Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους

Last updated on 17 Νοεμβρίου, 2021 at 12:51 μμ

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους
Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους

Ένα χαρακτηριστικό της Αθήνας όπως και πολλών άλλων ευρωπαϊκών πόλεων είναι οι μεγάλες πλατείες της που έχουν ιστορία ετών. Πλατείες που έχουν ζήσει διάφορα ιστορικά γεγονότα και έχουν γίνει τόποι δακρύων και επαναστάσεων. Φιλοξένησαν μαζικές συγκεντρώσεις και το όνομά τους έχει συνδεθεί με προσωπικότητες της ιστορίας. Η Αθήνα έχει πλατείες που αποτελούν ως και σήμερα το κέντρο της ζωής μιας πόλης που εξελίσσεται γύρω τους. Πάμε να δούμε από πού πηραν το όνομά τους μερικές από τις πιο γνωστές…

Πλατεία Κλαυθμώνος

Ή αλλιώς πλατεία δακρύων. Η συγκεκριμένη πλατεία έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Αρχικά τής είχε δώσει όνομα ο αρχιτέκτονας που υπέβαλε σχέδια για την πόλη Αθήνας. Ο Οθωνας προσκάλεσε τον Λέο φον Κλέντσε και εκείνος τη βάφτισε «Πλατεία Αισχύλου», .Αργότερα μετονομάστηκε σε «Πλατεία Νομισματοκοπείου» και έπειτα «Πλατεία 25ης Μαρτίου» και «Πλατεία Δημοκρατίας».

Το σημερινό της όνομα, δηλαδή πλατεία Κλαυθμώνος, το πήρε το 1878. Πριν το 1909, στην πλατεία βρισκόταν το υπουργείο Εσωτερικών το οποίο απέλυε τους μη μόνιμους τότε δημοσίους υπαλλήλους, τους ονομαζόμενους «Παυσανίες». Αυτές οι απολύσεις συνέβαιναν τακτικά σε κάθε αλλαγή κυβερνήσεως και οι σκηνές που συγκεντρωμένου απολυμένου πλήθους ήταν συχνές. Παρακαλούσαν για την επαναπρόσληψή τους με «κλαυθμούς».  Ανάδοχος της ονομασίας ήταν ο συγγραφέας και κατόπιν ακαδημαϊκός Δ. Καμπούρογλου, που πρώτος ονόμασε την πλατεία «Κλαυθμώνος» σε ένα χρονογράφημα του στην «Εστία» το 1878.

Πλατεία Συντάγματος

Αθήνα
Πλατεία Συντάγματος, 1865. Φωτογράφος: Δημήτριος Κωνσταντίνου | Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους

Είναι η κεντρική πλατεία της Αθήνας. Εκεί έχουν γίνει συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες. Έχουν περπατήσει εκατομμύρια τουρίστες αλλά και πολίτες της χώρας. Η πλατεία Συντάγματος ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του πρώτου καταστατικού χάρτη της χώρας, του Συντάγματος του 1844.

Στο σύνταγμα που ψηφίστηκε από την Εθνοσυνέλευση του 1844, μετά την επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες. ήμερα περιβάλλεται από σημαντικά κτίρια της πρωτεύουσας, όπως το κτίριο της Βουλής, το ιστορικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» και Κεντρικούς Φορείς του Δημοσίου.

Πλατεία Ομονοίας

Πλατεία Ομονοίας 1903 | Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους

Πλατεία Ομονοίας 1903

Η πλατεία στην Αθήνα που έχει υποστεί ίσως τις περισσότερες αισθητικές αλλαγές. Η πλατεία Ομονοίας. Πώς πήρε όμως το όνομά της; χώρο που βρίσκεται σήμερα η πλατεία δόθηκε όρκος «ομονοίας» από τους αρχηγούς των αντιπάλων πολιτικών παρατάξεων της εποχής οι οποίες είχαν προκαλέσει αιματηρές ταραχές στη χώρα. Ήταν οι ορεινοί και οι πεδινοί που έδωσαν όρκους συμφιλίωσης στην πόλη και το γεγονός, μάλιστα, γιορτάστηκε πολύ.

Πλατεία Αμερικής

Αθήνα
Πλατεία Αμερικής | Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους

Η, το πάλαι ποτέ, πλατεία Αγάμων. Η σημερινή Πλατεία Αμερικής στην Αθήνα ανάμεσα στις οδούς Πατησίων, Μηθύμνης, Λευκωσίας και Σπάρτης παλαιότερα ήταν γνωστή με το όνομα πλατεία Αγάμων επειδή φιλοξενούσε στο τέρμα του ιπποτροχιόδρομου που υπήρχε εκεί, ένα καφενεδάκι γνωστό στέκι ώριμων Αθηναίων που δεν ήταν σύμφωνοι με τα δεσμά του γάμου.

Ακόμα πιο παλιά λεγόταν πλατεία Ανθεστηρίων, μιας και η περιοχή ήταν εξοχική με πολλούς ανθώνες. Πώς έφτασε, όμως, να λέγεται πλατεία Αμερικής; Μετονομάστηκε έτσι το 1927. Επί δημαρχίας Σπύρου Πάτση το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων έδωσε στην πλατεία το όνομα «Αμερικής» επειδή ήθελαν με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τον φιλελληνισμό των Η.Π.Α. εκείνη την εποχή. Τότε μάλιστα η Αμερική θεωρείτο και μια πολύ μακρινή και απροσέγγιστη ήπειρος.

Πλατεία Κάνιγγος

Αθήνα | Οι μεγάλες πλατείες της | Aπό πού πήραν το όνομά τους | Πηγή φωτογραφίας: Dimorsitanos

Η πλατεία πήρε το όνομά της προς τιμή του Βρετανού φιλέλληνα πολιτικού, Τζωρτζ Κάννινγκ. Ο μαρμάρινος ανδριάντας του, μάλιστα,  έργο του βρετανού γλύπτη Τσάντρεϋ, κοσμεί την ομώνυμη πλατεία. Ο Κάννινγκ, που είχε διακριθεί ως υπουργός εξωτερικών, ήταν από τους πρωτεργάτες του Πρωτοκόλλου των Μεγάλων Δυνάμεων «Περί Ανεξαρτησίας της Ελλάδος», που υπογράφηκε στο Λονδίνο το 1827.

Τόσο η ενέργεια του όσο και το ίδιο το πρωτόκολλο, κρίθηκε βαρύνουσας σημασίας, αφού για πρώτη φορά οι μεγάλες δυνάμεις δεν τάσσονταν υπέρ της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο ίδιος ο Κάννινγκ δεν ολοκλήρωσε το έργο του γιατί απεβίωσε τρεις μήνες μετά την υπογραφή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *