Microsoft: Οι 4 «σωματοφύλακες» στην επένδυσή της

Microsoft: Οι 4 «σωματοφύλακες» στην επένδυσή της

Εννέα μήνες κράτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Microsoft προκειμένου να φτάσουμε στις σημερινές ανακοινώσεις της δημιουργίας ενός νέου data center της αμερικανικής εταιρείας στη χώρα μας,γράφει ο Βαγγέλης Μανδραβέλης στο liberal.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Οι πρώτες επαφές, ως γνωστόν έγιναν στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο, κατά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Microsoft, Μπραντ Σμιθ. Ωστόσο χρειάστηκαν πολλές διαπραγματεύσεις προτού φτάσουμε στις σημερινές ανακοινώσεις. Κα’ αρχάς έπρεπε να πεισθεί η Microsoft να αλλάξει το σχεδιασμό δημιουργίας των data centers στη χώρα μας.

Το θετικό πάντως ήταν ότι ο κ. Σμίθ, πρόεδρος και επικεφαλής της νομικής υπηρεσίας της Microsoft Corp., σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Ο τελευταίος έθεσε το θέμα της δημιουργίας του νέου data center στην Ελλάδα στον πρόεδρο της Microsoft, κατά τη πρώτη συνάντησή τους στο Νταβός. Παρών στη συνάντηση αυτή ήταν και ο οικονομικός σύμβουλός του Αλεξ Πατέλης, ο οποίος φέρεται να είναι και ο βασικός μοχλός επαφών της ελληνικής κυβέρνησης με την πέραν του Ατλαντικού πολυεθνική εταιρεία.

Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις και σίγουρα πολλοί ήταν εκείνοι που συνέβαλαν στην σημερινή επιτυχία. Από το Μαξίμου εκτός του κ. Πατέλη που είχε κεντρικό συντονιστικό ρόλο στην όλη υπόθεση – ο ίδιος συμμετείχε στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες, καίριο ακόμη ρόλο είχε και ο Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης στις εμπιστευτικές επαφές.

Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο επικεφαλής της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα του, που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξμίμου, στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα. Επίσης ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανά τον κόσμο και τις οποίες έπρεπε να πείσουν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

Έτσι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις στη χώρα μας για τη δημιουργία του μεγαλύτερο data center της Microsoft στην περιοχή. Είναι το πρώτο data center της αμερικανικής πολυεθνικής εταιρείας στην ΝΑ Ευρώπη και ένα από τα οκτώ που λειτουργεί ή/και αναπτύσσει η Microsoft στην Ενωμένη Ευρώπη. Σημειώνεται ότι ήδη λειτουργούν τέσσερα data centers σε ισάριθμες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις χώρες, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και η 27η σε όλο τον κόσμο.

Το νέο data center στη χώρα μας, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν χθες στην παρουσίαση, στην πραγματικότητα θα αποτελείται από ένα σύμπλεγμα τριών κέντρων δεδομένων που θα βρίσκονται αλληλένδετα μεταξύ τους με οπτικές ίνες. Το μοντέλο αυτό επελέγη με στόχο την διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής διαθεσιμότητας των υπηρεσιών του.

Και οι τρεις διακριτές μονάδες δεδομένων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη, θα δημιουργηθούν στην Αττική και ήδη έχουν βρεθεί τα σχετικά ακίνητα. «Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο», ανέφερε χθες η σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Το ύψος της συνολικής επένδυσης εκτιμάται σε περίπου 300 – 400 εκατ. ευρώ αλλά το οικονομικό αποτύπωμα της αναμένεται σε περισσότερο από 1 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή στην Ιταλία και Πολωνία (περίπου 1,5 δις. ευρώ). Η κυβέρνηση προσδοκά ωστόσο και σε άλλες συνεργασίες με τη Microsoft, όπως π.χ. η κάλυψη των αναγκών του δημοσίου τομέα με υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud computing), την κατάρτιση δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων της χώρας, την ολοκλήρωση του Κέντρου Τεχνητής Νοημοσύνης για την παρουσίαση του ελληνικού πολιτισμού κ.ά.

Η εταιρεία αναμένεται να εκπαιδεύσει 100.000 άτομα, σε κρίσιμες τεχνολογίες, προσδίδοντας υπεραξία στο ανθρώπινο δυναμικό, και ταυτόχρονα επιδιώκοντας την αναστροφή του brain drain από τη χώρα μας. «Επενδύσεις όπως αυτή της Microsoft ή της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες προϋποθέτουν την πρόσληψη επιστημόνων υψηλής εξειδίκευσης, ενισχύουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για αναστροφή του brain drain και την επιστροφή των νέων επιστημόνων που έφυγαν από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης», ανέφερε χθες η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Τώρα η διακηρυγμένη αυτή επένδυση δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες γεννά για τη χώρας μας. Η επένδυση αυτή, όχι μόνον είναι η μεγαλύτερη από αμερικανικής πλευράς, αλλά αναμένεται να αποτελέσει «κράχτη» και για άλλες επενδύσεις εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και όχι απαραίτητα αμερικανικών εταιρειών. Η κυβέρνηση προσδοκά επενδύσεις τόσο από τις ΗΠΑ, όσο και από άλλες τεχνολογικά προηγμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και την Κίνα.

Aς δούμε αντίστοιχα ο capital πώς παρουσίασε το θέμα: Μια μεγάλη επένδυση στην Ελλάδα ανακοίνωσε σήμερα η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Microsoft. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ.

Η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο Κέντρο Δεδομένων (Data Center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό “νέφος” (cloud computing). Θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Σμιθ, “είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα”, τονίζοντας πως πρόκειται για “τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα”. Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: “Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις”.

Το κέντρο δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Εξηγώντας την σημασία της επένδυσης για τους Έλληνες ο πρόεδρος της Microsoft σημείωσε ότι τα δεδομένα “είναι ο ηλεκτρισμός του 21ου αιώνα που έρχεται στην Ελλάδα και έχει ιδιαίτερη σημασία. Όπως σημείωσε η ταχύτητα πρόσβασης στα δεδομένα θα είναι υψηλότερη, ενώ η επένδυση στο Data Center δεν είναι κάτι που γίνεται μια φόρα. “Κάθε χρόνο γίνεται συντήρηση και αναβάθμιση, ενώ αξιοποιούμε σημαντικούς πόρους στην Έρευνα και Ανάπτυξη”, τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο η δημιουργία του Data Center σημαίνει και χαμηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τις υπηρεσίες τους στο Cloud. “Η Microsoft είναι από τις 2-3 μεγαλύτερες εταιρείες του που αγοράζουν εξαρτήματα υπολογιστών και μπορούν να το κάνουν αυτό με χαμηλότερο κόστος. Αυτό το χαμηλότερο κόστος το μεταφέρουμε στους πελάτες στους πελάτες μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν πιο εύκολα να πληρώσουν το κόστος του Cloud, παρά να έχουν τα δικά τους συστήματα”, δήλωσε. 

Σημείωσε ακόμη ότι η δημιουργία του Data Center θα ενισχύσει και την ασφάλεια των δεδομένων. “Τα δεδομένα θα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και θα προστατεύονται από το ελληνικό δίκαιο”, υπογράμμισε. 

Τέλος, ο κ. Smith ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. “Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε αυτό το βήμα χωρίς την στήριξη της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού”, σημείωσε κάνοντας ειδική αναφορά στην πρώτη τους συνάντηση στο Νταβός. “Συναντηθήκαμε τον Ιανουάριο και του είπα τον ενθουσιασμό μου για την Ελλάδα μου είπε ότι εντάξει αλλά πρέπει να επενδύσεις περισσότερο”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αργότερα, στον λογαριασμό του στο Twitter, ο πρόεδρος της Microsoft έγραψε: “Είμαι ενθουσιασμένος που από κοινού με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στην Αθήνα ανακοινώσαμε ότι η Microsoft θα δημιουργήσει data centers στην Ελλάδα – η μεγαλύτερη επένδυση που έχουν κάνει στα 28 χρόνια λειτουργίας μας στη χώρα. Αντικατοπτρίζει την αισιοδοξία μας για το μέλλον και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας”, έγραψε στο Twitter o κ. Σμιθ

To Data Center της Ελλάδας 


Αξίζει να σημειωθεί πως το Data Center που θα κατασκευάσει η Microsoft στην Ελλάδα είναι μόλις το όγδοο της εταιρείας στην ΕΕ και το πρώτο στη ΝΑ Ευρώπη. Συνολικά ο αμερικανικός κολοσσός έχει ανακοινώσει 26 Data Centers παγκοσμίως και δεν πρόκειται να κατασκευάσει σε πολλές χώρες ακόμη. 

Εκτιμάται ότι στην κατασκευή θα δαπανηθούν εκατοντάδες εκατομμύρια και μετά η λειτουργία του ετησίως θα απαιτεί δεκάδες εκατομμύρια για συντήρηση και αναβάθμιση. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι αντίστοιχες επενδύσεις έχουν φέρει οικονομικό όφελος πάνω από 1 δισ. ευρώ (Πολωνία 1 δισ. ευρώ, Ιταλία 1,5 δισ. ευρώ), και το ίδιο εκτιμάται και για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι η Μicrosoft θα δημιουργήσει συνολικά, τρία data centers σε διαφορετικές τοποθεσίες στην Αττική. 

Ας σημειωθεί πως το cloud είναι το κέντρο της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, διότι χωρίς γρήγορη και ασφαλή πρόσβαση σε δεδομένα, δεν μπορεί να αναπτυχθεί το artificial intelligence, machine learning και big data που είναι η καρδιά του ψηφιακού μέλλοντος. Εν προκειμένω, τα data centre προσφέρουν ασφάλεια (καθώς τα δεδομένα θα είναι στην Ελλάδα και όχι στο εξωτερικό), ταχύτητα (θα προσελκύσουν επενδύσεις και επιχειρήσεις που χρειάζονται ταχύτατη πρόσβαση σε δεδομένα), ενώ η επένδυση σηματοδοτεί πως η χώρα μπαίνει το “δεξί” στην ψηφιακή επανάσταση του μέλλοντος

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο του cloud

Ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται για τη χώρα μας από τη μεγάλη επένδυση του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft, που σχετίζεται με τη δημιουργία ενός κέντρου δεδομένων, το οποίο θα παράσχει υπολογιστικές υπηρεσίες “νέφους”. 

“Φτάσαμε στη γέννηση μίας καινοτομίας επένδυσης με πολυεπίπεδη σημασία. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε παγκόσμιο κόμβο του cloud”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η επένδυση ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα.

“Η ίδρυση ενός υπερσύγχρονου data center από έναν τεχνολογικό κολοσσό την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό. Για εμάς δε συνεπάγεται μόνο έσοδα και νέες θέσεις εργασίας, αλλά και μία ποιοτική προστιθέμενη αξία…Το κέρδος πολλαπλασιάζεται, εάν προστεθεί η ανταγωνιστικότητα που θα φέρει αυτή η επένδυση σε άλλες επιχειρήσεις. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται, εάν εστιάσουμε στο σύνολο της οικονομίας”, ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως η τεχνολογία είναι καταλύτης ανάπτυξης.

“Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως το πιο κρίσιμο βραχίονα για ένα άλμα στο μέλλον. Για να είναι όλοι οι Έλληνες νικητές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, μέσα από το πρόγραμμα επιμόρφωσης της εταιρείας για 100.000 συμπολίτες μας.

“Είμαι σίγουρος ότι η σημερινή εξέλιξη θα δώσει ώθηση σε νεοφυείς επιχειρήσεις… Δεν έχουμε μόνο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στην πατρίδα, αλλά και εκτός Ελλάδας που θα ήθελε να επιστρέψει με καλύτερες συνθήκες. Και αυτές οι συνθήκες δημιουργούνται σήμερα στην πατρίδα μας… Δεν υποδέχομαι την επένδυση ως τεχνολογικό άλμα, αλλά και ως βήμα εκδημοκρατισμού… Κάθε ασφαλής χρήση της πληροφορίας ενδυναμώνει και τη δημοκρατική νομιμότητα. Η ταχύτητα στην επικοινωνία ανοίγει νέο παράθυρο γνώσης σε όλους”, τόνισε ο πρωθυπουργός και έθεσε ως μεγάλο στοίχημα την πρόσβαση όλων των πολιτών στις ψηφιακές υπηρεσίες, με μικρό κόστος. 

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η επένδυση αποτελεί τεράστια επιτυχία της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας ήταν το αουτσάιντερ όταν ξεκίνησε η διαδικασία στην αρχή του έτους και κερδίσαμε πολλές άλλες χώρες που διεκδικούσαν το έργο. Μια εξ αυτών, κατά πληροφορίες, ήταν και η Τουρκία. Σημειώνουν επίσης πως η επένδυση δεν σχετίζεται με την πολιτική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά πρόκειται για την απόφαση μιας πολυεθνικής που επενδύει μόνο αν αισθάνεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια στη χώρα και πιστεύει στο οικονομικό της μέλλον

Πώς φτάσαμε στην επένδυση 

Την αλλαγή κλίματος για τη χώρα στα μάτια της παγκόσμιας επιχειρηματικής κοινότητας μετά από 10 χρόνια κρίσης σηματοδότησε το διήμερο της παρουσίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πριν εννέα μήνες στο Νταβός.

Πέρα από τη συμμετοχή του σε δύο εκδηλώσεις της επίσημης ατζέντας, τις συνεντεύξεις σε ξένα μέσα (Bloomberg και Politico), ο Πρωθυπουργός έχει περισσότερες από 17 διμερείς επαφές με σημαντικούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς  παράγοντες που βρέθηκαν στο Νταβός στο πλαίσιο του 50ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF). 

Ο Πρωθυπουργός,  συνοδευόμενος από τον επικεφαλής οικονομικό του σύμβουλο Αλέξη Πατέλη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith, τον επικεφαλής της Google για τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, Matt Brittin, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ENEL, Francesco Starace, τον Πρόεδρο του Bloomberg Peter T. Grauer τη διευθύνουσα σύμβουλο της Visa Europe, Charlotte Hogg, τον ιδρυτή και εκτελεστικό Πρόεδρο του Davis Klaus Schwab, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Japan Bank for International Cooperation (JBIC), Tadashi Maeda, την οικονομική διευθύντρια της Heineken, Laurence Debroux. 

Συνδετικός κρίκος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις ήταν ο Αλέξης Πατέλης, ενώ τις ‘πλάτες’ του προτζεκτ ανέλαβε ο διευθυντής γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης. Για την ψηφιακή πλευρά τις συνομιλίες ανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και για την κατασκευαστική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης. 

Σημαντικός ήταν ο ρόλος από την Microsoft Hellas του CEO Θεοδόση Μιχαλόπουλου ο οποίος έδωσε μάχη για τα συμφέροντα της Ελλάδας και έπεισε τους δύσπιστους μέσα στην εταιρεία, καθώς δεν ήταν τόσο εύκολο να αλλάξουν προκαταλήψεις και στερεότυπα της κρίσης

Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψε για άλλη μια φορά ότι μεγάλοι ξένοι επενδυτές βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά από ότι πριν την 7η Ιουλίου, ενθαρρυμένοι από μια νέα κυβέρνηση που μειώνει τους φόρους και τη γραφειοκρατία και υλοποιεί ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και από την πολιτική σταθερότητα που κάθε άλλο παρά δεδομένη είναι σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Υπήρξε στο πλαίσιο αυτό αυξημένο ενδιαφέρον για συνεργασία σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, η πολιτιστική μας κληρονομιά, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμάτων, η αγορά ακινήτων και άλλες επενδύσεις που καθιστούν την χώρα μας κεντρικό επενδυτικό πυλώνα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. 

Μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα ετοιμάζουν επιτόπιες επισκέψεις στην Ελλάδα για συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και για να υλοποιηθούν τα σχέδιά τους.

Επαφές με ανώτερους παράγοντες των ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός παρακάθησε σε γεύμα που παραχώρησε η δημοσιογράφος της Washington Post, Lally Weymouth. Στο ίδιο τραπέζι με τον Πρωθυπουργό βρέθηκαν ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin, ο αμερικανός υπουργός Εμπορίου Wilbur Ross και η υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Elaine Chao. 

Οικονομικό και επενδυτικό Forum για την Ελλάδα στο Παρίσι

Επιπλέον, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψή του στο Παρίσι, για τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, και την συμμετοχή οικονομικό και επενδυτικό Forum με θέμα την ελληνική Οικονομία (29 Ιανουαρίου), ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Νταβός με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire.

Στο ραντεβού με τον κ. Le Maire, ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων και αναφέρθηκε στον smoothing mechanism, τον μηχανισμό για τη μεταφορά των υπερ-πλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *