Φρεγάτες για την Ελλάδα| Όλο το παρασκήνιο και η οριστική πρόταση των Γάλλων

Last updated on Απρίλιος 14th, 2021 at 09:09 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Φρεγάτες για την Ελλάδα| Όλο το παρασκήνιο και η οριστική πρόταση των Γάλλων

Σε μια περίοδο όπου η Τουρκία «βρυχάται» φέρνοντας συνέχεια στο προσκήνιο θέματα νησιών και αφοπλισμού στο Π.Ν. αναμένουν την έλευση, εκτός απροόπτου εντός του Ιανουαρίου, της Γαλλίδας υπουργού Αμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Αυτό γιατί μαζί της στην Αθήνα θα ταξιδέψει στις αποσκευές της και η οριστική πρόταση των Γάλλων για το θέμα νέα φρεγάτα. Είναι άγνωστο τι μπορεί να περιλαμβάνει αυτή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αφορά στην πρόταση για τέσσερις φρεγάτες Belh@ra και εκσυγχρονισμό MEKO 200HN από την Thales. Από εκεί και πέρα όλα θα «παιχτούν» στη λεγόμενη ενδιάμεση λύση. Εάν η γαλλική πλευρά προτείνει και καταφέρει να προσφέρει δύο FREMM της ανθυποβρυχιακής έκδοσης, τότε η απόφαση για γαλλικά πλοία θεωρείται ειλημμένη. Εάν δεν περιλαμβάνει FREMM αλλά εκσυγχρονισμένες La Fayette, τότε την τελική απόφαση θα κρίνουν το οικονομικό αντίτιμο της ναυπήγησης των τεσσάρων Belh@ra και ο εξοπλισμός τους.

Πάντως, η απόκτηση νέων πολεμικών πλοίων δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, ιδίως για την Ελλάδα, καθώς έχει πολλές απαιτήσεις και… λίγα κονδύλια. Και αυτό γεννά προβλήματα. Σε ό,τι αφορά το αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα παράκτια σκάφη MMSC και την προσφερόμενη ενδιάμεση λύση από την Ουάσιγκτον, αυτό δεν έχει περάσει τον Ατλαντικό. Αξιόπιστες πηγές σημείωναν ότι αυτό, αν τελικά γίνει, θα είναι μετά τις συζητήσεις με τη Φλ. Παρλί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προσφέρουν -άλλωστε, το έχουν ήδη πει ξεκάθαρα ότι δεν τα αποσύρουν- αντιτορπιλικά Arleigh Burke, κάτι που αποδυναμώνει αυτόματα την αμερικανική επιλογή, εκτός βέβαια της ίδιας της πρότασης για τα MMSC, η οποία είναι ελλιπέστατη και δεν ικανοποιεί σε κανένα σημείο τις απαιτήσεις του Π.Ν., το οποίο πρακτικά την έχει απορρίψει.

MMSC ή Belhara | Σύγκριση των 2 φρεγατών

Φρεγάτες τύπου MMSC (Multi-Mission Surface Combatant) κατασκευάζονται ήδη για τη Σαουδική Αραβία, η οποία έχει παραγγείλει τέσσερις μονάδες, και για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Ο ναυτικός βραχίονας της αμερικανικής στρατιωτικής μηχανής έχει παραγγείλει 20 φρεγάτες σαν αυτές που ζητά το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ αρχικώς η απαίτηση ήταν για 55 πολεμικά πλοία.

Το 2010, το πρόγραμμα FMS για τις τέσσερις σαουδαραβικές φρεγάτες μαζί με τα οπλικά συστήματα MK 41, ESSM, Harpoon, το πυροβόλο Oto Melara και τις υπηρεσίες logistics είχε κοστολογηθεί περίπου στα 11 δισ. δολάρια, αν και προ διετίας ο Ντόναλντ Τραμπ είχε υπολογίσει το κόστος της προμήθειας στα 6 δισ. δολάρια.

Τις τελευταίες μέρες με αφορμή την δημοσιοποίηση της πληροφορίας ότι το ΠΝ ενδιαφέρεται για τις φρεγάτες MMSC έχει ξεσπάσει ένα «πόλεμος» σχετικά με το κατά πόσο είναι κατάλληλες για το ΠΝ, ενώ αναπόφευκτα γίνεται σύγκριση με τις Belhara.  

Ποιες είναι οι διαφορές των δύο πλοίων (MMSC – Belhara)

Όσο αφορά τα ραντάρ των δύο πλοίων εδώ ξεκάθαρα υπερτερεί το γαλλικό πλοίο. (ΠΗΓΗΗ Bellhara με το SeaFire 500 έχει ουσιαστική τη διπλάσια εμβέλεια, με 500 χιλιόμετρα ενώ το TRS-4D  που έχουν οι MMSC έχουν εμβέλεια 250 χλμ.

Η διαφορά αυτή είναι πολύ ουσιαστική, ειδικότερα από την στιγμή που η ηγεσία του ΠΝ έχει ξεκαθαρίσει πως η νέα φρεγάτα που θα προμηθευτούμε πρέπει ξεκάθαρα να έχει δυνατότητες αεράμυνας περιοχής.

Στην πράξη το ραντάρ των Bellhara της επιτρέπει να εντοπίζει στόχους νωρίτερα ενώ παράλληλα έχει δυνατότητα ταυτόχρονης εμπλοκής 16 στόχων τη στιγμή που η MMSC μπορεί να βάλει μόλις δύο βλήματα εναντίον ισάριθμων στόχων.

Αναφορικά με τα  όπλα που φέρουν τα δύο πλοία η μεν Belhara έχει 16 βλήματα μεσαίου βεληνεκούς Aster 15 και 16 βλήματα μεγάλου βεληνεκούς Aster 30. Από την άλλη μεριά τα πλοία MMSC φέρουν φόρτο 32 ESSM ή 8 SM-2. Σίγουρα η γαλλική φρεγάτα είναι καλύτερα εξοπλισμένη αλλά από την άλλη θα ήταν υπερβολή να χαρακτηρίσει κάποιος τα MMSC  ως απροστάτευτα.  

Η Βelharra, όμως έχει το τεράστιο πλεονέκτημα πως μπορεί να εξοπλιστεί με τους πυραύλους scalp naval που μπορούν να πλήξουν στόχους μέχρι και 1000 χλμ και πρόκειται πραγματικά για ένα όπλο στρατηγικής σημασίας,  αλλά εδώ υπάρχει το μειονέκτημα πως αν «φορεθούν» scalp naval μειώνονται τα βλήματα αντιαεροπορικής άμυνας που είναι και πρέπει να είναι η βασική επιχειρησιακή απαίτηση.

Για την αντιμετώπιση και εξουδετέρωση στόχων επιφανείας τα δύο πλοία αξιοποιούν παρόμοια βλήματα, με τις γαλλικές φρεγάτες να εξοπλίζονται με Exocet Block IIIC έναντι Harpoon Block II των αμερικάνικων.  Για όπλο εγγύς άμυνας CIWS και τα δύο πλοία μπορούν να φέρουν RAM.

Ένα σημείο στο οποίο τα δύο πλοία παρουσιάζουν μεγάλη διαφορά είναι αυτό του ανθυποβρυχιακού πολέμου, που επίσης είναι ένα τομέας που αποτελεί προτεραιότητα για το ΠΝ. Συγκεκριμένα η Bellhara είναι αδιαμφισβήτητα πολύ καλύτερο πλοίο σε αυτό το κομμάτι αφού διαθέτει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανθυποβρυχιακής έρευνας. Ενώ στο αντίποδα η MMSC έχει μειωμένες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα, πάντα σε σχέση με τις Belhara, αφού δεν φέρει σόναρ τροπίδας, κάτι που το ΠΝ θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ.

Οι φρεγάτες MMSC είναι πιο γρήγορες από τις Belhara, 30+ έναντι 28 κόμβων, αλλά το σύστημα πρόωσης του πλοίου βασίζεται σε υδροπροωθητές (waterjets) και  δυστυχώς έχει αποδειχθεί προβληματικό.  Ακόμα ένα αμφιλεγόμενο στοιχείο των πλοίων MMSC είναι πως είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο στην υπερκατασκευή. Αυτό είναι θετικό από πλευράς ότι δεν ανεβάζει το κέντρο βάρους του πλοίου αλλά το μεγάλο μειονέκτημα είναι η αντοχή σε πλήγματα από εχθρικά κατευθυνόμενα βλήματα και η δομική καταπόνηση σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Σημαντικό ρόλο στην επιλογή του πλοίο φυσικά παίζει και το οικονομικό. Σύμφωνα με πληροφορίες η γαλλική πρόταση για δύο φρεγάτες Belhara, με τις αλλαγές που θέλει να γίνουν το ΠΝ, κοστολογείται γύρω στα 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Στον αντίποδα οι αμερικανοί μας προσφέρουν 4 πλοία MMSC με 3,971 δις ευρώ, με πρόβλεψη τα 3 από αυτά να κατασκευαστούν σε ελληνικά ναυπηγεία.

Πέρα από τις επιχειρησιακές διαφορές των πλοίων η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων εξετάζει και άλλους παράγοντες για να καταλήξει στην απόφαση της για νέο πλοίο. Γιατί μπορεί στα χαρτιά οι Belhara να είναι πιο κοντά στις απαιτήσεις του ΠΝ αλλά οι αμερικανοί προσφέρουν ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο σε σχέση με τους Γάλλους. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *