MH-60 Romeo | P-3B Orion | Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στα τουρκικά υποβρύχια

MH 60
MH-60 Romeo | P-3B Orion | Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στα τουρκικά υποβρύχια

Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται αποκτώντας τέσσερα ολοκαίνουργια ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO, όπως δήλωσε και ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου. Ο Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Συνέδριο του Economist, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων από τη χώρα μας, που όπως είπε, “θα δώσει τεράστιες δυνατότητες ναυτικής παρακολούθησης στην Ελλάδα”.

Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών ναυτικών δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Σημειώνεται, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό.

Αναφερόμαστε σε αυτά καθώς τα ελικόπτερα ΜΗ-60 ROMEO αλλά και τ’ αναβαθμισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION είναι η αποτρεπτική απάντηση απέναντι στα 6 υποβρύχια 214 που θα αποκτήσει η Τουρκία από την Γερμανία.

Τα MH-60 ROMEO

MH-60 Romeo
MH-60 Romeo

Πριν από ένα χρόνο η νέα έκδοση του ελικοπτέρου MH-60 είχε αποκαλυφθεί κατά την διάρκεια έκθεσης για οπλικά συστήματα θάλασσας, αέρος και διαστήματος στις ΗΠΑ και είχε εντυπωσιάσει το ιδιαίτερα αναβαθμισμένο οπλοστάσιό του, το οποίο κυριολεκτικά τρομάζει.

Στην έκδοση που είχε τότε παρουσιαστεί το MH-60R έφερε δύο πυραύλους τύπου NSM – “Naval Strike Missiles” αποτέλεσμα της συνεργασίας των εταιρειών Raytheon και Kongsberg Defense and Aerospace. Το NSM είναι ένα αντιπλοϊκό βλήμα ακριβείας και μεγάλης εμβέλειας, που μπορεί να εντοπίσει και να καταστρέψει εχθρικά πλοία σε αποστάσεις μέχρι 100 ναυτικά μίλια μακριά.

Επίσης διαθέτει χαρακτηριστικά stealth , καθώς “πετά” αρκετά κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας αλλά και εξελιγμένους αισθητήρες και ραντάρ για τον ακριβή εντοπισμό και στόχευση της απειλής σε δύσκολες συνθήκες.

Εκτός από τους δύο πυραύλους NSM, το MH-60R είναι εξοπλισμένο επίσης με πυραύλους Hellfire αέρος-εδάφους.

Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Οι δευτερεύουσες αποστολές περιλαμβάνουν έρευνα και διάσωση, διοικητική μέριμνα, μεταφορά και εκκένωση προσωπικού.

P-3B Orion

p 3b small
P-3B Orion

Αναφερθήκαμε στα P-3B Orion στην αρχή του άρθρου μας. Ποια όμως είναι αυτά;

Το Ρ-3Β Orion είναι τετρακινητήριο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας μεγάλης εμβέλειας.

Αποστολή του είναι ο εντοπισμός πλοίων, υποβρυχίων και ναρκών. Είναι Αμερικανικής κατασκευής και παρόλο που η παραγωγή του ξεκίνησε στη δεκαετία του 60 εξακολουθεί να είναι το πιο αξιόπιστο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας.

Τα Ελληνικά Ρ-3 παρελήφθησαν μεταχειρισμένα από τις ΗΠΑ, 6 αεροσκάφη το διάστημα 1996-1997 και αντικατέστησαν τα HU-16B Albatross. Φέρουν παραλλαγή χρώματος γκρι.

Επανδρώνονται από μεικτά πληρώματα ΠΝ – ΠΑ και συντηρούνται από την 353 ΜΝΑΣ.

Οι δυνατότητές τους στο ίδιο εύρος αποστολών (ανθυποβρυχιακός πόλεμος, θαλάσσια έρευνα – επιτήρηση, υποστήριξη ναυτικών δυνάμεων) ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες των Albatros που αντικατέστησαν.

Στον εξοπλισμό τους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, τακτικό – ναυτιλιακό σύστημα AN/ ASN-124, συσκευές ακουστικού επεξεργαστή, ESM και ηλεκτρονικής αυτοπροστασίας. Ο οπλισμός που μπορεί να μεταφερθεί προσεγγίζει τους 10 τόννους, με συνηθισμένα οπλικά φορτία την ανθυποβρυχιακή τορπίλη Mk 46 Mod.5 και τη νάρκη Mk 55. Αν και ο συνδυασμός εξοπλισμού / όπλων των Ρ-3Β θεωρείται ικανοποιητικός για τις ελληνικές απαιτήσεις, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισής του, αντλώντας από την εμπειρία του USN, που εδώ και τρεις δεκαετίες εφαρμόζει συνεχή προγράμματα εκσυγχρονισμού.

Τεχνικά χαρακτηριστικά/Επιδόσεις:

  • Πλήρωμα: 8 (3 ιπτάμενοι και 5 προσωπικό ναυτικού)
  • Κινητήρας: Allison T-56-A-14 ισχύς 4.910 hp
  • Εκπέτασμα Πτερύγων: 30.37 μ.
  • Μήκος: 35.61 μ.
  • Μέγιστη ταχύτητα: 411 κόμβοι
  • Μέγιστο ύψος: 8. 625 μ.

5 thoughts on “MH-60 Romeo | P-3B Orion | Αυτή είναι η ελληνική απάντηση στα τουρκικά υποβρύχια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.