Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει, τελειώνει η «δυναστεία Καραμανλή» | Η τύχη του Δένδια

Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, τελειώνει η «δυναστεία Καραμανλή» | Η τύχη του Δένδια

Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, τελειώνει η «δυναστεία Καραμανλή» | Η τύχη του Δένδια

Με μια άκρως συμβολική κίνηση, σήμερα το απόγευμα, απο το Ζάππειο και οι τρεις «ισχυροί» της ΝΔ, θα στείλουν ηχηρό μήνυμα ενότητας και νικηφόρας πορείας της παράταξης στο δρόμο προς τις κάλπες και στο πλαίσιο της ειδικής εκδήλωσης για την συμπλήρωση 43 χρόνων απο την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ

  • Την εκδήλωση αναμένεται να ανοίξει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάνοντας ειδική αναφορά στο όραμα του Εθνάρχη και ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού θα αναφέρεται στο dna της παράταξης. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κάνει εκτενή αναφορά στην ευρωπαική προοπτική που οραματίστηκε ο Κων. Καραμανλής και στις προσπάθειες που κατέβαλε για να βάλει την Ελλάδα σε ευρωπαική τροχιά.

Ο ίδιος αναμένεται να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις περί «ψυχροπολεμικού» κλίματος που είχε δημιουργηθεί στις μεταξύ τους σχέσεις εξαιτίας της υπόθεσης των υποκλοπών. Παράλληλα, θα στείλει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα της αποδοχής της οικονομικής πολιτικής του του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

  • Μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, τον λόγο θα λάβει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
2ceab4dbac73395ac2b2b43693940148 XL

Αν ο Μητσοτάκης κερδίσει τις εκλογές, τελειώνει η «δυναστεία Καραμανλή» – Η τύχη του Δένδια

Η 21η Μαΐου και πιθανόν και η 2α Ιουλίου είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον Κώστα Καραμανλή, τον Νίκο Δένδια και άλλα στελέχη του νυν κυβερνώντος κόμματος «ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Για του βουλευτές είναι η διαφορά μεταξύ εκλογής (ή επανεκλογής) κι επιστροφής στο σπίτι. Πέρα από το ότι στις πρώτες εκλογές η ΝΔ θα εκλέξει πολύ λιγότερους βουλευτές από τους 158 (τόσους εξέλεξε με τις διαγραφές έμεινε με 156) στις εκλογές που (πιθανώς) θα γίνουν τον Ιούλιο θα έχουμε λίστα.

Ας δούμε ωστόσο τι μπορεί να συμβεί στη ΝΔ αναλόγως των αποτελεσμάτων.

  1. Αν κερδίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τα παίρνει» όλα. Μετατρέπει τη ΝΔ από «καραμανλικό» σε ένα «μητσοτακικό» και προσωποπαγές κόμμα, που θα το δομήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί, χωρίς –σε αρχικό τουλάχιστον στάδιο- καμία αντίσταση. Θα διαμορφώσει τη νέα ηγετική ομάδα της ΝΔ.
  2. Σε μια τέτοια περίπτωση, μετά το τέλος της «δυναστείας Παπανδρέου» θα έχουμε και το τέλος της «δυναστείας Καραμανλή». Ο Κώστας Καραμανλής, μετά το πέρας του «κοινοβουλευτικού του βίου», παρά την ισχυρή επιρροή που θα εξακολουθήσει να διαθέτει στην κοινωνία και κυρίως στη βάση της ΝΔ, μάλλον θα ανακοινώσει και το τέλος του πολιτικού του βίου.
  3. Επίσης, σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα είναι ισχυρή, ο Νίκος Δένδιας δύσκολα θα εξακολουθήσει να είναι δελφίνος το …2027. Η ιεραρχία στην ηγετική πυραμίδα θα αλλάξει πλήρως, χωρίς να μπορεί να προβλεφτεί τι θα συμβεί και ποια πρόσωπα θα αναδειχθούν. Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, δεν αποκλείεται να μείνει εκτός της κυβέρνησης, ενώ δύσκολα θα αποδεχόταν μια πρόταση του πρωθυπουργού για τη θέση του προέδρου της Βουλής, αν αυτή γινόταν, καθώς θα σήμαινε το πέρας του πολιτικού του βίου.

Αν, όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάσει τις εκλογές ή βγει μέσα από αυτές αδύναμος, με τον Τσίπρα «εν αναμονή πρωθυπουργό»:

  1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάψει να είναι πανίσχυρος. Θα αρχίσει η εσωστρέφεια που μπορεί να οδηγήσει σε εσωκομματική αμφισβήτηση.
  2. Ο Κώστας Καραμανλής θα μπορούσε να «καθοδηγήσει» τις εξελίξεις για τη νέα ηγεσία της ΝΔ την επόμενη μέρα. Αντί δε το τέλος του «καραμανλισμού» θα είχαμε το τέλος του «μητσοτακισμού».
  3. Ο Νίκος Δένδιας, που είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα «δελφίνος» της ΝΔ σήμερα, θα διεκδικούσε με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας την ηγεσία της ΝΔ και, όπως όλα δείχνουν, θα ήταν ο νέος ηγέτης της.
dendias mitsotakis