Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής | Ο απολογισμός ζωντανά

Last updated on 6 Μαΐου, 2021 at 01:25 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
mitsotakis synenteyxi
Φωτογραφία Αρχείου

Τον απολογισμό κάνει  ο πρωθυπουργός

Την αποτίμηση των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κάνει αυτή την ώρα σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εύχομαι να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις για να διαμορφωθεί το τοπίο για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχωρεί αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. 

Λύσαμε την τελευταία εκκρεμότητα που υπήρχε και ξεκλειδώνουν για την πατρίδα μας 72 δις ευρώ, είπε ξεκινώντας ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι έτσι θα τρέξουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας και μέσα στο 2021 θα εκταμιευθούν οι πρώτοι πόροι.

Για την Κλιματική Αλλαγή, είπε ότι μετά από μια 10ωρη διαπραγμάτευση κάμφθηκαν και οι τελευταίες αντιρρήσεις των κρατών – μελών και συμφωνήθηκε μείωση των ρύπων έως το 2030 κατά 55%. «Η Ευρώπη μπαίνει σε ρόλο πρωταγωνιστή στην προσπάθεια για το κλίμα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Τουρκία είπε: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε κυρώσεις κατά της Τουρκίας αλλά δεν σταμάτησε εδώ και έδωσε εντολή στον κ. Μπορέλ να υποβάλλουν το αργότερο έως τον Μάρτιο του 2021 έκθεση η οποία θα αφορά ολοκληρωμένα όλο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Στην έκθεση αυτή θα περιλαμβάνονται όλα τα εργαλεία και οι επιλογές της ΕΕ όπως περιλαμβάνονταν στην έκθεση του Οκτωβρίου. Τόνισε ακόμα ότι η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν σαφής. Στην πρώτη παράγραφο η γείτονα χώρα καλείται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. 

Ταυτόχρονα είπε στο κείμενο των συμπερασμάτων εντάσσεται ως προϋπόθεση η αποχή από παράνομες δραστηριότητες. Γίνεται και μια ρητή αναφορά στα συμπεράσματα στο ζήτημα του προσφυγικού. Εκεί, είπε γίνεται επισήμανση ότι η Τουρκία πρέπει να συνεργαστεί για να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των παράνομων διακινητών.

Η Ευρώπη έκανε ένα βήμα το οποίο αποτελεί την πιο ισχυρή προειδοποίηση προς την Τουρκία για να αλλάξει συμπεριφορά. Οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός αλλά οι κυρώσεις είναι εργαλείο για να αλλάξει η Τουρκία συμπεριφορά. Αν επιμείνει υπάρχουν πια κυρώσεις. Αποφασίστηκαν οι πρώτες και στον ορίζοντα υπάρχει πιο ουσιαστικό πλαίσιο. Η Τουρκία είναι αυτή που καλείται να αλλάξει συμπεριφορά και να συνειδητοποιήσει ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι αδιέξοδη. 

Για να επιτευχθεί οποιαδήποτε απόφαση χρειάζεται ομοφωνία. Αυτή η ομοφωνία για την διεύρυνση της λίστας δεν υπήρχε πριν από δυο μήνες, είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα όσα αποφασίστηκαν από την Σύνοδο Κορυφής.

«Αν συνεχίσει την συμπεριφορά της αυτή θα παρθούν και άλλες αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι «αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει συνέπεια και συνέχεια στην συμπεριφορά της Τουρκίας. Ελπίζω να μην παρερμηνευθεί αυτό το μήνυμα».

Για τον ρόλο που θα παίξει η Προεδρία Μπάιντεν ο πρωθυπουργός είπε: «Πιστεύω ότι στα συμπεράσματα αποτυπώνεται μια επιθυμία της Ευρώπης για πιο ουσιαστικό συντονισμό με τις ΗΠΑ. Πιστεύω ότι υπάρχει περιθώριο να ενισχυθεί ο πυλώνας της διατλαντικής συμμαχίας που δοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια». 

Αναφέρθηκε στις κυρώσεις που θα ληφθούν άμεσα από τις ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας για του S400. «Η Τουρκία γεννά περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην αίσθηση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Για την ενόχληση της Άγκυρας απέναντι στο κείμενο συμπερασμάτων αλλά και για ενδεχόμενο έναρξης των διερευνητικών επαφών ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Εύχομαι να μην υπάρξουν νέες προκλήσεις για να διαμορφωθεί το τοπίο για να εκκινήσουν οι διερευνητικές επαφές. Αυτό δεν εξαρτάται από την Ελλάδα αλλά από την Τουρκία», τόνισε. «Η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να καθίσει και να συζητήσει», πρόσθεσε.

Στο ερώτημα αν ανταποκρίνεται στην χθεσινή του δήλωση το κείμενο συμπερασμάτων είπε: «Είπα ότι οι συμφωνίες τηρούνται και οι συμφωνίες τηρήθηκαν. Αυτό που είπαμε είναι ότι αν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση θα υπάρξουν κυρώσεις. Είπαμε ότι υπήρξε επιδείνωση των ευρωτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων Τουρκίας – Κύπρου και η ΕΕ πήρε τις πρώτες αποφάσεις και δρομολόγησε τις επόμενες».

Για τα μέτρα που ανακοίνωσαν Πέτσας και Γεωργιάδης και αν έρχεται πακέτο στήριξης

«Πρώτα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας και λυπάμαι που δεν μειώθηκαν γρήγορα τα κρούσματα και η πίεση στο ΕΣΥ. Κάναμε το σωστό και το επιβεβλημένο αν και ξέραμε ότι θα έχει κόστος στην οικονομία. Τα μέτρα που ανακοινώσαμε είναι εναρμονισμένα με τις υποδείξεις των ειδικών. Βλέπω ευρωπαϊκές χώρες να κάνουν βήματα προς τα πίσω που πρώτα άνοιξαν την αγορά. Θέλω να διαβεβαιώσω όσους πλήττονται ότι όπως η πολιτεία στάθηκε δίπλα τους θα συνεχίσει να το κάνει. Για όσο διάστημα χρειάζεται ένα τρίμηνο τουλάχιστον θα κάνουμε χρήση των εργαλείων που έχουν αποδειχθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά».

One thought on “Οι δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο Κορυφής | Ο απολογισμός ζωντανά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *