Κυβέρνηση | Γιατί αποφασίστηκε αλλαγή στρατηγικής με την πρώτη και δεύτερη κάλπη

Κυβέρνηση | Γιατί αποφασίστηκε αλλαγή στρατηγικής με την πρώτη και δεύτερη κάλπη

Αλλάζει τη στρατηγική της η κυβέρνηση για την πρώτη και την δεύτερη κάλπη υπο την απειλή της αποχής των ψηφοφόρων αλλά και της τιμωρητικής ψήφου των πολιτών. 

Αρχικά η κυβέρνηση υποστήριζε δημοσίως πως σίγουρα θα απαιτηθούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις εφόσον με τον νόμο της απλής αναλογικής δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση απο την πρώτη Κυριακή και πως “η πρώτη κάλπη θα δείξει ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα, – δηλαδή ποιο κόμμα- , και η δεύτερη κάλπη θα δείξει πως θα κυβερνηθεί η χώρα, δηλαδή αυτοδυναμία ή κυβέρνηση συνεργασίας”.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια αλλαγή στην ρητορική για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση με σαφή αναφορά μόνο στην πρώτη κάλπη. “Η κάλπη της 21ης Μαΐου είναι η κρίσιμη κάλπη, στην οποία οι πολίτες καλούνται να ψηφίσουν για κόμμα, να ψηφίσουν για πρωθυπουργό, αλλά και για πρόταση διακυβέρνησης”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απο τον Έβρο, τις προάλλες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάγκη για αλλαγή της ρητορικής σχετικά με το διακύβευμα των επικείμενων εκλογών προέκυψε ύστερα απο τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που έχει στην διάθεση του το Μέγαρο Μαξίμου, και στα οποία εντοπίζονται ανυσυχητικά ποσοστά σχετικά με την αποχή των ψηφοφόρων και με την λεγόμενη “τιμωρητική” ψήφο ή ψήφο αντίδρασης. Αναμφισβήτητα, αυτό το δημοσκοπικό σκηνικό διαμορφώθηκε μετά την τραγωδία των Τεμπών όπου ένα μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων μετακινήθηκε στη “γκρίζα ζώνη” των αναποφάσιστων και των μικρότερων κομμάτων.

  • Παράλληλα όμως, στο κυβερνητικό επιτελείο εκτιμούν πως η δημόσια παραδοχή μετά βεβαιότητας πως θα χρειαστούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις εξέπεμψε το μήνυμα στους ψηφοφόρους πως η πρώτη κάλπη είναι “χαλαρή” και η δεύτερη κάλπη είναι η κρίσιμη, αυτή δηλαδή που θα υπάρχει το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών.

Για αυτό το λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη έσπευσε να αποσαφηνίσει το τοπίο λέγοντας πως “ακούμε πολλά, πρώτη, δεύτερη κάλπη, αυτή τη στιγμή υπάρχει μία κάλπη για μας: Είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σε αυτή την κάλπη θα καθορίσει, ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη τετραετία, ποιο κόμμα και ποιον τελικά οι πολίτες θέλουν για Πρωθυπουργό”.

  • Άλλωστε ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΝΔ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στην δεύτερη κάλπη περνάει μέσα απο την πρώτη κάλπη. Συνάμα, η ανακοίνωση των εκλογών απο τον πρωθυπουργό για την 21η Μαίου αύξησε την συσπείρωση όλων των κομμάτων και της ΝΔ.

Ταυτόχρονα, η ΝΔ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» δείχνει να έχει «μαζέψει» σχεδόν την μισή φθορά που υπέστει απο την τραγωδία των Τεμπών και απομένουν ακόμα επτά εβδομάδες για να μπορέσει να μαζέψει την άλλη μισή διαφθορά και να πλησιάσει το πολυπόθητο 33%.

Δημοσκόπηση Πρώτο Θέμα : Στο 5,3% η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Από τα ευρήματα της μεγάλης έρευνας της MARC για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η οποία διενεργείται ύστερα από την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για το εκλογικό χρονοδιάγραμα, προκύπτει ότι η κοινή γνώμη ξεπερνά σταδιακά το «σοκ» του δυστυχήματος των Τεμπών.

Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία που συνθέτουν το νέο τοπίο είναι η συρρίκνωση της λεγόμενης «γκρίζας ζώνης», στην οποία αθροίζονται τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, η πρόθεση για αποχή αλλά και οι αναποφάσιστοι.

H ΝΔ «μάζεψε» τη μισή πτώση από την τραγωδία των Τεμπών και όπως δείχνει η έρευνα αύξησε τη διαφορά της στις 5,3 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ανέβασε τα ποσοστά της κατά 1,3 μονάδα την ίδια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αύξησε κατά 0,7% τα ποσοστά του, σε σύγκριση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας.

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων τα κόμματα λαμβάνουν τα εξής ποσοστά:

  • ΝΔ 31,7%
  • ΣΥΡΙΖΑ 26,4%
  • ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9,7%
  • ΚΚΕ 5,9%
  • ΜΕΡΑ25 4,3%
  • Ελληνική Λύση 4%

Τέλος ποσοστό 3,8% καταγράφει το Εθνικό Κόμμα – Έλληνες, του Ηλία Κασιδιάρη.

ΚΑΡΤΑ
Κυβέρνηση | Γιατί αποφασίστηκε αλλαγή στρατηγικής με την πρώτη και δεύτερη κάλπη

Ιδιαίτερη σημασία έχει το ερώτημα για την πρόταση του Νίκου Ανδρουλάκη «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» για να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της Marc, λοιπόν, μόλις το 24,8% των ερωτηθέντων συμφωνούν, ενώ το 66,3% θεωρεί ότι πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του κόμματος, που θα κερδίσει τις εκλογές.

Κυβέρνηση | Γιατί αποφασίστηκε αλλαγή στρατηγικής με την πρώτη και δεύτερη κάλπη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *