξεις στον επιδημιολογικό χάρτη, είναι πολλά και διαφορετικά, με τις φωνές που μιλούσαν για πιθανότητα lockdown να επανέρχονται, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι αν ληφθεί απόφαση, κεντρικά, από την Ευρώπη και δοθεί γραμμή συμπόρευσης, τότε κανείς δεν θα μπορέσει πρακτικά να μην πειθαρχήσει μπροστά σε έναν τέτοιο κίνδυνο.

Μετάλλαξη Όμικρον – Μποτσουάνα | Πώς αλλάζει τα σενάρια η νέα αφρικανική μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *