Ελικόπτερα MH-60R σε συνδυασμό με CAPTAS-4 | Εφιάλτης για τα εχθρικά υποβρύχια

Ελικόπτερα MH-60R σε συνδυασμό με CAPTAS-4 | Εφιάλτης για τα εχθρικά υποβρύχια
Ελικόπτερα MH-60R σε συνδυασμό με CAPTAS-4 | Εφιάλτης για τα εχθρικά υποβρύχια

Την εβδομάδα που ξεκινάει και συγκεκριμένα την Πέμπτη, 7/10/2021, έρχεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής η ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, που συμπληρώνεται από την αγορά των 24 αεροσκαφών Rafale και την απόκτηση 3+1 φρεγατών Belharra.

Οι δυνατότητες των Belharra έχουν αναλυθεί, πρωτίστως από τους επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού, που επέλεξαν ως πρώτες στη λίστα των προτεινόμενων λύσεων τις γαλλικές φρεγάτες.

Όμως ένα από τα εφόδια των Belharra, σε συνδυασμό με τα νεοαποκτηθέντα υπερσύγχρονα αμερικανικά ελικόπτερα MH-60R – τα πρώτα εκ των οποίων αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα στις αρχές του 2022 – κυριολεκτικά γυρίζουν σελίδα στις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο λόγος για το πρωτοπόρο σόναρ CAPTAS-4 που διαθέτουν οι Belharra και θεωρείται ένα από τα πιο προηγμένα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το CAPTAS-4 κατασκευάζεται από μια εταιρεία – «κολοσσό» στον χώρο των εξοπλισμών, την Thales.

Δείτε μια επίδειξη του σόναρ το 2017, από την Thales Ισπανίας:

Τα ελικόπτερα MH-60R «Romeo» θα αντικαταστήσουν μέρος των πεπαλαιωμένων ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικεύονται στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο.

Τα ελληνικά MH-60R θα διαθέτουν πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενα βλήματα και σύγχρονες τορπίλες τύπου Mk.54. Επίσης θα χρησιμοποιούν προηγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και τη στόχευση της απειλής, έχοντας τη δυνατότητα να πετούν σε χαμηλό ύψος από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ ακόμα μπορούν να εκτοξεύουν δύο πυραύλους τύπου NSM (Naval Strike Missiles).

Σε συνδυασμό με τα 11 εκσυγχρονισμένα ελικόπτερα Sikorsky S-70B6, οι «κυνηγοί» του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούν να επιχειρούν άψογα από τις νέες φρεγάτες Belharra, περνώντας σε νέα επίπεδα τις ανθυποβρυχιακές δυνατότητες του ΠΝ στο Αιγαίο, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο.

Τα MH-60R ROMEO

MH-60 Romeo
MH-60 Romeo

Πριν από ένα χρόνο η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 είχε αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, το οποίο κυριολεκτικά τρομάζει.

Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – “Naval Strike Missiles” αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace. Το NSM είναι ένα αντιπλοϊκό βλήμα ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια μακριά.

Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς “πετά” αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής σε δύσκολες συνθήκες. https://de-facto.gr/karel-doorman-m/embed/#?secret=ySlORMt7Zn

Εκτός από τους δύο πυραύλους NSM, το MH-60R είναι εξοπλισμένο επίσης με πυραύλους Hellfire αέρος-εδάφους.

Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Οι δευτερεύουσες αποστολές περιλαμβάνουν έρευνα και διάσωση, διοικητική μέριμνα, μεταφορά και εκκένωση προσωπικού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *