H αγωνία της ΝΔ για την αυτοδυναμία | Αυτά τα στοιχεία ανησυχούν την Πειραιώς

νδ

H αγωνία της ΝΔ για την αυτοδυναμία | Αυτά τα στοιχεία ανησυχούν την Πειραιώς

Η απόφαση του Κ. Μητσοτάκη να προειδοποιήσει ευθέως με τρίτες εκλογές, μέσα στον Αύγουστο που είναι κατοχυρωμένος ως ο μήνας που κάνει τα μπάνια του «ο λαός», δείχνει ότι η αγωνία που υπάρχει στην Πειραιώς δεν συνιστά επικοινωνιακό κόλπο, αλλά είναι υπαρκτή και ουσιαστική.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Αυτό, διότι σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, μέχρι τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η απόφαση που είχε ληφθεί ήταν να υπονοούνται οι τρίτες κάλπες, χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται, προκειμένου να μην εκληφθεί ως αλαζονεία και ερεθίσει αρνητικά τα ανακλαστικά μιας μερίδας ψηφοφόρων.

Ο εφησυχασμός, ωστόσο, που έχει προκαλέσει το double score της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, η χαλαρότητα που εμφανίζουν ορισμένοι ψηφοφόροι ως προς την εκλογική τους συμπεριφορά στις δεύτερες κάλπες της ενισχυμένης αναλογικής, σε συνδυασμό με την σχεδόν βεβαιότητα για ανάδειξη επτακομματικής βουλής, έπεισαν και τους πιο επιφυλακτικούς ότι η εκλογική στρατηγική των τελευταίων εβδομάδων θα πρέπει να είναι αιχμηρή, με κεντρικό δίλημμα «σταθερότητα ή παράταση της εκκρεμότητας και τρίτες κάλπες».

3fdf92f11474c16f28240cb9b2d88325 XL

Και αυτό, διότι στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες, οι εταιρείες που διενεργούν τις δημοσκοπήσεις διαπιστώνουν μειωμένο ενδιαφέρον του εκλογικού σώματος για τις επικείμενες εκλογές, πιθανότατα γιατί θεωρούν ότι το αποτέλεσμα σε γενικές γραμμές έχει κριθεί. Κάτι που ελλοχεύει δύο κινδύνους: Αφενός να μην πάνε στις κάλπες και αφετέρου να ψηφίσουν διαφορετικά από ό,τι ψήφισαν στις εκλογές της 25ης Μαΐου, σίγουροι ότι δεν διακυβεύεται κάτι σπουδαίο, πλην ίσως της κυριαρχίας στην κεντροαριστερά και του βαθμού ισχύς της αντιπολίτευσης.

«Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο, νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην προχθεσινή του συνέντευξή του στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά.

Και σε αυτό το μήκος κύματος, προτίθεται να συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις του, παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους συνομιλητές του εμφανίζονται επιφυλακτικοί, φοβούμενοι ότι η θέση «εκλογές μέχρι να κρυφτεί ο ήλιος» μπορεί να εκληφθεί ως ένδειξη αλαζονείας και να φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

MITSOTAKIS 668 KRITI INTIME 31 05 2023

Εκτός και αν οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται για λογαριασμό της Πειραιώς εντοπίσουν ανησυχητικά «σημάδια» σε σχέση με το νέο αφήγημα των τρίτων εκλογών, οπότε θα γίνει διορθωτική κίνηση άμεσα. Άλλωστε, το εργαλείο αυτό, της διαρκούς μέτρησης, δηλαδή, των τάσεων που διαμορφώνονται στην κοινή γνώμη για κάθε θέση της ΝΔ, αποδείχθηκε εξαιρετικά χρήσιμο στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Μητσοτάκης/Θετικό οικονομικό αφήγημα, σύγκριση προγραμμάτων με ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην τελική ευθεία των εκλογών

Στο θετικό αφήγημα της οικονομίας εστιάζει η Πειραιώς, μετρώντας αντίστοφα το χρόνο προς την τελική εκλογική αναμέτρηση. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως η οικονομία αποτελεί «προνομιακό πεδίο» σύγκρισης της ΝΔ με τους πολιτικούς της αντιπάλους αλλά και καταλυτικό παράγοντα της ξεκάθαρης νίκης της γαλάζιας παράταξης στις προηγούμενες κάλπες. 

Υπο αυτό το πρίσμα, η ΝΔ θα συνεχίσει να επιδιώκει την σύγκριση του δικού της οικονομικού προγράμματος με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν πως η σύγκριση των προγραμμάτων αποτελεί την πιο αποτελεσματική τάκτικη για να «επικοινωνήσουν» το δικό τους πρόγραμμα  στους ψηφοφόρους.

«Καλύτεροι μισθοί, λιγότεροι φόροι, δημοσιονομική σταθερότητα, συνέπεια, ισότητα και δίκαιη ανάπτυξη για όλους» αποτελούν την αιχμή του δόρατος της τακτικής της ΝΔ. 

Αμέσως μετά τη χθεσινή παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος δήλωσε πως «λάνσαραν το παλιό τους πρόγραμμα με τις ίδιες παλιές ιδέες που καταδικάστηκαν στην κάλπη με τη μορφή ενός συνοπτικού επικοινωνιακού φυλλαδίου κι απέδειξαν ότι κάνουν μόνο αλλαγές «βιτρίνας» και όχι ουσίας».

Πηγές απο την Πειραιώς, σχολίαζαν πως την ώρα που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης εκπέμπουν θετικά μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και η JP Morgan προεξοφλεί πως εφόσον η ΝΔ είναι αυτοδύναμη κυβέρνηση τότε η Ελλάδα το φθινόπωρο να θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και θα επιτύχει ισχυρή ανάπτυξη, την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τα βλέπει όλα μαύρα στην εγχώρια οικονομία. 

  • Σημειώνουν μάλιστα πως τα ελληνικά ομόλογα, μετά την ιστορική νίκη της ΝΔ στις κάλπες του Μαίου, σημείωσαν τις υψηλότερες αποδόσεις έναντι των άλλων χωρών και παρά ταύτα στον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν το ίδιο «αναχρονιστικό οικονομικό μοντέλο». « Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι ιδέες του και όχι η επικοινωνία τους» τόνισε ο Άκης Σκέρτσος σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Το θετικό αφήγημα της οικονομίας «πρωταγωνιστεί» και στο νέο προεκλογικό σποτ της ΝΔ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση των μισθών και επαναλαμβάνει την δέσμευση του για αύξηση του κατώτατου  μισθού στο τέλος της τετραετίας στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *