Με ανάρτησή του στο facebook, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, κάνει αναφορά στις αναλύσεις που έχουν γίνει στην Ιταλία για τους 827 θανάτους που έχουν προκληθεί από τον κορονοϊό (Covid-19) μέχρι και τις 11 Μαρτίου.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία από τις αναλύσεις που έχουν γίνει στην Ιταλία για τους 827 θανάτους που έχουν προκληθεί από τον κορονοϊό. Τα στοιχεία αυτά παραθέτει με ανάρτησή του στα social media, ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος. Στοιχεία που αφορούν τον Covid-19 έως και τις 11 Μαρτίου.
Αναλυτικά η ανάρτηση του καθηγητή έχει ως εξής: «Ανάλυση των θανάτων στην Ιταλία έως τις 11 Μαρτίου με διαβάθμιση ανά ηλικία
Ο αριθμός των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό στην Ιταλία ακολουθεί εκθετική τάση. Σύμφωνα με το Istituto Superiore di Sanità, στις 11 Μαρτίου η Ιταλία είχε 12.462 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, και 827 θανάτους. Η μέση ηλικία αυτών που πέθαναν ήταν 81 έτη και περισσότερα από τα δύο τρίτα των ασθενών είχαν διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις ή καρκίνο, ή ήταν πρώην καπνιστές. Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι είχαν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσφορίας (ARDS) που προκλήθηκε από πνευμονοπάθεια λόγω SARS-CoV-2, πως χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη και πως εάν δεν είχαν νοσήσει λόγω του νέου ιού ίσως να μην είχαν πεθάνει.
Από τους εργαστηριακά επιβεβαιωμένους Covid-19 ασθενείς, το ποσοστό των ασθενών στις μονάδες εντατικής φροντίδας, μεταξύ 1 και 11 Μαρτίου 2020, ήταν σταθερά μεταξύ 9% και 11%.
Από τους ασθενείς που πέθαναν, οι ηλικίες> 90 ετών αποτελούσαν το 14.1% των ασθενών που κατέληξαν, 42.2% ήταν ηλικίας 80-89 ετών, το 32.4% ήταν ηλικίας 70-79 ετών, το 8.4% ήταν ηλικίας 60-69 ετών και το 2.8% ηλικίας 50-59 ετών. Η αναλογία αντρών/γυναικών είναι 80% προς 20%, με μεγαλύτερη μέση ηλικία για τις γυναίκες (83.4 έτη για τις γυναίκες έναντι 79.9 ετών για τους άνδρες).
Σε πρόσφατο άρθρο (13/03/2020) που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet (Covid-19 in Italy: what is next?), επισημαίνεται πως εάν αυτή η τάση συνεχιστεί για μια ακόμη εβδομάδα, θα υπάρξουν 30,000 πάσχοντες από τον Covid-19 ασθενείς. Τα στοιχεία που παρατίθενται είναι αρκετά ανησυχητικά. Είναι επομένως ανάγκη να διατεθούν επαρκείς πόροι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των κλινών και αναπνευστήρων, για να γίνει καλή διαχείριση της κατάστασης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.
Το γράφημα απεικονίζει την ποσοστιαία ανάλυση των θανάτων στην Ιταλια έως τις 11 Μαρτιου με διαβάθμιση ανά ηλικία (Covid-19 in Italy: what is next? The Lancet, 13/03/2020)».
Αυτά έγραψε ο κος Μόσιαλος. Αξίζει επίσης να θυμίσουμε το infographic που δημοσιεύσαμε τις προάλλες
Εκτός από τα όσα έγραψε ο Μόσιαλος τι άλλα στοιχεία έχουμε
Τέλος θυμίζουμε τα σενάρια που αφορούν την εξέλιξη του ιού αναλόγως του καιρού. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να μην γράψει ο κος Μόσιαλος κάτι αντίστοιχο και για την Ελλάδα.
Η υπόθεση που κάνουν όλοι είναι ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες του καλοκαιριού θα σταματήσουν την εξάπλωση του ιού, ενώ από την άλλη μεριά γίνονται αναφορές ότι οι τυχόν ψυχρές εισβολές, θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Ακόμη, όμως, κανείς επιστήμονας δεν έχει βγάλει σαφή συμπεράσματα, αν δηλαδή τελικώς η εξάπλωση του ιού μειωθεί όταν ανέβει η θερμοκρασία τους επόμενους μήνες ή όχι.
“Η έρευνα που διεξήγαγε ο Δρ. Ο Mohammad M. Sajadi και ο Anthony Amoroso, δείχνουν ότι συνολικά, οι ανθρώπινοι κοροναϊοί (HCoV-229E, HCoV-HKU1, HCoV-NL63 και HCoV-OC43) παρουσιάζουν ισχυρή χειμερινή εποχικότητα από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο και είναι μη ανιχνεύσιμη τους καλοκαιρινούς μήνες σε εύκρατες περιοχές “, δήλωσε ο Dr. Christian Bréchot, Πρόεδρος του GVN και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.
“Βάσει της ανάλυσης και υποθέτοντας ότι ο ιός δεν συνεχίζει να μεταλλάσσεται, αναμένουμε ότι το COVID-19 θα μειωθεί σημαντικά στις πληγείσες περιοχές πάνω από τον 30ο Βόρειο Παράλληλο τους επόμενους μήνες, ωστόσο, ο ιός θα μπορούσε να επιβιώσει σε χαμηλά επίπεδα σε τροπικές περιοχές και να αρχίσει και πάλι να αυξάνεται στα τέλη του φθινοπώρου και του ερχόμενου χειμώνα στις εύκρατες περιοχές.
“Με βάση τα στοιχεία που έχουμε τεκμηριώσει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι ο ιός έχει έναν δυσκολότερο χρόνο διάδοσης μεταξύ ανθρώπων σε θερμότερο, τροπικό κλίμα“, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Mohammad Sajadi, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στο IHV στο UMSOM και μέλος της GVN.
“Αυτό δείχνει ότι μόλις οι μέσες θερμοκρασίες αυξηθούν πάνω από 12 βαθμούς Κελσίου και πάνω (54 βαθμούς Φαρενάιτ και πάνω ), ο ιός μπορεί να είναι πιο δύσκολο να μεταδοθεί, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι υπόθεση που απαιτεί περισσότερα δεδομένα.”
Πάντως οι μελέτες είναι αντικρουόμενες ακόμα.