Nautical Geo – Ελλάδα – Τουρκία | Προβληματισμοί για τις νέες εντάσεις

Nautical Geo - Ελλάδα - Τουρκία | Προβληματισμοί για τις νέες εντάσεις
Nautical Geo – Ελλάδα – Τουρκία | Προβληματισμοί για τις νέες εντάσεις

Προβληματισμούς για την πορεία των ελληνοτουρκικών μετά από ένα κατά τα άλλα ήρεμο καλοκαίρι προκαλούν οι νέες εντάσεις, που αφορούν στην παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους «Nautical Geo», που κάνει έρευνες για τον αγωγό East Med.

κείμενο Κώστας Μαυραγάνης

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι έρευνες γίνονται για λογαριασμό του ελληνικού κράτους σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης και, όπως έχει αναφερθεί, κάθε φορά που προσπαθούσε να κινηθεί πέρα από τα 6 ν.μ. το παρενοχλούσαν τουρκικά πολεμικά, κυρίως μέσω ασυρμάτου, επικαλούμενα το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το πλοίο συνεχίζει κανονικά τις έρευνές του ανατολικά της Κρήτης.

Nautical Geo – Ελλάδα – Τουρκία | Προβληματισμοί για τις νέες εντάσεις

«Κατόπιν εντολής του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, δόθηκαν οδηγίες στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να πραγματοποιήσει έντονο διάβημα διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης navtex.

Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη» αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί νέα προκλητική Navtex, αμφισβητώντας το δικαίωμα της Ελλάδας για επιστημονικές έρευνες δίπλα από την Κρήτη. Αρχικά, ο σταθμός Ηρακλείου της Ελληνικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας εξέδωσε Navtex ενημερώνοντας για επιστημονικές έρευνες του πλοίου Nautical Geo στο Καρπάθιο πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Κάσου. Μετά, η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex, ισχυριζόμενη ότι η περιοχή που δεσμεύει για έρευνες του Nautical Geo η Ελλάδα, «βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη στις 18 Μαρτίου 2020», που πρόκειται για την μονομερή οριοθέτηση της Τουρκίας βάσει του τουρκολιβυκού μνημονίου που κατατέθηκε στον ΟΗΕ.

Σημειώνεται πως την Παρασκευή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε απευθύνει μήνυμα προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συνόδου EUMED9, καλώντας την «να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο, στην Ελλάδα, αλλά και συνολικά στην περιοχή. Οι σχέσεις της Ευρώπης με την Άγκυρα, άλλωστε, καταγράφονται πια αναλυτικά σε όλα τα πρόσφατα συμπεράσματα των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων και τώρα στέλνουν και τα μεσογειακά κράτη το δικό τους μήνυμα. Πρόκειται για μία ακόμα παράμετρο η οποία αναδεικνύει την αναγκαιότητα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης, τη χάραξη του δικού της δρόμου στην άμυνα, στην ασφάλεια, στην ενέργεια, στην οικονομία, στην υγεία».

Από πλευράς του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την κοινή διακήρυξη της EUMED9, αναφέρθηκε στις παραγράφους για την ανατολική Μεσόγειο, την Κύπρο και την παράτυπη μετανάστευση, χαρακτηρίζοντάς τες «προκατειλημμένες, χωρίς όραμα και αποσυνδεδεμένες από την πραγματικότητα». Παράλληλα, κάλεσε τις χώρες της ΕΕ που υπέγραψαν τη διακήρυξη να «εγκαταλείψουν τη μονόπλευρη και προκατειλημμένη στάση τους, την οποία διατηρούν ακολουθώντας τυφλά την Ελλάδα και την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης.

Nautical Geo – Ελλάδα – Τουρκία | Προβληματισμοί για τις νέες εντάσεις

Από πλευράς του, o υπουργός Εθνικής Αμύνης κ.Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος κήρυξε το Σάββατο την έναρξη των εργασιών της Συνόδου των Αρχηγών Άμυνας του ΝΑΤΟ στην Αθήνα , δήλωσε πως η Ελλάδα είναι ένας «σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος στην περιοχή. Στηρίζουμε πάντα τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας, καθώς και τη σταθερότητα και ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και πέραν αυτών, έτοιμοι να αναλάβουμε τον περιφερειακό μας ρόλο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *