Γιατί η ΝΔ κινείται κατά του Μιθριδάτη | Ο φόβος για τους 500.000 νέους ψηφοφόρους

Γιατί η ΝΔ κινείται κατά του Μιθριδάτη | Ο φόβος για τους 500.000 νέους ψηφοφόρους

Επίθεση εξαπέλυσε η ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ για τη συμπερίληψη στα εκλογικά του ψηφοδέλτια του γνωστού ράπερ Μιθριδάτη. Προφανώς δεν αφορά μία μεμονωμένη υποψηφιότητα, όσο δημοφιλής κι αν είναι ο υποψήφιος. Εκκινεί από την αγωνία που επικρατεί σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς για τη στάση που θα κρατήσουν οι 438.595 ψηφοφόροι που θα λάβουν για πρώτη φορά μέρος στις εκλογές της 21ης Μαίου με την απλή αναλογική.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πρόκειται για νέους, οι οποίοι το 2018 δεν είχαν κλείσει τα 17 έτη και δεν είχαν και συγκεκριμένα για τους γεννηθέντες τα έτη 2003, 2004, 2005 και 2006, που φέτος είναι 20, 19, 18 και 17 χρόνων αντίστοιχα.

Το 2020, οι 17χρονοι ήταν 104.352. Ανάλογα είναι τα νούμερα για τις επόμενες χρονιές, γεγονός που ανεβάζει τον τελικό τους αριθμό σε τόσο υψηλό ποσοστό του εκλογικού σώματος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζουν ότι πρόκειται για ένα πολυπληθές όσο και «προβληματικό» για τη ΝΔ εκλογικό κοινό, αφού, ακόμα και το 2019, όπου ο «αέρας» ήταν υπέρ της γαλάζιας παράταξης και δεν υπήρχε «θυμός» ή «οργή» για κυβερνητικά πεπραγμένα, η ΝΔ έμεινε πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ, περίπου 8 μονάδες στα εκλογικά αποτελέσματα.

05fb536692aa774af2940a0611e94b6a XL
Γιατί η ΝΔ κινείται κατά του Μιθριδάτη | Ο φόβος για τους 500.000 νέους ψηφοφόρους

Στο «στόχαστρο» της ΝΔ η νεολαία

Γι αυτό και από την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η συγκεκριμένη εκλογική κατηγορία ήταν σταθερά στη «διόπτρα» της ΝΔ, με τα Free pass την περίοδο της πανδημίας, το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία, το στεγαστικό κα.

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών, ωστόσο, και οι δυναμικές διαμαρτυρίες με τους νέους να πρωτοστατούν, επικαλύπτει τα όποια κέρδη από τις παραπάνω πρωτοβουλίες και κατά γενική εκτίμηση στο στρατόπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγισή τους, ιδιαίτερα στις πρώτες εκλογές της απλής αναλογικής.

Κι όσο κι αν ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να απευθυνθεί στο δύσκολο αυτό κοινό με σταθερή παρουσία στο Tiktok, το πιο δημοφιλές στη νεολαία κοινωνικό δίκτυο, στο Instagram αλλά και στο Twitter και το Facebook ( που δεν καταγράφεται σημαντική ανταπόκριση νέων ) και με διάφορες ακόμα πρωτοβουλίες, όλα τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων που βρίσκονται στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου δείχνουν, όπως πληροφορούμαστε, ότι το συγκεκριμένο στοίχημα είναι από εξαιρετικά δύσκολο έως «άπιαστο».

mitsotakis tsipras androulakis
Γιατί η ΝΔ κινείται κατά του Μιθριδάτη | Ο φόβος για τους 500.000 νέους ψηφοφόρους

Αυτό στο οποίο προσβλέπει το κυβερνητικό επιτελείο είναι να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ορισμένων τουλάχιστον δημοσκόπων ότι η αποχή στους νέους μπορεί να κινηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και στην πρώτη κάλπη. Διότι, στις δεύτερες, αντικειμενικά θα είναι μειωμένη η συμμετοχή τους καθώς πολλοί θα βρίσκονται στα νησιά ή άλλου για να εργαστούν στο πεδίο του τουρισμού ή απλά θα πάνε διακοπές.

Δεν συμφωνούν, ωστόσο, όλοι στην ίδια πρόβλεψη. Διότι υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν ότι μετά το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, πολλοί νέοι, ιδιαίτερα αυτοί των μικρότερων ηλικιών, θα πάνε να ψηφίσουν για να διαμαρτυρηθούν για την απώλεια τόσων νέων ανθρώπων, φοιτητών και άλλων.

Παρερμηνεύονται τα λόγια μου, λέει ο Μιθριδάτης μετά το σάλο

Αποσπασματική παρουσίαση αναρτήσεων και δηλώσεων του με προφανή στόχο την αλλοίωση των θέσεων του για κρίσιμα ζητήματα βλέπει πίσω από τα σχόλια της ΝΔ για το πρόσωπό του ο Μιθριδάτης, μετά το σάλο που έχει προκληθεί από τη δημοσίευση παλαιότερων αναρτήσεων του με σεξιστικό και χυδαίο περιεχόμενο.

Ο Μιθριδάτης, τη συστράτευση του οποίου με τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο MEGA τόνισε ότι οι αναρτήσεις του έχουν παρερμηνευτεί και απομονωθεί σκοπίμως.

«Ο Μιθριδάτης είναι υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι υπέρ των γυναικών, είναι υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και πρέπει να το πω για να το ξεκαθαρίσω μια για πάντα. Η επιχειρηματολογία είναι λίγο αστεία, να το πω, ως και πολύ. Διακρίνω μια ανησυχία, ένα άγχος, πρόσθεσε ο Μιθριδάτης.

«Γράφω πολλά πράγματα σατιρικά. Πρέπει να έχεις και λίγο την αντίληψη να το καταλαβαίνεις και να το αντιλαμβάνεσαι αυτό το πράγμα. Το θεωρώ και λίγο αστείο ειδικά από μία παράταξη που δεν υποστηρίζει αυτά τα συγκεκριμένα θέματα» σημείωσε ακόμη ο ίδιος.

Είναι η χαριτωμενιά μου

Ανάρτηση του Μιθριδάτη που η ΝΔ θεώρησε σκόπιμο να υπενθυμίσει ήταν και τότε που απευθυνόταν στον Αλέξη Τσίπρα και στα όσα ζητούσε από την τότε καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ με μάλλον ειρωνική διάθεση, αποκαλώντας τον Τσιπρουλέτο.

«Έτσι μιλάω και με τους ανθρώπους μου, με τους δικούς μου ανθρώπους. Δεν είναι σε καμία περίπτωση υποτιμητικά τα υποκοριστικά, οι καταλήξεις που βάζω… Είναι η χαριτωμενιά μου» σχολίασε ο Μιθριδάτης.

Σε ότι αφορά την συμπερίληψή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «βεβαίως υπήρχαν κουβέντες, υπήρχαν συνεννοήσεις, υπήρχε σύγκλιση. Και αυτό ήταν το σημαντικό να βρεις τα κοινά σημεία σου».

Ο Μιθριδάτης ευελπιστεί να δώσει μια διαφορετική φωνή μέσα στη Βουλή εφόσον εκλεγεί.

Προς υπεράσπισή του ο Μιθριδάτης εστίασε και στη στροφή που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια στο έργο του. Όπως έγραψε απαντώντας στον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο, που τον κατηγόρησε για κατηγόρησε για σεξισμό και ομοφοβία:

«Επειδή εσείς δε νομίζω να γράψατε τον «Κύρη του σπιτιού», ούτε το «Αντρικές γουρουνιές», ούτε έχετε συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες και βίντεο για το Ζακ… Σας εύχομαι απλά καλημέρα».

mithridatis 1
Γιατί η ΝΔ κινείται κατά του Μιθριδάτη | Ο φόβος για τους 500.000 νέους ψηφοφόρους

Το χρονικό της κόντρας

«Όλα στη διαφθορά και μες στην κάμφορα δεν κάνει διαφορά η συμφορά και σφύρα αδιάφορα». Με αυτούς τους στίχους του τραγουδιού «Για να μην τα χρωστάω» καλωσόρισε ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας τον Μιθριδάτη στα ψηφοδέλτια του νότιου τομέα Αθηνών.

Άμεση ήταν η αντίδραση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας μόλις έγινε γνωστή η υποψηφιότητα του γνωστού καλλιτέχνη, η οποία ζήτησε την αποπομπή του.

«Για τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ προφανώς είναι αδιάφορες οι ομοφοβικές και οι χυδαία σεξιστικές αναφορές του Μιθριδάτη αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πάντα υπάρχει χώρος για τέτοιες συμπεριφορές. Ισχύει το ίδιο και για τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ;», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Να χαρώ εγώ «μπρόοδο»! Ευχαριστούμε αλλά δεν θα πάρουμε…Τέτοια «πρόοδος» να μας λείπει καλύτερα», σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *