Κυβέρνηση | Οι υπουργοί που ετοιμάζουν βαλίτσες | Οι Γερμανοί που καραδοκούν

anasximatismos mitsotakis
Κυβέρνηση | Οι υπουργοί που ετοιμάζουν βαλίτσες

Τελικώς, η «αποχαιρετιστήρια» συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης, πριν από τις διακοπές του Αυγούστου, θα γίνει. Eίναι προγραμματισμένη για την Δευτέρα το μεσημέρι και υπάρχει μάλιστα και ένα (μικρό) ενδεχόμενο να γίνει με την φυσική παρουσία των υπουργών, υφυπουργών – μελών του. Εφόσον, βεβαίως, οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Αλλιώς, θα γίνει κι αυτή μέσω του γνωστού τρόπου: zoom.

Ποιο θα είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο (και) αυτής της συνεδρίασης; Η ατζέντα της. Το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή είναι αν θα συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των θεμάτων το ζήτημα του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με μια εκδοχή, ναι. Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως, όχι. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός θα ήθελε να ξεκινήσει η συζήτηση για την αύξησή του, ως ένα μπόνους προς την κοινωνία, μετά από μια μεγάλη δοκιμασία, όπως αυτή της πανδημίας. Όμως, τα περιθώρια του υπουργείου Εργασίας είναι μικρά. Παράλληλα οι εισηγήσεις που δέχεται από τους συναρμόδιους φορείς, που εμπλέκονται με το θέμα, είναι πολύ μπερδεμένες.

Τι άλλο θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της συνεδρίασης; Οι προτροπές, του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς, να μην αφήσουν έναν ολόκληρο μήνα (Αύγουστος) να πάει χαμένος. Το παρελθόν βέβαια δείχνει πως θα πάνε στο βρόντο.

Οι περισσότεροι, με το που θα δείξει στο ημερολόγιο 1η Αυγούστου θα εξαφανιστούν απ΄ τα γραφεία τους. Έως τις 20 του μηνός, τουλάχιστον. Θα αφήσουν «στο πόδι τους» τους …υφυπουργούς βάρδιας, για να υπάρχει και κάποιος στο γραφείο. Αν είναι δυο, τόσο το καλύτερο. Θα μοιρασθούν τις μέρες.

Υπάρχουν πάντως και υπουργεία, που δεν θα κλείσουν σχεδόν καθόλου για καλοκαίρι. Για παράδειγμα, ένα που μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό είναι το «υπουργείο Ταμείου Ανάκαμψης». Τύποις δεν έχει θεσμοθετηθεί, αλλά ουσία υπάρχει. Ο επικεφαλής του, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα πάρει τα πρώτα λεφτά από τις Βρυξέλλες. Συνεπώς, δύσκολο να φύγει, παρά λίγες μέρες τον Δεκαπενταύγουστο.

Κυβέρνηση | Οι υπουργοί που ετοιμάζουν βαλίτσες
Φωτογραφία από το υπουργικό της 30ης Ιουνίου @Eurokinissi | Κυβέρνηση | Οι υπουργοί που ετοιμάζουν βαλίτσες

Το θέμα είναι τι θα κάνει αυτά τα λεφτά. Το άλλο θέμα είναι πώς και πού θα τα απορροφήσει. Και το τρίτο είναι πώς θα διαχειριστεί τους Γερμανούς που περιμένουν να δουν στην πράξη αν θα τα καταφέρει. Θα τα καταφέρει;

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου, με αρχές Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα «θα μπουν» από το εν λόγω Ταμείο, περί τα 4 δισ. ευρώ! Τέτοια λεφτά, αυτές τις εποχές, δεν μπορούν να πάνε χαμένα. Οπότε ο Θ. Σκυλακάκης δύσκολο να απομακρυνθεί από το γραφείο.

Πού αλλού περιμένουν πώς και πώς τις διακοπές του Αυγούστου; Στο… Μαξίμου. Υπάρχουν έξι – επτά συνεργάτες του πρωθυπουργού που έχουν φτάσει στα όριά τους. Και μετρούν τις μέρες για να φύγουν.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα λείψει από το γραφείο όχι πάνω από 10 με 12 μέρες και θα τις μοιράσει μεταξύ Τήνου και Κρήτης. Ε, σε αυτές ελπίζουν όλοι. Μετά, ξανά τα κεφάλια μέσα.

Μεταξύ μας, κάποιοι πιο τυχεροί θα φύγουν για δυο εβδομάδες, δηλαδή «γεμάτες» 15 μέρες. Άλλο αν στις μεταξύ τους συζητήσεις, στο Μέγαρο, λένε «δεν έχω κανονίσει τίποτα ακόμα…».

Και όχι, δεν πάνε «τυχαία» ούτε Τήνο ούτε Κρήτη. Αυτή τη φορά, θέλουν να ξεκουραστούν. Αν μπορούσαν, θα έκλειναν και τα κινητά. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα απαντούν σε όλες τις κλήσεις…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *