Link-16 | Χωρίς συστήματα Link-16 θα είναι τα ελικόπτερα τύπου MH-60 “Romeo”

Link-16 | Χωρίς συστήματα Link-16 θα είναι τα ελικόπτερα τύπου MH-60 "Romeo"
Link-16 | Χωρίς συστήματα Link-16 θα είναι τα ελικόπτερα τύπου MH-60 “Romeo”

Λόγω της κρισιμότητας των συστημάτων “Link-16” στις σύγχρονες επιχειρήσεις, η απουσία τους από τα ελικόπτερα MH-60R (Romeo) που θα παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό, είναι γεγονός το οποίο θα έπρεπε να απασχολήσει όχι μόνο την “αμυντική” ειδησεογραφία, αλλά και την επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής, την οποία και ενημέρωσε πρόσφατα ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος. Προς το παρόν δεν έχουμε άποψη περί του αν πρέπει να χαρακτηριστεί παράλειψη για τη συμπίεση όσο το δυνατόν του κόστους, ή συνειδητή επιλογή από ελληνικής πλευράς.

Έτσι ξεκινά το άρθρο του defence-point και συνεχίζει

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Στο ζήτημα της ασυνήθιστης LoR που απεστάλη στις ΗΠΑ, με αίτημα την προμήθεια τριών ακόμη (είχε ήδη προηγηθεί η αγορά τεσσάρων μονάδων) ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R, είχαμε αναφερθεί παλιότερα, όπως είχαμε αναφερθεί και στην ανάγκη, τα εξαιρετικών δυνατοτήτων ελικόπτερα αυτά να παραγγελθούν μαζί με τον νέο αντιπλοϊκό πύραυλο NSM, που είναι πιστοποιημένα να αξιοποιούν.

Το όπλο αυτό, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον αερομεταφερόμενο Penguin, θα επέτρεπε στα νέα ελικόπτερα να δράσουν και ως πλατφόρμες εναντίον στόχων επιφανείας και εδάφους, αποτελώντας θανάσιμο κίνδυνο για τους τελευταίους και παράλληλα να αυξήσουν την επιβιωσιμότητά τους. Για παράδειγμα, NSM παραγγέλθηκαν από το Ναυτικό της Ινδίας μαζί με τα 24 MH-60R.

Παραδόξως όμως τόσο στα ινδικά όσο και στα ελληνικά νέα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα, δεν θα είναι διαθέσιμα συστήματα ασφαλών (μη φωνητικών) επικοινωνιών και λήψης-μετάδοσης δεδομένων LINK-16 (MIDS – Multifunctional Information Distribution System). Αντιθέτως τα 12 MH-60R που θα παραλάβει η Νότια Κορέα, είναι εξοπλισμένα με τέτοια συστήματα ζωτικής σημασίας για το σύγχρονο δικτυοκεντρικό περιβάλλον επιχειρήσεων.

Όπως προαναφέρθηκε, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους δεν εγκαταστάθηκαν συστήματα LINK-16 στα ινδικά ελικόπτερα MH-60R. Γνωρίζουμε όμως ότι στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, υποτίθεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και απόλυτα λειτουργικού και ασφαλούς δικτύου επιτήρησης και συντονισμού επιχειρήσεων στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά στο χώρο του Αιγαίου.

Κι επειδή ποτέ δεν είναι αργά για την εγκατάσταση συστημάτων Data Link και στα ελληνικά MH-60R, θα θέσουμε απλά το ερώτημα: Για ποιόν ή για ποιους λόγους, πέρα από το ότι δεν υπήρξε αίτημα για την παραγγελία πυραύλων NSM, δεν υπήρξε και παραγγελία συστημάτων LINK-16 για τα νέα ελληνικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα;

Δεν είναι αναγκαίο τα αεροσκάφη αυτά να έχουν τη δυνατότητα ασφαλούς επικοινωνίας (μη φωνητικής) και ανταλλαγής δεδομένων στοχοποίησης με άλλα αεροσκάφη (EMB-145H AEW&C, P-3H, F-16V, Rafale), αλλά και μονάδες επιφανείας; Για ποιόν ακριβώς λόγο δεν θα πρέπει να είναι διασυνδεδεμένα σε ένα μελλοντικό δικτυοκεντρικό, διακλαδικό περιβάλλον επιχειρήσεων; Κάθε απάντηση ευπρόσδεκτη…

Και μια που ξεκινήσαμε αυτή την “κουβέντα”, κατάφεραν να συνεννοηθούν στο Επιτελείο ώστε να προχωρήσει η ορθότατη πρόθεση του ΓΕΕΘΑ για την προμήθεια Link 16 για το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω του προγράμματος αναβάθμισης των F-16 Block 50 από τα απάρτια που θα προκύψουν από τα μαχητικά που θα αναβαθμιστούν στο επίπεδο F-16V;

Ή μαζί με την ολιγωρία που επιδεικνύεται για την έγκριση της απόλυτα ανελαστικής ανάγκης αναβάθμισης των “50αριών” (εναλλακτική θα είναι η απόσυρση και αναζήτηση λύσης για την προμήθεια καινούργιων ή μεταχειρισμένων μαχητικών για να καλυφθεί το κενό), θα στερήσει από τις Ένοπλες Δυνάμεις εν συνόλω, τα υπερπολύτιμα Link 16;

Για να μην αναφερθούμε στις δημοσιογραφικές λαθροχειρίες που υπερτιμούσαν το ύψος του προγράμματος αναβάθμισης… κατά 35%, αδυνατώντας(;) να αντιληφθούν την παρουσία σε αυτό συστημάτων που θα εξυπηρετούσαν όλους τους Κλάδους, αποφεύγοντας την αποτύπωση της ανάγκης σε ξεχωριστά επιμέρους προγράμματα, τα οποία εκτός από γραφειοκρατία και χαμένες εργατοώρες, σημαίνει  και ακριβότερες τιμές.

One thought on “Link-16 | Χωρίς συστήματα Link-16 θα είναι τα ελικόπτερα τύπου MH-60 “Romeo”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *