Ναγκόρνο Καραμπάχ|Διπλωματικές αστοχίες και στρατηγικοί κίνδυνοι |Η Τουρκία ο μεγάλος νικητής

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 07:56 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Ναγκόρνο Καραμπάχ|Διπλωματικές αστοχίες και στρατηγικοί κίνδυνοι |Ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία
Ναγκόρνο Καραμπάχ|Διπλωματικές αστοχίες και στρατηγικοί κίνδυνοι |Ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία

Η συμφωνία για πλήρη τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ την οποία υπέγραψαν οι ηγέτες της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και τη Ρωσίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και εκ των πραγμάτων αναβαθμίζει στρατηγικά και την Τουρκία, γεγονός που πρέπει να προκαλεί έντονο  προβληματισμό στην ελληνική διπλωματία.

5fa134942400003f1bb03895
Νικόλαος Δ. Κανέλλος

Πρέσβης επί τιμή. Πρώην Πρέσβης της Ελλάδας σε Κόσοβο, Σλοβακία, Βιετνάμ Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, προβλέπεται η ανάπτυξη στρατευμάτων της Ρωσίας στην περιοχή ως ειρηνευτικής δύναμης! Η Τουρκία δεν πρέπει να υποτιμάται αφού είναι άτυπο μέρος στη συμφωνία και εγγυήτρια, απλά την υπέγραψαν μόνο οι τρεις.

Την ίδια στιγμή η Αρμενία εισέρχεται σε περίοδο οξείας πολιτικής αναταραχής.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία ανακόπτει τις αμερικάνικες προσπάθειες επιρροής στον Καύκασο. Η Τουρκία αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και μαζί ο Ερντογάν κερδίζοντας «πόντους» στο εσωτερικό της χώρας του εν μέσω οξείας οικονομικής κρίσης, ενώ δεν αποκλείεται τώρα, που έχει και την κοινή γνώμη υπέρ του, να δούμε περαιτέρω κλιμάκωση της επιθετικότητας του έναντι της Ελλάδας.

Όπως και να έχει τα μεγάλα στρατηγικά επιτεύγματα από την εξέλιξη της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ είναι δύο:

1. Ο διάδρομος από το Ναχτσιβάν προς το Μπακού. Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα η επικοινωνία με το Ναχτσιβάν, το οποίο θεωρείται από τους τους Αζέρους ως  η ”πνευματική και επαναστατική” τους έδρα, ήταν είτε αεροπορική, είτε οδικώς μεσώ Ιράν.

2. Κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και κατά μήκος του διαδρόμου που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με τη Δημοκρατία της Αρμενίας, αναπτύσσονται οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

BAKU, AZERBAIJAN - NOVEMBER 10: Azerbaijani people celebrate the deal reached to halt fighting over the...
BAKU, AZERBAIJAN – NOVEMBER 10: Azerbaijani people celebrate the deal reached to halt fighting over the Nagorno-Karabakh region, in Baku, Azerbaijan on November 10, 2020. In a televised address, Azerbaijani President Ilham Aliyev announced the end of the Karabakh conflict between Baku and Yerevan with the new agreement. (Photo by Resul Rehimov/Anadolu Agency via Getty Images)

Όμως τονίζουμε και πάλι ότι ο μεγάλος νικητής παραμένει η Τουρκία η οποία πλέον βάζει για τα καλά το πόδι της στον Καύκασο και ενισχύει τη σχέση της με Αζέρους και Πακιστανούς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τον ηγετικό της ρόλο στην Ασία και στις τουρκόφωνες νέες «Δημοκρατίες».

Φαίνεται ότι η 10η Νοεμβρίου θα κηρυχθεί η νέα εθνική εορτή του Αζερμπαϊτζάν. 

Τέλος ένα νέο ηθικό και διπλωματικό πρότυπο που δημιουργείται είναι η επιτυχία των Αζέρων να θεωρούν αυτή την εξέλιξη ως απόδοση δικαιοσύνης. 

Εκ των πραγμάτων λοιπόν οι χώρες που αναμείχθηκαν έμμεσα ή άμεσα σε αυτή τη σύγκρουση έχουν πλέον την υποχρέωση να επαναξιολογηθούν τις θέσεις τους και εκ των πραγμάτων να χαράξουν μια νέα πολική βάσει των νέων δεδομένων και να προβούν σε έξυπνες διπλωματικές κινήσεις. 

One thought on “Ναγκόρνο Καραμπάχ|Διπλωματικές αστοχίες και στρατηγικοί κίνδυνοι |Η Τουρκία ο μεγάλος νικητής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *