Υπουργείο Οικονομικών | Ποιος κάνει κουμάντο στο Υπουργείο Οικονομικών

Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 09:11 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Υπουργείο Οικονομικών | Ποιος κάνει κουμάντο στο Υπουργείο Οικονομικών

Ποιος κάνει κουμάντο στο υπουργείο Οικονομικών;

Μια εύκολη απάντηση θα μπορούσε να ήταν ο υπουργός Οικονομικών. Άρα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο Χρήστος Σταϊκούρας, Το λογικό αυτό είναι, αφού και στον πρόσφατο ανασχηματισμό παρέμεινε στη θέση του.

Είναι όμως έτσι; Στους κυβερνητικούς κύκλους, αλλά και πιο πέρα από αυτούς, αποτελεί κοινό «μυστικό» ότι η σχέση του Χρήστου Σταϊκούρα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη είναι «δύσκολη».

Το Ταμείο Ανάκαμψης

Γνωστό είναι, άλλωστε, ότι η αναβάθμιση Σκυλακάκη έγινε από το καλοκαίρι, όταν ανέλαβε τις κύριες (και τις σημαντικότερες) αρμοδιότητες για  Ταμείο Ανάκαμψης και τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Συνεπώς, έχει τον συντονιστικό και τον πρώτο ρόλο σε αυτό που λέμε το «πακέτο», το οποίο θα διανεμηθεί, μήπως και πάρει μπρος η οικονομία μετά την υγειονομική κρίση, που έχει μετατραπεί και σε οικονομική κρίση.

Ο κλασικός νεοφιλελεύθερος

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, άλλωστε, είναι μέλος της κλειστής ομάδας επεξεργασίας του Μαξίμου, για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εκτός αυτού, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός είναι πολύ πιο κοντά στη γενικότερη οικονομική και πολιτική θεώρηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι ο κλασικός νεοφιλελεύθερος που δεν τα στρογγυλεύει.

Τα λέει όπως είναι, για την ακρίβεια όπως θεωρεί ότι είναι καλύτερα για την αγορά και τη λειτουργία της.

Αυτό το μοντέλο είναι κοντά και στο επικοινωνιακό προφίλ του πρωθυπουργού.

Τα κλειδιά της οικονομίας

Γενικότερα, είναι φανερό ότι ο Θεόδωρος Σκυλακάκης φαίνεται ότι είναι ο κάτοχος των κλειδιών της ελληνικής οικονομίας.

Έτσι, είναι αυτός που ανακοινώνει τα απαραίτητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι, πρόσφατα, μιλώντας στο 22ο συνέδριο του Capital Link (με θέμα τις επενδύσεις στην Ελλάδα – Invest in Greece) ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι από το 2021 και μετά το μεγάλο στοίχημα είναι η ορθή αξιοποίηση των 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης.

Συμπλήρωσε, δε, ότι στο πλαίσιο του προσχεδίου που έχει στείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες βρίσκονται στο τραπέζι συνολικά 200 έργα. Πολλά από αυτά θα ξεκινήσουν από την αρχή του 2021 μαζί 60 μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση αξιοποιώντας τα χρήματα του Ταμείου.

Και δεν είναι μόνο τα παραπάνω που δείχνουν τον πρώτο ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, γεγονός που πολύ φυσιολογικά ενοχλεί τον (τυπικό) προϊστάμενο του στο υπουργείο, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ακόμα και σε λιγότερα κομβικά, αλλά όχι ουσιαστικά, ζητήματα ο Θεόδωρος Σκυλακάκης «καπελώνει» όποιον εκτιμά ότι χρειάζεται διορθώσεις. Ούτε έναν μήνα πριν ήταν εκείνος που πήρε πίσω ρύθμιση Θεοδωρικάκου για την καταβολή οφειλών προς του δήμους σε 120 δόσεις, προχωρώντας σε νέα.  Η τύχη του πρώην (πλέον) υπουργού Εσωτερικών είναι γνωστή. Βρέθηκε εκτός κυβέρνησης.

Οι εκκρεμότητες…

Και τα παραπάνω είναι λίγα από τα πολλά, λένε αυτοί που ξέρουν καλά τι γίνεται και στο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών.

Ορισμένοι εξ αυτών, μάλιστα, είχαν την εκτίμηση ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και δεν έκανε, στον τελευταίο ανασχηματισμό, υπουργό Οικονομικών τον Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Συνυπολόγισε συμπληρώνουν, ότι μια αλλαγή στη θέση του υπουργού Οικονομικών θα έδειχνε μια αστάθεια για την κυβέρνηση, κάτι που προφανώς δεν είναι ήθελε.

Και οι εκκρεμότητες μπορούν να περιμένουν για λίγο καιρό.

  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
    – ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ
    – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
    – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
    – ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *