Τι κρύβεται πίσω από τη φράση Μητσοτάκη “σταθερή κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα” που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα

Τι κρύβεται πίσω από τη φράση Μητσοτάκη “σταθερή κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα” που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα
Τι κρύβεται πίσω από τη φράση Μητσοτάκη “σταθερή κυβέρνηση από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα” που ξεσήκωσε πολιτική θύελλα

Ολοένα και περισσότερα στελέχη από το κυβερνητικό στρατόπεδο συνομολογούν πως η  «δημιουργική ασάφεια» του Νίκου Ανδρουλάκη για τις μετεκλογικές συνεργασίες εξυπηρετεί και τονώνει την επιχειρηματολογία της ΝΔ για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στον πυρήνα της προεκλογικής στρατηγικής της γαλάζιας παράταξης.

Όσο πλησιάζει η ώρα της τελικής εκλογικής αναμέτρησης τόσο η ΝΔ θα επιχειρεί  αφενός «μετωπική σύγκρουση» με τον Νίκο Ανδρουλάκη και αφετέρου ηχηρές «μεταγραφές» πρώην προβεβλημένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Μπορεί τα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα να έδειξαν «βουτιά» της ΝΔ μετά την τραγωδία των Τεμπών αλλά στην Πειραιώς συνεχίζουν να εργάζονται πυρετωδώς με γνώμονα την επίτευξη της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές.

  • Και υπό αυτά τα δεδομένα, θεωρούν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης με τις πρόσφατες δηλώσεις για “άγνωστο χ” πρωθυπουργό, τους προσφέρει σημαντική βοήθεια καθώς ουσιαστικά επιβεβαιώνει το δίλλημα «αυτοδυναμία ή περιπέτειες» που έχει θέσει από καιρό στο δημόσιο διάλογο η ΝΔ.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ο Ν. Ανδρουλάκης όσο πιέζεται  για να λάβει ξεκάθαρη θέση προεκλογικά τόσο θα εκτίθεται στα μάτια των πολιτών πως δεν έχει σαφής πολιτική κατεύθυνση. Σημειώνουν μάλιστα πως αυτά που υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κινούνται στη σφαίρα του ανέφικτου και δεν στέκουν ούτε θεσμικά αλλά ούτε με απλά μαθηματικά. Και κατά τις εκτιμήσεις τους, το γεγονός αυτό εξυπηρετεί την γαλάζια στρατηγική γιατί αφενός συσπειρώνεται η βάση της παράταξης και επικαιροποιείται το δίλημμα της αυτοδυναμίας που έχει θέσει η ΝΔ.

mhtsotakis
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Λαμία IN TIME / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  • Η κυβέρνηση θα κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της τις δηλώσεις Ανδρουλάκη και για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε χθες στο θέμα λέγοντας πως “άλλον θα ψηφίσουν οι πολίτες και άλλος θα τους προκύψει ως πρωθυπουργός”. 

Στο πλαίσιο αυτό, η ΝΔ όχι μόνο θα εντείνει τις πιέσεις της προς το Νίκο Ανδρουλάκη για να λάβει ξεκάθαρη θέση αλλά θα συνεχίσει να τονίζει πως με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κανένα πεδίο συνεννόησης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες από την Φθιώτιδα επικαλούμενος τις «περιπέτειες» άλλων χωρών της Ε.Ε από το σύστημα της απλής αναλογικής σημείωσε με νόημα πως ακόμα και χώρες που έχουν στην κουλτούρα τους τις κυβερνήσεις συνεργασίας και πάλι δυσκολεύονται να λάβουν τις απαιτούμενες αποφάσεις.

  • «Οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν τελικά να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα» δήλωσε χαρακτηριστικά  κι επισήμανε πως “η αυτοδυναμία δεν είναι κομματική σκοπιμότητα αλλά εθνική αναγκαιότητα”. 

Το κάλεσμα

Η παραπάνω φράση του πρωθυπουργού για σταθερή κυβέρνηση απο ένα κόμμα αλλά όχι απο ένα χρώμα, πυροδότησε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε την δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας πως “η κυβέρνηση Μητσοτάκη να έχει μακρά εμπειρία και παράδοση σε αποστασίας, αλλά δεν μπορεί αυτό να είναι το μέλλον της χώρας».

Το ΠΑΣΟΚ σχολιάσε την δήλωση του πρωθυπουργού λέγοντας πως “επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965”.

Η ΝΔ απάντησε στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης λέγοντας πως “προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού, όπως το συνηθίζουν. Αλλωστε οποιος μιλαει για ‘65 και αποστασία, οπως το ΠΑΣΟΚ, οφείλει να γνωρίζει ότι η αποστασια αφορούσε την ανατροπή εκλεγμένης κυβέρνησης”.

Παράλληλα, όπως επισημαίνουν στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη η βούληση του για «άνοιγμα» της ΝΔ είναι σταθερή και αταλάνταντευτη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της παράταξης. Αυτό, αποτυπώθηκε και κατά τη χθεσινή περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα όπου σε συνέντευξη του τόνισε πως η ΝΔ είναι μια παράταξη «εξαιρετικά ευρύχωρη».

« Η ΝΔ είναι μία ανοιχτή παράταξη η οποία έχει μπορέσει και έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους. Έχει ενσωματώσει νέες ιδέες» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.

0d50b9ce bd5f 4071 9489 a40f638bbe82
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / Intime News

Και η αποστασία…

Σύμφωνα με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δείχνουν διάθεση για αποστασίες.

Έτσι ερμηνεύουν τη συγκεκριμένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη:

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στη χώρα μας οι σταθερές κυβερνήσεις που απολαμβάνουν κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αποτελούμενες από ένα κόμμα αλλά όχι μόνο από ένα χρώμα -το τονίζω αυτό- είναι οι πιο κατάλληλες, είναι οι πιο δοκιμασμένες και αυτές που μπορούν, τελικά, να εξασφαλίσουν ότι η χώρα θα κινηθεί πολύ γρήγορα στον δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει».

Το ΠΑΣΟΚ αντέδρασε με μια σύντομη ανακοίνωση:

«Μετά το χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη, ο κ. Μητσοτάκης με εικαστικές προσεγγίσεις επιχειρεί να καμουφλάρει τις οικογενειακές του παραδόσεις. Όμως, το 2023 δεν είναι 1965. Να είναι σίγουρος πως ο ελληνικός λαός δεν θα κάνει ανεκτές τέτοιες μεθοδεύσεις».

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο κ. Τσίπρας :«το να κλέβει κάποιους βουλευτές από άλλα κόμματα, και το προαναγγέλλει κιόλας, αυτά συνήθως δεν προαναγγέλλονται», για να συμπληρώσει: «Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση στις αποστασίες», αλλά «δεν νομίζω ότι αυτό μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας.

Φωτιά στο προεκλογικό σκηνικό

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρότασή του για πολιτικό πρόσωπο στη θέση πρωθυπουργού αν προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά εκτός των Μητσοτάκη και Τσίπρα έχει βάλει για τα καλά, φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και ως συνέπεια της πρότασής του είναι να του επιτίθενται και από τα δεξιά και από τα αριστερά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιμείνει στην ίδια γραμμή και σήμερα που θα επαναλάβει τη πρότασή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι πηγαίνει σε αχαρτογράφητα επικοινωνιακά νερά, μετά την πρότασή του που έχει προκαλέσει συζητήσεις όχι μόνο εκτός του κόμματός του, αλλά και εντός με κυριότερο όλων τον Ανδρέα Λοβέρδο.

Ωστόσο όμως ο κ. Ανδρουλάκης θεωρεί ότι πέτυχε το στόχο του να συζητείται θετικά ή αρνητικά η πρότασή και να έχει γίνει μήλον της έριδος.

Στο επιτελείο του οι πάντες αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μία κίνηση πολλών ρίσκων, από την οποία εξαρτάται η περαιτέρω εκλογική του παρουσία.

Πυρά εναντίον του εξαπέλυσε και ο Αλέξης Τσίπρας, σε χαμηλότερους όμως τόνους.

Η μπαγκέτα του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος πάντως που κρατά την προεκλογική μπαγκέτα και δίνει τον τόνο της μάχης. Μιλώντας σε ψηφοφόρους του αναφερόμενος στις εκλογές είπε πως «Ο Μάιος είναι κοντά, φέρνοντας και μια νέα άνοιξη με το διπλό δικό σας μήνυμα νίκης, σημειώνοντας ότι μόνο η ΝΔ μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά, «στο μέλλον που της αξίζει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την πρόταση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σε υψηλούς τόνους: «Όσοι μιλούν για κυβερνήσεις συνεργασίας, παραπέμπουν σε παραλυσία» είπε, για να συνεχίσει: «Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος Χ πρωθυπουργός που θα ηγηθεί την επόμενη ημέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Δηλαδή, άλλον να θέλουν και άλλος να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα βγει αύριο;».

Στην παρούσα φάση το στοίχημα του κ. Μητσοτάκη είναι να μπορέσει να βάλει την κοινωνία σε διαφορετική συζήτηση και να ξεφύγει από την συζήτηση του δυστυχήματος των Τεμπών που του έκανε τεράστια ζημιά στην εικόνα του «μεταρρυθμιστή». Στην χθεσινή του ομιλία είπε πως είναι περίοδος αναστοχασμού και ανασυγκρότησης.

«Δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε εγώ είμαι εκείνος που θα πει πως φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από μένα», είπε χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε πια ότι στα Τέμπη συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη με τις ελλείψεις ενός προβληματικού οργανισμού, με διαχρονικά προβλήματα που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανατάξουμε πλήρως πριν μας προλάβει το κακό.

Γι’αυτό ανέλαβα την ευθύνη στο όνομα όλων όσων κυβέρνησαν τη χώρα, καθώς το δράμα έγινε με εμάς το τιμόνι», τόνισε και πρόσθεσε:

«Προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε θα πω φταίνε οι άλλοι εκτός από εμάς. Εμείς πρώτοι έχουμε το χρέος να διαμορφώσουμε τους όρους ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ ξανά ένα τέτοιο κακό».

Όλα αυτά, όμως, «δεν παύουν να δείχνουν την παλιά Ελλάδα που θα πολεμήσω και θα αλλάξω», όπως είπε, για να προσθέσει: «Πρώτος εγώ θα ήθελα να γυρίσω τον χρόνο πίσω».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *