To πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης | Το σενάριο αστάθειας μετά τις εκλογές

To πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Μητσοτάκης | Σενάριο αστάθειας μετά τις εκλογές

Φαίνεται πως υπάρχει προσπάθεια πολιτικής απομόνωνσηςτου Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Η ενώση εναντίον του πρώτου είναι μία πάγια τακτική σε όλους τους τομείς που υπάρχει ανταγωνισμούς.

Ας δούμε τι σκέψεις κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ως απάντηση σε αυτή την … ‘ένωσητων αντιπολιτευόμενων’ ερμηνεύεται η μετωπική επίθεση του μεγάρου Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , την ώρα που η Κουμουνδούρου τηρεί αποστάσεις και επιμένει στο δικό της σχεδιασμό για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας την επομένη της κάλπης της απλής αναλογικής.

Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει πρόβλημα καθώς ακόμα και αν λάβει την πρώτη θέση στις εκλογές έχει μείνει χωρίς κανέναν εν δυνάμει πολιτικό σύμμαχο και κυβερνητικό εταίρο: Ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίζεται αδύνατον πλέον να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν δεν θέλει να τελειώσει πολιτικά τόσο το κόμμα του όσο και ο ίδιος . Από την άλλη τυχόν συνεργασία με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα οδηγήσει σε μεγάλη κρίση τη ΝΔ, κρίση που θα εκφραστεί με παραιτήσεις ή και αποχωρήσεις κορυφαίων στελεχών, ακόμα και νυν υπουργών.

Γι αυτούς τους λόγους δεν είναι λίγοι αυτοί σε ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κι Ελληνική Λύση που φοβούνται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συγκεντρώσει 151 έδρες, είναι θα επιλέξει ως μέθοδο διακυβέρνησης την αποστασία. Να πάρει δηλαδή –προφανώς με ανταλλάγματα- με …μεταγραφή στη ΝΔ βουλευτές που θα έχουν εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ ή με την Ελληνική Λύση. Πράγμα όμως και αυτό δύσκολο καθώς θα του λείπουν ούτως ή άλλως (εφόσον βέβαια έβγαινε πρώτο κόμμα) πάνω από 10 βουλευτές, ενώ μια τέτοια εξέλιξη θα δυναμίτιζε την ίδια τη χώρα-οικονομία,θεσμούς,πολιτικό σύστημα, μίντια κοκ!

Στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνουν πως λιγότερο από δύο μήνες πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου, η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα στρατηγικό αδιέξοδο, οι βάσεις του οποίου τέθηκαν με το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών: Η ΝΔ, με τον κ. Μητσοτάκη στην ηγεσία, μετά από 4 χρόνια διακυβέρνησης δεν έχει εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο.

Στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών η δυσαρέσκεια των κεντρώων ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή εκφράζεται δημοσκοπικά κάτι που κατακρημνίζει την κυβέρνηση κι αφήνει το επιτελείο Μητσοτάκη σε κενό αέρος. Βέβαια ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη συνέντευξή του στον Στ. Θεοδωράκη στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, ωστόσο είναι σαφές πως η επιμονή αυτή περισσότερο αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο καταμαρτυρά παρά ρεαλιστικό στόχο.

Τι συνιστά ωστόσο η στρατηγική αυτοδυναμίας της ΝΔ με τα σημερινά δεδομένα; Ελλείψει εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου, ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται διατεθειμένος όχι μόνο για δεύτερες αλλά και για τρίτες κάλπες, εκβιάζοντας επί της ουσίας μία απίθανη αυτοδυναμία ή τουλάχιστον μία θνησιγενή κυβέρνηση που θα προκύψει από την «αποστασία» βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Αυτά βέβαια, με δεδομένο πως το συντεταγμένο ΠΑΣΟΚ, των έντονων αντίρροπων εσωτερικών δυνάμεων, δεν θα επαναλάβει τη σύμπλευση με τη ΝΔ σε ένα remake του 2012.

Ο Λοβέρδος και η … ‘κίτρινη κάρτα’

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέστειλε σαφές μήνυμα προς «φίλιες δυνάμεις» Μητσοτάκη στο εσωτερικό ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας τον Ανδρέα Λοβέρδο είτε να αναδιπλωθεί πλήρως, είτε να συνεχίσει οδηγούμενος εκτός ψηφοδελτίων, ακόμα και εκτός κόμματος.

«Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο» ήταν η διαρροή από το ΠΑΣΟΚ κατά του πρώην υπουργού και διεκδικητή της ηγεσίας του κόμματος πριν ενάμισι χρόνο. Νωρίτερα, ο Α. Λοβέρδος είχε κληθεί να σχολιάσει τη δήλωση Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ: «Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα- για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, υπογραμμίζοντας ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του Ν. Ανδρουλάκη να πει προ των εκλογών ποιον προτείνει για πρωθυπουργό.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος απέφυγε να σηκώσει το γάντι που του πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ με ομιλία του στη Βουλή έκανε κριτική στην κυβέρνηση την οποία χαρακτήρισε αποτυχημένη, κινήσεις που απέτρεψαν τα μέτρα εναντίον του.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αποστείλει νέο σκληρό μήνυμα προς τους «Κυριακίστας» του κόμματός του, ώστε να υπονομεύσει από τώρα τυχόν αποστασίες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ μετά τις κάλπες.

Πώς το σύνθημα «αυτοδυναμία ή χάος» μπορεί να οδηγήσει σε χάος τη χώρα την επόμενη μέρα.

«Η απομόνωση Μητσοτάκη και η αλαζονική αναζήτηση μίας αυτοδύναμης και ανεξέλεγκτης κυβέρνησης βάζει τη χώρα σε περιπέτειες» σημειώνουν από την Κουμουνδούρου αναφορικά με τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ.

Στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας προσδοκά να εμφανιστεί ως η δύναμη σταθερότητας μέσα στο ευμετάβλητο αυτό σκηνικό. H στρατηγική της προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, φαίνεται να κερδίζει έδαφος στις σφυγμομετρήσεις, εμφανίζεται σε μερίδα πολιτών να συνιστά μία επιλογή σταθερότητας. Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή σημαίνει σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας τη Δευτέρα μετά τις κάλπες της απλής αναλογικής, σημειώνουν σε κάθε ευκαιρία από την Κουμουνδούρου.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο άρνησης του Ν. Ανδρουλάκη ή επιβολής όρων όπως αυτοί που επανέλαβε στην προχθεσινή του συνέντευξη, στον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς όλα μπορούν να λέγονται πριν τις εκλογές. Εάν όμως η λαϊκή εντολή έχει βγάλει πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, «βγαίνουν τα κουκιά» και ο Ν. Ανδρουλάκης αρνηθεί το σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης, τότε είναι σαφές πως θα αναλάβει μία βαριά ευθύνη . Την ευθύνη (λέει η Κουμουνδούρου) μίας δεύτερης ευκαιρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη και της εκλογικής συμπίεσής του μέχρις εσχάτων στη δεύτερη κάλπη, στην οποία θα οδηγηθεί η χώρα με αποκλειστικά δική του ευθύνη…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *