Η ώρα του Ελληνικού Rafale έφτασε | H γεύση που άφησε ο Meteor στην Π.Α.

Η ώρα του Ελληνικού Rafale έφτασε | H γεύση που άφησε ο Meteor στην Π.Α.

Η μεγάλη αεροπορική στιγμή, που αλλάζει σελίδα προς το μέλλον για την Πολεμική Αεροπορία, έφτασε!

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στην αεροπορική βάση του Istres, ανάμεσα από την Μασσαλία και το Μονπελιέ, εκεί που βρίσκονται και κάποια από τα πρώτα «γεράκια» τα οποία εκπαιδεύονται στα Rafale, γράφεται η ιστορική συνέχεια της HAF.

Σε αυτή την βάση ολοκληρώθηκαν και τα στάδια του εκτεταμένου ελέγχου από την κατασκευάστρια εταιρεία στα δομικά μέρη του αεροσκάφους, όπως και η αναβάθμιση στο επίπεδο F3R, με παρεμβάσεις στο λογισμικό τους.

Και όσοι υποστήριξαν την ένταξη του Rafale στην αεροπορική φαρέτρα- όχι τους τελευταίους 13 μήνες που ξεκίνησε ο αγώνας δρόμου για την απόκτησή του- αλλά πολλά χρόνια πριν, τώρα αισθάνονται δικαίωση, διότι συμπεριλαμβανομένης κι αυτής της αεροπορικής πλατφόρμας στον στόλο της HAF, η αεροπορική υπεροχή στον ουρανό του Αιγαίου και τη Μεσόγειο, είναι αδιαμφισβήτητη.

Μπορεί βεβαίως το πρώτο Rafale να περνά στην Ελληνική κυριότητα, αλλά η κορυφαία στιγμή μετατίθεται στο τέλος του χρόνου, όταν δηλαδή, τα πανίσχυρα δικινητήρια Γαλλικά μαχητικά προσγειωθούν και τροχοδρομήσουν στην αεροπορική βάση της Τανάγρας.

Η γεύση του METEOR στον Ηνίοχο

Η πολυπληθής συμμετοχή της Armee De L’ Air με πάνω από 200 άτομα, μηχανικούς και αεροπόρους στον Ηνίοχο, αλλά και η προγενέστερη διμερής άσκηση Skyros, έδωσαν πολλές πληροφορίες για το νέο απόκτημα της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σίγουρα οι Γάλλοι δεν άνοιξαν όλα τους τα χαρτιά για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν μια πλειάδα από όπλα που μπορεί το Rafale να φέρει. Άλλωστε καμία πολεμική αεροπορία και κανείς ιπτάμενος δεν αποκαλύπτει όλους τους άσσους που έχουν αναπτύξει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και τακτικής, όταν βρίσκονται σε διασυμμαχικές ασκήσεις ή Νατοϊκά σχολεία.

Ωστόσο τα Γαλλικά Rafale, ακολουθώντας τον σχεδιασμό που είχε γίνει από το Ελληνικό Επιτελείο κατά τη διάρκεια της άσκησης Ηνίοχος, ανέλαβαν πολλές φορές το «ξεκαθάρισμα» του αεροπορικού τοπίου μέχρι να φτάσει το μικτό Comao και να πλήξει τους στόχους.

Σε αυτές ακριβώς τις αποστολές τα Rafale είχαν φέρει συντριπτικά αποτελέσματα κατά των «red», δηλαδή εκείνων των αεροσκαφών που είχαν αναλάβει τον ρόλο απεικόνισης των εχθρικών αεροσκαφών.

  • Βάση του σχεδιασμού της άσκησης, προέβλεπε την αναμέτρηση μεγάλου αριθμού μαχητικών σ’ έναν συγκεκριμένο χώρο, ώστε να υπάρχει ρεαλισμός και υψηλό επίπεδο πρόκλησης για τα πληρώματα. Τα Rafale, ξεκαθάριζαν με μεγάλη ευκολία το τοπίο στον τομέα των εναέριων μαχών με δεκάδες καταρρίψεις.

Γίνονταν συνεχώς εξομοίωση βολών που ανάμεσα σε αυτές εξομοιώνονταν και ο φονικός Meteor, ο πύραυλος μεγάλος βεληνεκούς που έχει επιλεγεί από την Πολεμική Αεροπορία και ήταν ένας εκ των βασικών λόγων επιλογής του Rafale.

Στα debriefing πάντως, όταν γίνονταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των καταρρίψεων δεν ήταν λίγες οι φορές που δύσκολα γίνονταν αποδεκτό το τι είχε συμβεί νωρίτερα στον αέρα.

Καταρρίψεις που οι Έλληνες, Ισπανοί, Αμερικανοί ιπτάμενοι, χειριστές των F-16 & F-18, παρατηρούσαν κι εξήγαγαν συμπεράσματα για ένα «εξωπραγματικό» όπλο που δεν είναι άλλο από το Meteor. Η Γάλλοι, σημείωναν χαρακτηριστικά ιπτάμενοι που πήραν μέρος στις αποστολές αυτές δεν «έκλεβαν» στα αποτελέσματα απλώς παρουσίαζαν τις δυνατότητες που τους παρέχει αυτός ο πύραυλος.

Το σάρωμα των Rafale στον Ηνίοχο έδειξε το τι έρχεται στην Πολεμική Αεροπορία και τι θα έχει στα χέρια της μια από τις πλέον αναγνωρισμένες αεροπορίες παγκοσμίως.

meteor 1
Tir METEOR d’un rafale marine sur la base de cazaux

Σήμερα γράφεται ιστορία, καθώς σε λίγες ώρες θα πραγματοποιηθεί στην αεροπορική βάση στο Istres της νότιας Γαλλίας η τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους Rafale από την Ελλάδα, με τα πανίσχυρα γαλλικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων 4++ γενιάς να εντάσσονται σταδιακά στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, στις 25 Ιανουαρίου του 2021 «έπεσαν οι υπογραφές» για τη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για την προμήθεια των λεγόμενων «omni-role» τζετ μαχητικών της γαλλικής κατασκευάστριας εταιρείας Dassault και σήμερα είναι ιστορική μέρα, για την Ελλάδα, για την Πολεμική Αεροπορία που θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο για να προστατεύει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και κυριαρχία στους αιθέρες.

Στη Γαλλία θα βρεθεί σήμερα, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) αντιπτέραρχο Γεώργιο Μπλιούμη, για την τελετή παραλαβής του πρώτου από τα 18 μαχητικά αεροσκάφη Rafale που θα ενισχύσουν την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Η τελετή θα γίνει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Dassault Aviation, στην αεροπορική βάση στο Ιστρ της νότιας Γαλλίας.

Η παράδοση των μαχητικών Rafale

Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 18 αεροσκάφη, εκ των οποίων 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια.Τα πρώτα έξι αεροσκάφη 4ης γενιάς Rafale θα είναι μεταχειρισμένα και θα παραδοθούν στην Ελλάδα εντός του 2021. Τα έξι καινούργια μαχητικά θα παραληφθούν την Άνοιξη του 2022, ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα αναμένεται να παραδοθούν αρχές του 2023. Στη συμφωνία ύψους 2,32 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι τα 1,92 δισ. ευρώ αφορούν στην αξία των αεροσκαφών και τα υπόλοιπα 400 εκατ. ευρώ αφορούν στα οπλικά συστήματα (τηλεκατευθυνόμενα βλήματα Meteor και αναγκαίες αναβαθμίσεις των υπαρχόντων βλημάτων τύπου Mica, Scalp και Ecoxet).

Το όνομα Rafale σημαίνει «ριπή ανέμου» ενώ τα αεροσκάφη, ήδη υπηρετούν την Γαλλική Πολεμική Αεροπορία και το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για μαχητικά πολλαπλών ρόλων, με δυνατότητα ταυτόχρονης εκτέλεσης ποικιλίας αποστολών (αναγνώρισης, κρούσης κα).

Η ελληνική μοίρα Rafale θα εγκατασταθεί στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Τανάγρας. Ήδη, Έλληνες πιλότοι αλλά και προσωπικό εδάφους (τεχνικοί) εκπαιδεύονται στην Γαλλία προκειμένου να είναι έτοιμοι για να υποστηρίξουν τις ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας όταν τα αεροσκάφη έρθουν στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / hellasjournal

One thought on “Η ώρα του Ελληνικού Rafale έφτασε | H γεύση που άφησε ο Meteor στην Π.Α.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *