Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Μπλόκο στη μεταβίβαση στον Γ. Προκοπίου

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προσωρινό μπλόκο στη μεταβίβαση
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προσωρινό μπλόκο στη μεταβίβαση

Στον “πάγο” μπαίνει η μεταβίβαση του ακινήτου της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) στον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου, καθώς η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Χαϊδαρίου να μην υπογραφεί η σχετική σύμβαση μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο για την αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει υποβάλλει ο Δήμος.

Του Κώστα Κετσιετζή

Η εκδίκαση επί της ουσίας της αίτησης ακύρωσης από το ΣτΕ έχει προσδιοριστεί για τις 18 Ιανουαρίου 2022 και η έκδοση της τελικής απόφασης αναμένεται εντός του 2022, το οποίο σημαίνει πως ακόμη και αν η αίτηση απορριφθεί, θα υπάρξει μια τουλάχιστον εξάμηνη καθυστέρηση στην μεταβίβαση. 

Σημειώνεται ότι ο Δ. Χαϊδαρίου προσέφυγε στο ΣτΕ λόγω της Προβλήτας 4 στην Ακτή Σκαραμαγκά, η οποία περιλαμβάνεται στο ακίνητο που δημοπρατήθηκε από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Ο Δήμος  εκτιμά ότι η πώληση της προβλήτας δεν είναι νόμιμη καθώς αυτή αποτελεί ζώνη παραλίας και αιγιαλού και πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση ο κοινόχρηστος χαρακτήρας της και η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σε αυτήν.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προσωρινό μπλόκο στη μεταβίβαση

O Δήμος Χαϊδαρίου υποστηρίζει ότι η προβλήτα αυτή δεν είναι απαραίτητη για τα Ναυπηγεία, καθώς ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για δραστηριότητες σχετικές με τη λειτουργία τους. Η συγκεκριμένη έκταση έμεινε ανεκμετάλλευτη μέχρι το 2002, όπου εκμισθώθηκε σε εταιρεία logistics για την τοποθέτηση containers, ενώ τον Απρίλιο του 2016 δημιουργήθηκε στην επίμαχη προβλήτα 4 κέντρο φιλοξενίας προσφύγων.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία συμφερόντων Γ. Προκοπίου έχει επικρατήσει στον διαγωνισμό της ΕΤΑΔ υποβάλλοντας προσφορά ύψους 37,3 εκατ. ευρώ για το ακίνητο επιφάνειας περίπου 332 στρεμμάτων, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Προβλήτα 4. Άλλη εταιρεία του εφοπλιστή είχε επικρατήσει και στον διαγωνισμό της ειδικής διαχείρισης της “Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ” (ΕΝΑΕ), ο οποίος αφορούσε έκταση 320 στρεμμάτων και τις βασικές εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, με δεσμευτική προσφορά ύψους 25,2 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ακόμη πως ο Δήμος έχει ασκήσει κύρια παρέμβαση και στην διαδικασία έγκρισης του πρακτικού της ειδικής διαχείρισης από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, ζητώντας από το δικαστήριο να απορριφθεί η έκθεση του ειδικού διαχειριστή για το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, καθώς υποστηρίζει μεταξύ άλλων ότι στα πωλούμενα περιουσιακά στοιχεία περιλαμβάνονται και ιδιοκτησίες συνολικής επιφάνειας 131.592 τμ που ανήκουν στο Δήμο και το Ελληνικό Δημόσιο.

Ναυπηγεία Σκαραμαγκά | Προσωρινό μπλόκο στη μεταβίβαση

Η αίτηση αναστολής

Μαζί με την αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού ο Δήμος Χαϊδαρίου είχε ζητήσει και την αναστολή της μεταβίβασης του ακινήτου της ΕΤΑΔ στην εταιρεία του Γ. Προκοπίου μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης του ΣτΕ, με το σκεπτικό πως μεταξύ άλλων θα δημιουργούσε “βλάβη από τη δημιουργία της νομικής και πραγματικής αυτής  καταστάσεως,  η οποία παρίσταται δυσχερώς αναστρέψιμη”.

“Κατά την άποψη του Δήμου, η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, χωρίς προφανώς να προκαταλαμβάνει την μελλοντική απόφαση του ΣτΕ επί της ουσίας της αίτησης ακύρωσης, καταδεικνύει ωστόσο ότι η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Χαϊδαρίου έχει στέρεα νομικά ερείσματα και σοβαρές πιθανότητες να γίνει τελικά  αποδεκτή από το ΣτΕ”, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Δ. Χαϊδαρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *