50 Χρόνια Μινωικές Γραμμές, 1972-2022 | Η ιστορία της εταιρείας

50 Χρόνια Μινωικές Γραμμές, 1972-2022 | Η ιστορία της εταιρείας

Πενήντα χρόνια από την ίδρυσή τους συμπληρώνουν φέτος οι «Μινωικές γραμμές», ενώ όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, κατάφεραν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν έχοντας πετύχει να ξεχωρίσουν και να διακριθούν από έγκριτους και διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως η καλύτερη ναυτιλιακή/ακτοπλοϊκή εταιρεία με το πιο αναγνωρίσιμο/κορυφαίο Brand Name στον κλάδο που υπηρετούν. 

Με παρακαταθήκη τα 50 αυτά έτη επιτυχημένης δραστηριότητας και προσφοράς, οι «Μινωικές Γραμμές» δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν αυτό το όμορφο ταξίδι στο μέλλον με αισιοδοξία για την Μεγάλη Θαλάσσια Δύναμη της Ελλάδας

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι Μινωικές Γραμμές συμπληρώνουν φέτος 50 χρόνια από την ίδρυσή τους.  Η επιτυχημένη πορεία μίας από τις σημαντικότερες ναυτιλιακές εταιρείες στην Ελλάδα, συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας.

%CE%92%CE%A1%CE%91%CE%92%CE%95%CE%99%CE%9F

  Πριν πέντε δεκαετίες, το όραμα κάποιων ανθρώπων υλοποιείται, παρά την δυσκολία του εγχειρήματος για την τότε εποχή.   Οι  Μινωικές Γραμμές ιδρύονται το 1972 με στόχο την ανάπτυξη της Κρήτης προσφέροντας υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά επιβατών, οχημάτων και αγαθών.

Όλα αυτά τα 50 χρόνια οι Μινωικές Γραμμές κατάφεραν να εξελιχθούν και να αναπτυχθούν έχοντας πετύχει να ξεχωρίσουν και να διακριθούν από έγκριτους και διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως η καλύτερη ναυτιλιακή/ακτοπλοϊκή εταιρεία με το πιο αναγνωρίσιμο/κορυφαίο Brand Name στον κλάδο που υπηρετούν.

Με αφοσίωση στην ποιότητα και την αξιοπιστία, οι Μινωικές Γραμμές αποτελούν σημείο αναφοράς ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου και υπόδειγμα ποιοτικής πρωτοπορίας με πρωταγωνιστικό ρόλο στις γραμμές που δραστηριοποιούνται προσφέροντας στο επιβατικό κοινό άνεση, πολυτέλεια και ταχύτητα με σύγχρονα οικολογικά cruise ferries, υπηρεσίες υψηλών προδιαγραφών και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό σε στεριά και θάλασσα.

Παρά τις συνεχείς προκλήσεις που η εταιρεία αντιμετώπισε την τελευταία 15ετία, διατήρησε το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών της, εξόφλησε το σύνολο του τραπεζικού της δανεισμού και ταυτόχρονα προχώρησε στην προσαρμογή του στόλου της ώστε να εναρμονίζεται με τα αυστηρότερα πρότυπα προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε μία εποχή που η κοινωνία θέτει σε προτεραιότητα την κοινωνική ευσυνειδησία και την υπεύθυνη παρουσία των επιχειρήσεων εντός αυτής, οι Μινωικές Γραμμές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και προχωρούν με σεβασμό και ανθρωποκεντρική φιλοσοφία, σε δράσεις και ενέργειες, ανταποκρινόμενες στις προσδοκίες του κοινωνικού συνόλου μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται, με συνέπεια και υπευθυνότητα.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συνοδοιπόρους μας σε αυτό το πολύχρονο ταξίδι, το επιβατικό μας κοινό που μας προτιμά και μας στηρίζει και τους συνεργάτες μας (πρακτορεία και μεταφορικές εταιρείες) για την εμπιστοσύνη τους όλα αυτά τα χρόνια.

Με παρακαταθήκη τα 50 αυτά έτη επιτυχημένης δραστηριότητας και προσφοράς, οι Μινωικές Γραμμές δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν αυτό το όμορφο ταξίδι στο μέλλον με αισιοδοξία για την Μεγάλη Θαλάσσια Δύναμη της Ελλάδας.

maniadakis
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Αντώνης Μανιαδάκης

Ιστορική διαδρομή

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ιδρύθηκαν το 1972 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποτελούν σήμερα μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες της Ευρώπης. Η πορεία τους συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας και μέσα από τη μακρόχρονη πορεία τους οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ έχουν να επιδείξουν μία σειρά από πρωτιές, μέσα από τις οποίες αναδεικνύονται το εταιρικό προφίλ και η φιλοσοφία της εταιρείας, που δεν είναι άλλα από τη συνεχή ανανέωση του στόλου, την πολυτέλεια, την άνεση, την ταχύτητα, την εξυπηρέτηση και την ασφάλεια του επιβατικού κοινού.

1974

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ δρομολογούν το F/B MINOS στη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ (πρώτο δρομολόγιο στις 5/7/1974).

1981

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ξεκινούν πρώτες δρομολόγια στη γραμμή ΠΑΤΡΑ – ΑΓΚΩΝΑ με το F/B EL GRECO.

1987

Δρομολογείται το F/B FEDRA στη γραμμή ΠΑΤΡΑ – ΑΓΚΩΝΑ.

1988

Δρομολογείται το F/B KING MINOS στη γραμμή ΠΑΤΡΑ – ΑΓΚΩΝΑ.

1990

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ξεκινούν πρώτες δρομολόγια στη γραμμή ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΙΤΑΛΙΑ με το F/B ARIADNE.

1990

Δρομολογείται στη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ το F/B N. KAZANTZAKIS.

1991

Δρομολογούνται δύο (2) νέα υπερσύγχρονα πλοία, το F/B DAEDALUS και το F/B EL GRECO. (Το F/B EL GRECO ενώνει για πρώτη φορά το Ηράκλειο – Κρήτης με την Αγκώνα της Ιταλίας).

1992

Δρομολογείται το F/B EROTOKRITOS στη γραμμή ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ. Με τη δρομολόγηση αυτή μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού μεταξύ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΙΤΑΛΙΑΣ, για πρώτη φορά σε 24 ώρες! και προσφέρεται για πρώτη φορά η υπηρεσία CAMPING ON BOARD.

1993

Ξεκινάει ένα νέο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, για τη ναυπήγηση τριών (3) νέων υπερσύγχρονων πλοίων τύπου High Speed Ferries.

Συνολικό ύψος επένδυσης: 250.000.000 USD.

1995

Παραλαμβάνεται το H/S/F ARETOUSA.

1997

Παραλαμβάνεται το H/S/F IKARUS.

1998

Παραλαμβάνεται το H/S/F PASIPHAE.

Με τα πλοία αυτά μειώνεται ακόμη περισσότερο ο χρόνος ταξιδιού από ΕΛΛΑΔΑ προς ΙΤΑΛΙΑ (ΠΑΤΡΑ – ΑΓΚΩΝΑ).

1998

Θέτοντας νέα standards σε όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους εν πλω, οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ξεκινούν ένα νέο φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα για τη ναυπήγηση νέων υπερσύγχρονων πλοίων. Παραγγέλνουν στα Ιταλικά ναυπηγεία FINCANTIERI τα πλοία: H/S/F KNOSSOS PALACE & H/S/F FESTOS PALACE, τα οποία είναι τα ταχύτερα… πολυτελέστερα… και μεγαλύτερα πλοία στην κατηγορία τους. Στα ίδια ναυπηγεία παραγγέλλονται επίσης δύο (2) ακόμη υπερπολυτελή High Speed Ferries, τα πλοία H/S/F OLYMPIA PALACE & H/S/F EUROPA PALACE. Το ίδιο έτος παραγγέλνονται στα ναυπηγεία SAMSUNG της Ν. Κορέας τρία (3) πολυτελή High Speed Ferries, τα πλοία H/S/F PROMETHEUS, H/S/F ARIADNE & H/S/F OCEANUS.

Συνολικό ύψος επενδυτικού προγράμματος από το 1995 μέχρι το 2002: 900.000.000 USD

1998

Νέο ιστορικό ρεκόρ για τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. H εταιρεία εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η καθολική συμμετοχή και εμπιστοσύνη του επενδυτικού κοινού, συμβάλλει στο σχεδιασμό ακόμα πιο φιλόδοξων επενδυτικών προγραμμάτων.

2000 – 2001

Παραλαμβάνεται από τα ναυπηγεία FINCANTIERI το H/S/F KNOSSOS PALACE, ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία στον κόσμο και λίγους μήνες αργότερα παραλαμβάνεται το δίδυμο, αδελφό του πλοίο H/S/F FESTOS PALACE. Το τελειότερο δίδυμο πλοίων της ελληνικής ακτοπλοΐας είναι γεγονός. Τα πλοία δρομολογούνται άμεσα στη γραμμή ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό πρωτόγνωρη ταξιδιωτική εμπειρία .

2002

Παραλαμβάνεται το H/S/F OLYMPIA PALACE από τα ναυπηγεία FINCANTIERI. Πρόκειται για ένα ακόμη υπερσύγχρονο πλοίο, που έρχεται να ενισχύσει την ηγετική θέση της εταιρείας στις γραμμές της Αδριατικής και να συμβάλει έτσι περαιτέρω στην αναβάθμιση της ελληνικής ακτοπλοΐας. Το H/S/F EUROPA PALACE, αδελφό πλοίο του H/S/F OLYMPIA PALACE, είναι το τέταρτο και τελευταίο πλοίο που παραλαμβάνουν οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ από τα ναυπηγεία FINCANTIERI.

2004

Δημιουργείται το πρωτοποριακό πρόγραμμα συχνών επιβατών Minoan Lines Bonus Club, με στόχο να προσφέρει ιδιαίτερα οφέλη στο επιβατικό κοινό της εταιρείας.

2008

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ γίνονται μέλος της μεγάλης οικογένειας του Ομίλου GRIMALDI.

2009 – 2010

Τον Οκτώβριο του 2009 ναυλώνεται από τις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και δρομολογείται στη γραμμή ΠΑΤΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ το πλοίο CRUISE EUROPA, ενώ τον Ιούλιο του 2010 ναυλώνεται και δρομολογείται στην ίδια γραμμή το αδελφό του πλοίο CRUISE OLYMPIA, αναβαθμίζοντας σημαντικά το επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών στη συγκεκριμένη γραμμή. Τα δύο αυτά υπερσύγχρονα δίδυμα πλοία είναι… τα μεγαλύτερα και καλύτερα Cruise Ferries της Mεσογείου, με προσφερόμενες υπηρεσίες εφάμιλλες των κρουαζιερόπλοιων. Η δρομολόγησή τους σηματοδοτεί μια νέα εποχή στη θαλάσσια σύνδεση της Ελλάδας με την Ιταλία.

Επίσης, συστήνεται η εταιρεία MINOAN ITALIA S.p.A., το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανέρχεται στα 120.000 € και το ποσοστό συμμετοχής των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ στο 100% .

2012

Ναυλώνονται τα πλοία H/S/F EUROPA PALACE και H/S/F OLYMPIA PALACE, μέσω της MINOAN ITALIA S.p.A, γεγονός που συνέβαλλε σημαντικά στην βελτιστοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ.

2013 – 2014

Το Νοέμβριο του 2013 ολοκληρώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 50,5 εκατ. € και το Μάρτιο του 2014 αντίστοιχα ολοκληρώθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 30,6 εκατ. €, ενδυναμώνοντας περεταίρω την χρηματοοικονομική διάρθρωση της εταιρείας δίνοντάς της παράλληλα τη δυνατότητα να ξεπεράσει την οικονομική κρίση της χώρας, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

2014

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ αναλαμβάνουν τη ναυτική και εμπορική πρακτόρευση των φορτηγών πλοίων (Ro / Ro, Car  – Carriers), που ανήκουν ή είναι ναυλωμένα από τον Όμιλο GRIMALDI στο λιμάνι του Πειραιά.

Η σημαντική αυτή συνεργασία δίνει τη δυνατότητα στις ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ να διευρύνουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους στην ελληνική αγορά, στον τομέα των θαλάσσιων εμπορικών μεταφορών.

Οι ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ διαχειρίζονται ένα υπερσύγχρονο στόλο οκτώ (8) πλοίων που δραστηριοποιούνται στη γραμμή της Κρήτης, ΗΡΑΚΛΕΙΟ – ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΗΡΑΚΛΕΙΟ και στις γραμμές της Ιταλίας, ΠΑΤΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ και ΠΑΤΡΑ – ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ – ΑΓΚΩΝΑ – ΤΕΡΓΕΣΤΗ.

2016 – Η καλύτερη οικονομική επίδοση των Μινωικών Γραμμών σε καθαρά κέρδη το 2016

Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε € 160,2 εκ., ενώ  τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 37,8 εκ., παρουσιάζοντας αύξηση € 1,8 εκ. σε σχέση με τo 2015. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε € 20,7 εκ. παρουσιάζοντας αύξηση € 3,0 εκ., σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Το Φεβρουάριο του 2016, η Διοίκηση της Εταιρείας αποφάσισε την ενίσχυση της συμμετοχής της στην εταιρεία Hellenic Seaways και προχώρησε στην αγορά μετοχών της από μετόχους. 

2018

Ολοκληρώθηκε η αποπληρωμή του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. Οι Μινωικές Γραμμές έχουν πλέον ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ.

Επίσης,  προχώρησαν στην πώληση των μετοχών  της  εταιρείας  Hellenic Seaways και σε αγορά του πλοίου Highspeed 7 της ίδιας εταιρείας.

Επεκτείνουν το δίκτυο των δρομολογίων τους α) στη γραμμή Ηράκλειο – Κυκλάδες (συνδέοντας το Ηράκλειο με τη Σαντορίνη, την Πάρο και τη-Μύκονο) με το high-speed catamaran Santorini Palace από 11/06/2018, β) τη γραμμή Χανιά – Πειραιάς – Χανιά, συνδέοντας τα Χανιά και τη Δυτική Κρήτη με τον Πειραιά, με το πολυτελές cruise ferry Kydon Palace, από 15/07/2018. Επίσης, την καλοκαιρινή περίοδο, στα ημερήσια δρομολόγια της γραμμής Ηράκλειο – Πειραιάς προστέθηκε το νησί της Μήλου, συνδέοντας τη Μήλο με το Ηράκλειο και τον Πειραιά με τα cruise ferries H/S/F Knossos Palace και H/S/F Festos Palace.

Τρέχουσες εξελίξεις

ΟΙ ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΒΑΤΗΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΠΟΥ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ H/S/F KNOSSOS PALACE, H/S/F FESTOS PALACE & H/S/F KYDON PALACE, ΕΧΟΥΝ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΥΣΙΜΟΥ (IMO), ΕΠΕΝΔΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΥΣΑΕΡΙΩΝ (SCRUBBERS), ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΥΠΩΝ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *