Το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν | Πώς θα μεταμορφωθεί σε πολυτελή πεντάστερη μονάδα

Πώς θα μεταμορφωθεί σε πολυτελή πεντάστερη μονάδα το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν

Μια μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση που αναμένεται να αλλάζει την εικόνα του κέντρου της Αθήνας- σε ένα σημείο που τα τελευταία χρόνια δεν έχει ούτε την τουριστική, ούτε την εμπορική κίνηση που αντιστοιχεί στην πρωτεύουσα- βάζει μπρος ο όμιλος Mitsis Hotels.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Πρόκειται για τη αναμόρφωση, ανακαίνιση και εκσυγχρονισμό του Μεγάρου Σλήμαν – Μελλά στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου 46 και Χαριλάου Τρικούπη 1, σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr το Δεκέμβριο,  το διατηρητέο ακίνητο που ανήκει στον ΕΦΚΑ, κατοχυρώθηκε μετά από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό στον όμιλο Mitsis Hotels έναντι μηνιαίου μισθώματος 70.000 ευρώ, με διάρκεια σύμβασης τα 35 χρόνια και δυνατότητα παράτασης επιπλέον 10 ετών. Η σύμβαση εκμίσθωσης του ακινήτου υπογράφηκε στις 17 Ιανουαρίου, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με τον όμιλο, το επενδυτικό πρόγραμμα για την αναμόρφωση του ιστορικού Μεγάρου ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργήσει τουλάχιστον 150 νέες θέσεις εργασίας.

Η επένδυση του ομίλου Mitsis έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ξενοδοχειακών επενδύσεων στο κέντρο της Αθήνας, μεταξύ των οποίων η “μεταμόρφωση” του Hilton από την Ιονική Ξενοδοχειακή (το νέο Conrad αναμένεται να ανοίξει ξανά στις αρχές του 2025, η επένδυση του ομίλου ΛΑΜΨΑ στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Ζαλοκώστα 7-9, η επαναλειτουργία του πρώην ESPERIA στην οδό Σταδίου κ.ά.

Το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά

Το κτίριο οικοδομήθηκε τη δεκαετία 1880 – 1890 και ανήκει στο σύμπλεγμα των τεσσάρων κατοικιών που ανήγειρε ο Ερρίκος Σλήμαν στην οδό Πανεπιστημίου. Σχεδιάστηκε από τον Έρνστ Τσίλλερ και περιλαμβάνει ισόγειο-ημιώροφο και τέσσερις πάνω από το ισόγειο ορόφους, συνολικής επιφάνειας 7.115,62 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και ένα επιπλέον κτίριο στον ακάλυπτο χώρο το οποίο δεν κατασκευάστηκε την ίδια περίοδο με το Μέγαρο Σλήμαν – Μελλά που στεγάζεται ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, επιφάνειας 829,50 τετραγωνικών μέτρων.

Πώς θα μεταμορφωθεί σε πολυτελή πεντάστερη μονάδα το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν

Τι θα γίνει με τον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ

Στο ισόγειο του ιστορικού ακινήτου υπάρχουν καταστήματα (καφέ αναψυκτήριο, κατάστημα ξηρών καρπών, κατάστημα πώλησης – επισκευής ρολογιών, βιβλιοπωλείο, αρωματοπωλείο, κατάστημα ειδών δώρων και πώλησης μουσικών οργάνων), όπως και ο κινηματογράφος ΙΝΤΕΑΛ, η χρήση του οποίου είναι διατηρητέα.

Όπως αναφέρει ο όμιλος, Mitsis Hotels θα αξιοποιήσει το κτίριο με σεβασμό προς την ιστορία του και τα γειτονικά διατηρητέα κτίρια, όπως το Ωδείο. Σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές και φορείς, θα προτείνει λύσεις, ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να αρθεί η όποια χωρική και αισθητική καταπίεση των νεοκλασικών γειτονικών κτιρίων, με στόχο την ανάδειξη αλλά και την προστασία του μνημειακού περιβάλλοντος, στο οποίο βρίσκεται το κτίριο.

Παράλληλα, θα επεκταθεί η χρήση του κινηματογράφου, με αυτές του θεάτρου και του συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αναδείξει το χώρο, θα αναβαθμίσει τη χρήση του και θα αυξήσει την επισκεψιμότητά του. Η ανάθεση της εκμετάλλευσης του κινηματογράφου σε εταιρεία διεθνούς εμβέλειας στο χώρο του θεάματος θα αυξήσει τόσο την αισθητική και τις υποδομές του όσο και την προβολή του.

“Για το λόγο αυτό, ομάδα έμπειρων μηχανικών θα υποδείξει την καταλληλότερη και αποδοτικότερη ανακαίνιση και αναμόρφωση του κτιρίου. Η σύνταξη Μελέτης Στατικής Επάρκειας, ιδιαίτερα στο χώρο του κινηματογράφου ΙΝΤΕΑΛ αποτελεί πρωταρχικής σημασίας έργο, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών του. Για το λόγο αυτό, αφού παραλάβει το κτίριο και μόλις επιτραπεί η διενέργεια εργασιών και η έκδοση των απαιτούμενων αδειών δόμησης, τα οποία επί του παρόντος έχουν ανασταλεί με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ο Όμιλος θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την ασφάλεια του κοινού” σημειώνει.

Οι επενδύσεις του ομίλου από τη Ρόδο μέχρι την Χαλκιδική

Ο όμιλος Mitsis Hotels ακολουθεί ένα επιπλέον επενδυτικό πλάνο ύψους 250 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναβάθμιση των ξενοδοχείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό του. Υπενθυμίζεται πως ο όμιλος έχει αναλάβει και το “project Afandou” στη Ρόδο που περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός γκολφ με πολύ υψηλά και διεθνώς αναγνωρισμένα standards, τη δημιουργία μαρίνας – καταφύγιο για σκάφη άνω των 30 μέτρων μαζί με εμπορικό κέντρο, την ανέγερση τριών πολυτελών ξενοδοχείων και τη δημιουργία ενός τουριστικού χωριού.

Επίσης στις επενδυτικές κινήσεις της αλυσίδας εντάσσεται και το μεγάλο deal στην Κρήτη, με την εξαγορά δύο ξενοδοχείων του ομίλου Aldemar στη Χερσόνησο, του Aldemar Royal Mare και Aldemar Cretan Village.

Πρόσφατα επίσης ο όμιλος προχώρησε σε 20-ετή συμφωνία διαχείρισης ακινήτου με την εταιρεία Happy Holidays Α.Ε., με ορίζοντα ολοκλήρωσης και λειτουργίας της μονάδας το 2025. Θα περιλαμβάνει πεντάστερη boutique μονάδα, δυναμικότητας 52 δωματίων, που θα διαθέτει μια εξωτερική και μια εσωτερική πισίνα, μικρές ιδιωτικές πισίνες και sharing pools, ένα συνεδριακό κέντρο 150 ατόμων καθώς και wellness & spa κέντρο με γυμναστήριο.

Τέλος έχει λάβει το πράσινο φως από τη  Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων για την ανέγερση και ανάπτυξη τουριστικού συγκροτήματος στη Μύκονο, με ξενοδοχειακό κατάλυμα 5*, δυναμικότητας 178 κλινών και 4 τουριστικών κατοικιών, υποστηρικτικών υποδομών (spa, εστιατόρια, bar, κ.λπ.) καθώς και χώρων αναψυχής και άθλησης, στην περιοχή Ελιά. Η επένδυση προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ πρόκειται να δημιουργήσει 550 θέσεις εργασίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *