Last updated on 14 Απριλίου, 2021 at 08:04 μμ
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Η χώρα μας την τελευταία δεκαετία θα μπορούσε άνετα να σκιαγραφηθεί με τα χαρακτηριστικά της φιγούρας του Οδυσσέα.
Παρά το γεγονός ότι πολλές φορές προσεγγίζει την πολυπόθητη Ιθάκη της οικονομικής ανάτασης, εντούτοις δεν απουσιάζουν Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες από τον δρόμο της, είτε αυτοί θα μπορούσαν να αποδοθούν με την εικόνα των επεκτατικών βλέψεων του Ερντογάν, είτε με τον SARS CoV-2 που σφυροκοπάει την οικονομική δραστηριότητα.
Δεν έχουμε όμως όλους τους «Θεούς» εναντίον μας και μέχρι στιγμής η χώρα έχει ανταπεξέλθει στα υψηλά μποφόρ του Αιγαίου και στην απομόνωση της σύγχρονης Κίρκης του πανδημικού φαινομένου.
Οι επιτυχημένες έξοδοι της χώρας στις αγορές, η άρση των capital controls, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, η ένταξή μας στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ και η εν γένει βελτίωση του επενδυτικού κλίματος. έχουν αποτελέσει μια ισχυρή παρακαταθήκη που λειτουργεί σαν ένας σωτήριος αερόσακος για την χώρα μας, απέναντι στην μετωπική σύγκρουση της οικονομικής δραστηριότητας με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλει η πανδημία.
Πού οφείλονται οι κακές επιδόσεις του Χ.Α
Μπορεί ο Γενικός Δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών λόγω της τραπεζοκεντρικής στάθμισης του να επιδεικνύει μια διαρκή μιζέρια τους τελευταίους μήνες μεταξύ των 610 και 676 μονάδων, εντούτοις μια ματιά σε επιμέρους τίτλους αποκαλύπτει εντυπωσιακές αποδόσεις και μερισματικές επιβραβεύσεις, που στην ουσία είναι απόρροια της υγείας του ισολογισμού τους και της ικανότητας τους να παράγουν κέρδη για τους μετόχους τους, ακόμα και εν μέσω πανδημίας.
Αυτό θα αξιολογηθεί εκ νέου από την επενδυτική κοινότητα των fund managers, όταν με το καλό κατακαθίσει ο κουρνιαχτός της Covid-19.
Προς το παρόν, απέχουν από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, κυρίως λόγω του φόβου ότι η έλλειψη βάθους του χρηματιστηρίου μας δεν θα απορροφήσει τυχόν πωλήσεις σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων με την πανδημική κρίση.
Αυτός είναι ο βασικός λόγος της αποχής τους από τον Μάρτιο και μετά, παρά το γεγονός ότι το 2019 το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραψε την υψηλότερη απόδοση παγκοσμίως.
Γιατί στέκεται στον αντίποδα η αγορά των ομολόγων
Αντίθετα από την αγορά των μετοχών, η αγορά των ομολόγων αποδεικνύει ότι η χώρα μας έχει ήδη περάσει σε μια νέα εποχή, ενώ οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις μας «ψιθυρίζουν» ότι …κάτι αλλάζει στην Ελλάδα.
Το δεκαετές καταγράφει ιστορικά χαμηλές πτήσεις απόδοσης καθρεπτίζοντας την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών.
Λαμπρή απόδειξη του θετικού πλέον προφίλ της χώρας είναι ότι στην πρόσφατη επανέκδοση, οι προσφορές του book building έφτασαν τα 18 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό των 2,5 δισ. 7,2 φορές, ενώ ταυτόχρονα η χώρα μας κατάφερε να πληρώσει πρακτικά μηδενικό premium, έναντι των ομολόγων που ήδη τελούν υπό διαπραγμάτευση στη δευτερογενή αγορά.
Σίγουρα η επιτυχία μας οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι στη ζώνη του ευρώ, yield άνω του 1,2% είναι μια καταπράσινη όαση στη μέση της ερήμου των αρνητικών επιτοκίων. Όμως αυτό δεν αναιρεί ότι η βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε έκδοση παραμένει η εμπιστοσύνη.
Επιπλέον η απόφαση να μην προχωρήσουμε σε νέα έκδοση, αλλά σε « άνοιγμα» της προηγουμένης έκδοσης των ομολόγων λήξεως 18 Ιουνίου 2030 –υπενθυμίζουμε ότι ήταν 3 δισ. με απόδοση 1,568% και κουπόνι 1,5%- ήταν εξαιρετική, καθώς απέδειξε ότι επιτέλους στην Ελλάδα αρχίζουμε να σκεφτόμαστε με όρους αγοράς.
Και αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία του ΟΔΔΗΧ και του κυβερνητικού επιτελείου.
Συν Αθηνά και χείρα κίνει
Ανοίγοντας την προηγούμενη έκδοση πετύχαμε δύο οφέλη:
Πρώτον, ενισχύσαμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών που συμμετείχαν στην έκδοση του Ιουνίου και δεύτερον αυξήσαμε το βάθος της αγοράς.
Δεδομένου ότι η επενδυτική εμπιστοσύνη και το βάθος της αγοράς είναι έννοιες αλληλένδετες, αν συνεχιστεί ο προσανατολισμός του οικονομικού επιτελείου σε αυτή την καίρια παράμετρο, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, μέχρι την ανάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας, η οποία δεν αναμένεται πριν τα τέλη του 2022.
Τι σημαίνει όμως για την χώρα μας μια καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων;
Ότι θα μπορούμε να χτυπάμε την πόρτα των αγορών για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα μας, μην « πειράζοντας» ιδιαίτερα το μαξιλάρι των ταμειακών μας διαθεσίμων, ένα καλό ύψος του οποίου εξασφαλίζει την ηρεμία των επενδυτών.
Και τι σημαίνει ήρεμοι επενδυτές; Γενναιόδωρα επιτόκια, ακόμα και για τους λιγότερο αξιόχρεους.
Τα χαμηλά επιτόκια με τη σειρά τους εξασφαλίζουν τον δημοσιονομικό χώρο τόσο για τα μέτρα στήριξης των εισοδημάτων που ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στο HELEXPO Forum, όσο και για τα επόμενα, σε περίπτωση που η πανδημία συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί.
Οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις αποκαλύπτουν πολλά
Πέραν της αγοράς ομολόγων, η επιβράβευση της κάθαρσης του ελληνικού δράματος φαίνεται και από τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος όσον αφορά τις καθαρές εισροές Ξένων Άμεσων Επενδύσεων στην Ελλάδα.
Εν έτη 2019 ανήλθαν σε 4.137 εκατ. ευρώ, ήτοι στο υψηλότερο ποσό από το 2006 και αυξημένες κατά 23% σε σχέση με το 2018.
Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά αύξησης των καθαρών ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα και μας φέρνει στην 29η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, από την 35η θέση τo 2018 σύμφωνα με την Ernst & Young.
Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι και το 2020, οι ξένοι επενδυτές αξιολογούν θετικά τις επιλογές της χώρας στη διάρκεια της πανδημίας, την ταχύτητα της ψηφιοποίησης του Δημοσίου και τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που από την πρώτη στιγμή έλαβε η Κυβέρνηση.
Όπως θα δούμε και στη συνέχεια, τα καλύτερα έρχονται, με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Κύπρο και την Ελβετία, την Κίνα, την Ολλανδία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία, να «συνωστίζονται» στην ποδιά μας.
Πού βρισκόμαστε όμως από πλευράς ύφεσης;
Με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ, στη Ζώνη του Ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2020, συρρικνώθηκε κατά 14,7%, σε ετήσια βάση, έναντι ετήσιας μείωσης κατά 3,2%, το πρώτο τρίμηνο και κατά 11,8%, σε τριμηνιαία βάση, έναντι μείωσης κατά 3,7%, το πρώτο τρίμηνο.
Πρόκειται για μια ιστορική πτώση, τη μεγαλύτερη από την έναρξη καταγραφής των στοιχείων της έρευνας, το 1995.
Οι επιδόσεις της χώρας μας αν και ξέφυγαν των χειρότερων, καθώς υπήρξαν κράτη μέλη με μεγαλύτερο πλήγμα, εντούτοις κατέταξαν την φετινή πτώση του ΑΕΠ ως την χειρότερη μεταπολεμικά. Αναμένεται δε να μας οπισθοδρομήσει ως προς το ύψος του ΑΕΠ στα επίπεδα του 2016.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το ΑΕΠ του β’ τριμήνου του έτους, παρουσίασε μείωση κατά 15,2%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 και μείωση κατά 14% σε σύγκριση με το α τρίμηνο του 2020. Ο πήχης δε των προσδοκιών για το γ΄ τρίμηνο είναι εξαιρετικά χαμηλός λόγω της καταστροφικής πορείας του τουρισμού.
Στήριξη από το αναβαθμισμένο προφίλ του ελληνικού χρέους
Παρά την επιδείνωση όμως του οικονομικού κλίματος εξαιτίας της πανδημίας Covid-19, η διατήρηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και γενικότερα οι χαμηλές αποδόσεις όλων των εκδόσεων, είναι μια εντυπωσιακή εξέλιξη, πόσο μάλλον αν θυμηθούμε την καμπύλη των αποδόσεων προηγούμενες χρονιές κρίσεων.
Φυσικά και παίζει μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι σε έναν κόσμο όπου τα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις υπερβαίνουν τα 15 τρισ., εκ των πραγμάτων οι θετικές αποδόσεις των ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης βρίσκονται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που οι επενδυτές εμπιστεύονται πάλι το ελληνικό χρέος.
Καταρχήν έχουμε την ενεργό στήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του Έκτακτου Προγράμματος Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού λόγω της πανδημίας (PEPP), το οποίο έχει συμβάλλει στη «συγκράτηση» του κόστους δανεισμού όλων των κρατών-μελών.
Η συμμετοχή της χώρας μας στο PEPP θωρακίζει την ελληνική οικονομία με μια πρόσθετη ευελιξία χρηματοδότησης και θα της επιτρέψει να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού δημοσίου χρέους.
Στην συγκράτηση αυτού του κόστους σημαντικό ρόλο παίζει και το ευνοϊκότερο profile του ελληνικού χρέους.
Όπως παρατηρεί η Alpha Bank σε εβδομαδιαίο της report, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού δημοσίου για τα επόμενα δύο έτη παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα το ελληνικό χρέος έχει μεγάλη περίοδο ωρίμανσης και το μεγαλύτερο ποσοστό του αποτελείται πλέον από δάνεια σταθερού επιτοκίου.
Όλα αυτά μας επιτρέπουν να» χτυπάμε» ολοένα και πιο συχνά την πόρτα των αγορών με επανεκδόσεις ή νέες εκδόσεις χρέους με εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια.
Τα φθηνά αντληθέντα κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμα αυτήν την περίοδο, καθώς αναπληρώνουν τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται από τα ταμειακά διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, προκειμένου να διασφαλιστούν τα εισοδήματα και οι θέσεις εργασίας των απασχολουμένων που πλήττονται από την πανδημική κρίση.
Στήριξη από την Ευρώπη
Αν τώρα προσθέσουμε το ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσω της απορρόφησης των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης από το 2021 και μετά και των κονδυλίων από το ΕΣΠΑ 2021-2027 που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα, κατανοούμε ότι η χώρα μας διαθέτει ένα εντελώς διαφορετικό προφίλ.
Υπόψιν ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον ωφελημένες χώρες, με τα κεφάλαια που θα διατεθούν σε επιδοτήσεις και δάνεια να φτάνουν το 17% του ΑΕΠ, ήτοι πέριξ τα 32 δισ. ευρώ.
Το 57% των κεφαλαίων αυτών θα κατευθυνθούν σε πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη Πέμπτη, βοηθώντας την χώρα μας να γυρίσει σελίδα και να κλείσει την ψαλίδα με άλλες προηγμένες χώρες σε αυτούς τους καίριους τομείς.
Στοχευμένα μέτρα από την κυβέρνηση
Εκτός από την καθοδική πορεία των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων θετικά σήματα έχουμε και από την βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ο οποίος μάλιστα παραμένει σε υψηλότερο επίπεδο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα νέα μέτρα στήριξης από την ελληνική κυβέρνηση για το χρονικό διάστημα 2020-2021, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Thessaloniki HELEXPO Forum , αναμένεται να στηρίξουν περαιτέρω τον εν λόγω δείκτη, καθώς προσανατολίζονται στην στήριξη της εργασίας, της ρευστότητας των επιχειρήσεων, των επενδύσεων και των εισοδημάτων.
Ο προσανατολισμός των μέτρων είναι κάτι παραπάνω από διορατικός, για τον απλούστατο λόγο ότι η ιδιωτική κατανάλωση αντιπροσωπεύει το 70% του ΑΕΠ.
Η ενίσχυση της λοιπόν θ’ αντισταθμίσει ένα μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η μεγαλύτερη του αναμενομένου μείωση της δραστηριότητας του τουριστικού κλάδου στην οικονομία, κατά τη διάρκεια του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του έτους.
Παράλληλα, τα εν λόγω μέτρα εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν την εξασθενημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη, η οποία με τη σειρά της θα ενισχύσει τον κλάδο του λιανικού εμπορίου.
Ποιοι και πού επενδύουν στην Ελλάδα
Μέχρι πρότινος ο χρηματοπιστωτικός τομέας, οι τηλεπικοινωνίες, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας και οι δραστηριότητες αποθήκευσης και μεταφορών μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών.
Όμως οι έστω μικρής έντασης κεφαλαίου επενδύσεις διεθνών ομίλων στην Ελλάδα όπως η Pfizer, Tesla, Volkswagen, Cisco, SAP, Amazon και eBay σε νέες τεχνολογίες και τάσεις, σηματοδοτούν την μετάγγιση στη ελληνική αγορά DNA εφαρμοσμένης καινοτομίας και έρευνας, ενισχύοντας την ανάκτηση των νέων επιστημόνων, το επονομαζόμενο brain gain.
Η γερμανική τεχνολογική εταιρεία SAP ανακοίνωσε το «Πρόγραμμα Athinà» το οποίο στοχεύει στην απορρόφηση 300 πιστοποιημένων νέων σε νέες θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας εντός του οικοσυστήματος SAP.
Ο όμιλος της Volkswagen σχεδιάζει πιλοτικό πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης σε κάποιο από τα χαρακτηρισμένα παραμεθόρια, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει προτείνει την Θάσο. Το συγκεκριμένο project θα αυξήσει την βαθμολογία της χώρας στις αξιολογήσεις της VW, ενώ μεταξύ άλλων υποδομών θα είναι Κέντρα Έρευνας και Εξέλιξης, πίστες αλλά και οδικές αρτηρίες, που θα προσομοιάζουν δρόμους ανά τον κόσμο στους οποίους θα κινούνται στο μέλλον με ασφάλεια τα αυτόνομα οχήματα.
Η Blink Charging κορυφαία αμερικανική εταιρεία στον τομέα διάθεσης προϊόντων και υπηρεσιών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, ανακοίνωσε πως οι φορτιστές που χρησιμοποιεί κατασκευάζονται, εγκαθίστανται και συντηρούνται στην Ελλάδα από τον ελληνικό ενεργειακό όμιλο Eunice Energy Group αποκλειστικά για το δίκτυο της. Το δίκτυο φόρτισης Blink τροφοδοτείται αποκλειστικά με 100% πράσινη ενέργεια, και εντάσσει τη χώρα μας στο ευρωπαϊκό δίκτυο ηλεκτροκίνησης Hubject, με περισσότερα από 250.000 σημεία φόρτισης στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.
Η Tesla επίσης αποφάσισε να αναπτύξει στην Ελλάδα δίκτυο ταχυφορτιστών.
Η επένδυση είναι της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά τον «ηλεκτρικό άξονα» με αφετηρία την Πορτογαλία και κατάληξη στην Τουρκία.
Το ελληνικό τμήμα ξεκινά από το λιμάνι της Πάτρας, καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη, ενώ έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να ηλεκτροδοτηθούν οι σταθμοί που θέλει να αναπτύξει η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.
Η Pfizer στοχεύει σε επένδυση για τη δημιουργία digital hub η οποία θα δημιουργήσει έως και 250 νέες θέσεις εργασίας για επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης στα αντικείμενα της τεχνητής νοημοσύνης, των μεγάλων δεδομένων και των analytics, ενώ θα υπάρχει τμήμα cyber security.
Η Cisco προχωρεί σε επένδυση προϋπολογισμού έως και 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη .
Την ίδια στιγμή η Amazon Web Services δημιουργεί στην Αθήνα το Amazon Cloud Front Edge, το οποίο θα ενώσει την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη στο παγκόσμιο δίκτυο της Amazon Web Services.
Η eBay ξεκινά το καινοτόμο πρόγραμμα eBay Accor Revival που στοχεύει στην ενίσχυση της διαδικτυακής πρόσβασης 70 ελληνικών επιχειρήσεων για ένα νέο ξεκίνημα σε διεθνείς πωλήσεις.
Τέλος δύο πρόσφατες εξαγορές έδωσαν το στίγμα της νέας Ελλάδας που αναδύεται. Πρόκειται για την πρώτη εξαγορά ελληνικής εταιρείας από την Microsoft, της πρωτοπόρου στην ρομποτική αυτοματοποίησης διεργασιών, Softomotive και της εξαγοράς της Think Silicon , μιας ελληνικής εταιρείας που αναπτύσσει συστήματα επεξεργασίας γραφικών για μικρές και φορητές συσκευές, από την εισηγμένη στον Nasdaq Applied Materials.
Ενέργεια, Ναυπηγεία Κατασκευές
Μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που δρομολογείται στον κλάδο της ψυχαγωγίας θα είναι αυτή για την κατασκευή και λειτουργία του Integrated Resort Casino στο Ελληνικό από το σχήμα Mohegan Gaming & Entertainment – ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Το project του Inspire Athens, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και η ανάπτυξη του εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας στην περιοχή, τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το πέρας της κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων και έμμεσων θέσεων.
O Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh- το επενδυτικό όχημα της οικογένειας των Βέσελς, που διαχειρίζεται συνολικά κεφάλαια αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ- κατά την τελευταία διετία έχει κάνει αισθητή την παρουσία στον τομέα των υποδομών στη χώρα μας, εξαγοράζοντας το 30,2% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι πρόκειται να αποκτήσει στην Ελλάκτωρ το ποσοστό που ανήκει στον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα.
Το Ολλανδικό fund θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα προαίρεσης μέσα σε 180 ημέρες από την 10η Σεπτεμβρίου 2020, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2021.
Μετά την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης, οι Ολλανδοί θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Ελλάκτωρ με σχεδόν 17,5% μιας και έχει ήδη προηγηθεί η απόκτηση του 4,9% των μετοχών της εταιρείας.
Για τον στρατηγικό τομέα της ενέργειας, θα επανέλθουμε σε ειδικό αφιέρωμα εντούτοις να αναφέρουμε ότι εταιρείες του μεγέθους των General Electric, Quantum Partners, και Invenergy ήδη συμπράττουν με ελληνικές στη δημιουργία νέων ενεργειακών έργων.
Η Mytilineos για παράδειγμα ήδη συνεργάζεται με την αμερικανική General Electric για την νέα μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου του ελληνικού Ομίλου, μια επένδυση της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ.
Νέα εποχή για τα ναυπηγεία
Καταλυτικό ρόλο για την ροή επενδυτικών κεφαλαίων από τις ΗΠΑ στην χώρα μας ήταν το πράσινο φως από το Αμερικανικό Κογκρέσο στα τέλη του 2019-ως αποτέλεσμα της έγκρισης της νομοθεσίας East Med Act – προκειμένου η Ελλάδα να ενταχθεί στις χώρες που χρηματοδοτεί ο Κρατικός Οργανισμός Χρηματοδότησης αμερικανικών στρατηγικών επενδύσεων στο εξωτερικό, (DFC) .
Η επιτυχία αυτή σε συνδυασμό με την έγκριση του σχεδίου αναδιάρθρωσης από την πλειοψηφία των μετόχων των Ναυπηγείων της Ελευσίνας, ανοίγει το δρόμο για την εξυγίανση τους και την αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η ΟΝΕΧ που διαθέτει την χρηματοδοτική υποστήριξη του DFC, ενώ έχει υπογραφεί συμφωνία χρηματοδότησης και από την αμερικανική, επενδυτική τράπεζα Chatsworth Securities LLC.
Η ONEX σχεδιάζει η Ελευσίνα να καταστεί κέντρο παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών και ενεργειακός κόμβος. Το επενδυτικό πλάνο εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ σε διάστημα 15ετίας, με στόχο την επισκευή έως 200 πλοίων το χρόνο, τις μετασκευές πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, αλλά και την κατασκευή/ επισκευή πολεμικών πλοίων.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
*Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο του Σαββατοκύριακου 19-20 Σεπτεμβρίου.