Μικρά «διαζύγια» στη ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών | Ο Σαμαράς και ο Βορίδης

Μικρά «διαζύγια» στη ΝΔ για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών | Ο Σαμαράς και ο Βορίδης

Mπορεί η ευρεία νίκη της ΝΔ και η εκλογική κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήνουν περιθώρια για εξωτερίκευση γκρίνιας ή κριτικής, ωστόσο, είναι βέβαιο ότι στα δεξιά του κόμματος, ο προβληματισμός για όσα προοιωνίζεται ο «πολυδύναμος εκσυγχρονισμός», τον οποίο πλέον επικαλείται τακτικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, είναι έντονος.

Και αυτό, διότι η ευδιάκριτη δια γυμνού οφθαλμού επιλογή του πρωθυπουργού να συνεχίσει την πορεία της ιδεολογικής μετατόπισης της ΝΔ όλο και πιο κοντά στο λεγόμενο πολιτικό κέντρο, οδηγεί στην υιοθέτηση πολιτικών που για τους παραδοσιακούς δεξιούς είναι από ενοχλητικές έως απωθητικές.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Με το καλημέρα, άλλωστε, ο κ Μητσοτάκης εξήγγειλε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg τη βούληση της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική πρωτοβουλία για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς, όπως σημείωσε, η ελληνική κοινωνία είναι ώριμη. Πρόκειται για μία κίνηση, που θεωρείται αυτονόητη και επιβεβλημένη για τους κεντροδεξιούς και κεντρώους ψηφοφόρους, αλλά είναι «κόκκινο πανί» για τους σκληρούς δεξιούς.

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο παρασκήνιο της συγκεκριμένης εσωκομματικής πτέρυγας είναι η παρέμβαση του κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος, αν και υπουργός Επικρατείας, με κρίσιμες αρμοδιότητες, διαφώνησε με την εξαγγελία του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας μάλιστα ότι ο ίδιος στο παρελθόν είχε καταψηφίσει το σχετικό σύμφωνο.

«Δεν είναι θέμα εκκλησίας γιατί αφορά πολιτικό γάμο. Η προσωπική μου άποψη είναι αρνητική και το είχα ξαναδηλώσει και όταν είχε έρθει το σύμφωνο το είχα καταψηφίσει. Ο πρωθυπουργός είπε πως θα γίνει σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Θα δούμε πότε θα είναι αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνώριζαν εξ αρχής ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις στη συγκεκριμένη πτέρυγα της ΝΔ και ότι ενδεχομένως θα εκφραστούν και στη βουλή, όταν έρθει προς ψήφιση η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Προεξοφλούν επίσης ότι τα μικρότερα δεξιά και ακροδεξιά κόμματα, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και η Νίκη, θ ανέβουν «στα κεραμίδια». Δεν θεωρούν, ωστόσο, ότι ελοχεύει κάποιος κίνδυνος για την εικόνα της κυβέρνησης ή και του ίδιου του πρωθυπουργού.

5b2168fdc8c1beb34f404a0eb5e5205a XL

Αντιθέτως, αποδίδουν μεγάλη σημασία στο μήνυμα που θα εκπέμψει η ΝΔ με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία στον κεντρώο χώρο και την κεντροαριστερά. Και υπ αυτή την έννοια, δεν ενοχλούνται από διαφοροποιήσεις, όπως η παραπάνω του κ. Βορίδη, ο οποίος και εκ του ρόλου που του έχει ανατεθεί, αναδεικνύεται στη «φωνή» που απευθύνεται στα δεξιά ακροατήρια της ΝΔ.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, μάλιστα, υπενθυμίζουν ότι όταν είχε έρθει προς ψήφιση το σύμφωνο συμβίωσης η ΝΔ είχε τριχοτομηθεί. Δεκαεννέα βουλευτές, μεταξύ των οποίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το είχαν υπερψηφίσει, 28 είχαν καταψηφίσει κατά και 27, μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Σαμαράς, είχαν απουσιάσει.

Πρόσφατα, μάλιστα, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να τραβήξει «κόκκινες γραμμές» στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Την πρώτη φορά από το Ζάππειο, παρουσία και του Κ. Καραμανλή για την ημέρα της Ευρώπης και η δεύτερη στην Καλαμάτα, στη μεγάλη προεκλογική του συγκέντρωση. Και στις δύο εκδηλώσεις, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι επιχειρείται να καθιερωθεί μέσω του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών το «γονέας 1» και «γονέας 2», αντί του «πατέρα» και «μητέρας», ενώ τάχθηκε ανοικτά κατά της υιοθεσίας παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια.

Τi σημαίνει αυτό; Ότι οψέποτε έρθει προς ψήφιση η σχετική ρύθμιση, ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν θα την υπερψηφίσει. Ένα ερώτημα είναι πόσοι άλλοι γαλάζιοι βουλευτές θα τον ακολουθήσουν.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο αντίρροπες δυνάμεις της πορείας προς το κέντρο και της διατήρησης ηρεμίας στα δεξιά της ΝΔ. Γι αυτό ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε μεν τη νομοθετική πρωτοβουλία, δεν την περιέλαβε, ωστόσο, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Ο Κ. Μητσοτάκης το είπε και θα το κάνει. Αν όχι άμεσα, σίγουρα τους επόμενους μήνες» λένε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, επιβεβαιώνοντας ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει μετρήσει τον βαθμό επικινδυνότητας και δεν ανησυχεί. Τουλάχιστον όχι προσώρας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *