Κατά μέτωπο επίθεση Microsoft στη δίκη του αιώνα | Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ο ιστός της Google

Κατά μέτωπο επίθεση Microsoft στη δίκη του αιώνα | Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ο ιστός της Google

Ο Satya Nadella, διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, κατέθεσε τη Δευτέρα ότι η δύναμη της Google στην διαδικτυακή αναζήτηση ήταν πάντα τόσο πανταχού παρούσα που ακόμη και η εταιρεία του δυσκολεύεται να την ανταγωνιστεί στο διαδίκτυο, καθιστώντας τον έτσι τον κορυφαίο μάρτυρα εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης στη δίκη ορόσημο κατά του γίγαντα αναζήτησης.

Από τους David McCabe και Cecilia Kang/New York Times

Για περισσότερες από τρεισήμισι ώρες κατάθεσης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον, ο Nadella ήταν συχνά άμεσος και μερικές φορές επιθετικός καθώς εξηγούσε πώς η Microsoft δεν κατάφερε ποτέ να ξεπεράσει τη χρήση του Google Search έπειτα από τις συμφωνίες της Google, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να γίνει εκείνη η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε smartphone και προγράμματα περιήγησης ιστού.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Το Διαδίκτυο είναι πραγματικά ο «ιστός της Google», είπε ο Nadella στην κατάμεστη αίθουσα του δικαστηρίου, προσθέτοντας ότι η Google μπορεί πλέον άνετα να χρησιμοποιεί το πλεονέκτημα και τo μέγεθος της για να δημιουργεί εργαλεία προκειμένου να κυριαρχήσει και στην αναδυόμενη βιομηχανία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η εικόνα του διευθύνοντος συμβούλου ενός κορυφαίου τεχνολογικού ανταγωνιστή της Google -η Microsoft είναι μια από τις μεγαλύτερες δημόσιες εταιρείες στον κόσμο, αξίας 2,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων- που λέει ότι δεν μπορεί εύκολα να πολεμήσει την Google, ήταν εντυπωσιακή. Η μαρτυρία του Nadella υπογράμμισε πόσο εδραιωμένη έχει γίνει η Google στην διαδικτυακή αναζήτηση, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει ότι η εταιρεία παραβίασε τους νόμους περί μονοπωλίου, συνάπτοντας αντιανταγωνιστικές συμφωνίες για να συντρίψει τους αντιπάλους της.

Η εμφάνιση του Nadella στο βήμα των μαρτύρων στην υπόθεση —U.S. et al κατά Google, η οποία είναι η πρώτη μονοπωλιακή δίκη της σύγχρονης εποχής του Διαδικτύου— είναι επίσης ένα σημάδι ότι ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ της Microsoft και της Google συνεχίζεται ακατάπαυστος και χωρίς όρια. Για περισσότερες από δύο δεκαετίες, οι δύο εταιρείες έχουν παλέψει για την online αναζήτηση, τη χρήση των κινητών, την περιήγηση στον ιστό και το cloud computing και μονομαχούν σε πολλαπλές νομικές μάχες καθώς και οι δύο γίνονταν όλο και πιο ισχυρές. Τώρα οι δύο εταιρείες έχουν μπει σε έναν ολοένα και πιο έντονο αγώνα για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

«Παρά τον ενθουσιασμό μου ότι υπάρχει μια νέα οπτική γωνία με το A.I., ανησυχώ πολύ ότι αυτός ο φαύλος κύκλος στον οποίο είμαι παγιδευμένος θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο φαύλος», είπε ο Nadella.

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο εργάζονται για να περιορίσουν την ισχύ και την εμβέλεια της Google, της Apple, της Amazon και της Meta, η οποία κατέχει το Facebook, το Instagram και το WhatsApp. Την περασμένη εβδομάδα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (Federal Trade Commission) μήνυσε την Amazon, υποστηρίζοντας ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους πιέζοντας τους πωλητές στον ιστότοπό της. Η F.T.C. έχει επίσης καταθέσει αγωγή κατά της Meta, ισχυριζόμενη ότι απέκλεισε τους νεοφυείς αντιπάλους της και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μήνυσε την Google σε μια δεύτερη υπόθεση για τον έλεγχο της διαδικτυακής διαφήμισης.

Η δίκη της Google, εκτιμώμενης διάρκειας 10 εβδομάδων, παρακολουθείται στενά ως σημαντικό τεστ για το εάν η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επιβραδύνει τις μεγαλύτερες εταιρείες της Silicon Valley. Μια νίκη της Google θα μπορούσε να είναι μια σημαντική επίπληξη των ρυθμιστικών αρχών που λένε ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες ασκούν υπερβολική επιρροή στους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ανταγωνιστές νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο της υπόθεσης βρίσκεται ο κυβερνητικός ισχυρισμός ότι η Google εδραίωσε παράνομα το μονοπώλιό της στην ηλεκτρονική αναζήτηση, πληρώνοντας για να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης σε προγράμματα περιήγησης όπως το Safari της Apple και το Firefox της Mozilla, καθώς και στην αρχική οθόνη των smartphone. Η Google έχει υποστηρίξει ότι οι προεπιλεγμένες θέσεις δεν είναι συντριπτικά ισχυρές και ότι οι χρήστες μπορούν να μεταβούν σε μια νέα μηχανή αναζήτησης αν το θέλουν.

Ωστόσο, στο δικαστήριο, ο Nadella είπε ότι αυτό το επιχείρημα είναι «ψεύτικο» επειδή οι χρήστες γενικά δεν αλλάζουν την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησής τους, ακόμα κι αν μπορούν να το κάνουν.

«Σηκώνεσαι το πρωί, βουρτσίζεις τα δόντια σου και ψάχνεις στο Google», είπε, προσθέτοντας αργότερα ότι η συμφωνία μεταξύ της Google και της Apple συγκεκριμένα ήταν «ολιγοπωλιακή».

Ο Nadella ανέφερε ότι η Microsoft προσπάθησε να συνάψει συμφωνίες για τις προεπιλεγμένες θέσεις σε προγράμματα περιήγησης και smartphone όσον αφορά το Bing, τη δική της μηχανή αναζήτησης. Αλλά δεν είχε μεγάλη επιτυχία, είπε. Η Microsoft παρουσίασε το Bing για να ανταγωνιστεί την Google το 2009. Εκείνη την εποχή, η Microsoft ξεκίνησε μια επιθετική εκστρατεία δημοσίων σχέσεων εναντίον της Google και και οι δύο εταιρείες άσκησαν πίεση εναντίον της άλλης μέσω των ρυθμιστικών αρχών στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το 2016, η δημόσια διαμάχη φαινόταν να έχει τελειώσει με τον Nadella και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pichai, οι οποίοι ήταν και οι δύο νέοι στους ρόλους τους, να κηρύσσουν οπισθοχώρηση. Ο ανταγωνισμός είχε γίνει αντιπερισπασμός, είπαν, και είχαν διαφορετικές προτεραιότητες.

Η μαρτυρία του Nadella έδειξε ότι ο ανταγωνισμός τους συνεχίζεται.

Ο John Schmidtlein, επικεφαλής δικηγόρος της Google, είπε στην εναρκτήρια αγόρευση του ότι η υπόθεση «αφορά στην πραγματικότητα τη Microsoft».

Την περασμένη εβδομάδα, άλλα στελέχη της Microsoft, όπως ο Jonathan Tinter, στέλεχος επιχειρηματικής ανάπτυξης, και ο Mikhail Parakhin, στέλεχος διαφήμισης, κατέθεσαν επίσης για την επιχείρηση διαδικτυακής αναζήτησης. Ο Tinter είπε ότι η Google χρησιμοποίησε το μέγεθος της για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της την προεπιλεγμένη επιλογή στα τηλέφωνα Apple και Samsung, πνίγοντας ανταγωνιστές όπως η Microsoft.

Τη Δευτέρα, ο Schmidtlein προσπάθησε να υπονομεύσει τη μαρτυρία του Nadella λέγοντας ότι η αποτυχία της Microsoft να ανταγωνιστεί την Google ήταν αποτέλεσμα ενός κατώτερου προϊόντος και της έλλειψης επενδύσεων. Ο ίδιος έπληξε τον Nadella με ερωτήσεις σχετικά με περιπτώσεις στις οποίες το Bing ήταν η προεπιλογή στα κινητά τηλέφωνα και όπου τελικά οι χρήστες επέλεξαν να επιστρέψουν στο Google. Σημείωσε ότι ο Nadella είχε αναφερθεί στην Google ως «κυρίαρχη» και τον ρώτησε αν θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη λέξη με το… «δημοφιλή».

Ο Nadella απάντησε ότι είτε την αποκαλεί κάποιος δημοφιλή είτε κυρίαρχη, η Microsoft εξακολουθεί να ανταγωνίζεται με δυσκολία το τεράστιο μερίδιο αγοράς της Google.

«Αυτή η μαρτυρία απεικονίζει την Google ως έναν νταή που όλοι φοβούνται», δήλωσε η Rebecca Haw Allensworth, καθηγήτρια στη Νομική Σχολή Vanderbilt, προσθέτοντας ότι το κίνητρο της Google για την υπογραφή αποκλειστικών συμφωνιών αναζήτησης δεν ήταν «απλώς η διανομή εσόδων για ένα πολύτιμο προϊόν με διανομείς όπως η Apple, αλλά ήταν πρωτίστως για να κρατήσει μακριά ανταγωνιστές όπως το Bing».

Ενώ μεγάλο μέρος της δίκης περιστρέφεται γύρω από την προ ετών συμπεριφορά της Google, ο Nadella μετατόπισε μέρος της εστίασης του στο μέλλον και το A.I.. Η Microsoft έχει επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στο OpenAI, τον κατασκευαστή του chatbot ChatGPT, το οποίο μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί το Bing ως προεπιλογή αναζήτησης. Η Google έχει αρχίσει να προσφέρει το δικό της chatbot με A.I., το Bard.

Ο Nadella είπε ότι ανησυχεί ότι η Google θα συνάψει συμφωνίες για τη χρήση αποκλειστικού διαδικτυακού περιεχομένου για την εκπαίδευση των εργαλείων A.I της. «Όταν συναντιέμαι με εκδότες τώρα, μου λένε: “Η Google θα μας γράψει αυτήν την επιταγή και θα είναι αποκλειστική και θα πρέπει να την αντιστοιχίσετε με κάτι…”», είπε.

Ο Nadella τόνισε ότι αυτό θα κάνει την Google να κυριαρχήσει και στην επόμενη γενιά διαδικτυακής αναζήτησης. «Η κύρια ανησυχία μου τώρα, εκτός από το πρώιμο ενδιαφέρον μου για μια ευκαιρία που μπορεί να έχουμε εδώ, είναι: Το να κάνουμε σημαντική πρόοδο στην αναζήτηση θα αποδειχθεί ακόμα ένας εφιάλτης (για εμάς);» αναρωτήθηκε.

Στο τέλος της εμφάνισης του Nadella, ένας δικηγόρος του υπουργείου Δικαιοσύνης ρώτησε γιατί πιστεύει ότι η Google πλήρωσε τόσα χρήματα στην Apple προκειμένου το Google Search να είναι η προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Apple, Safari. «Αυτή είναι μια εξαιρετική ερώτηση», είπε ο Nadella. «Θα ήθελα μια ευκαιρία να μην τους κάνω να πληρώσουν —ίσως για λογαριασμό των μετόχων της Google».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *