Συνέντευξη Ι.Μάζη: Συγχαίρω τον AΓΕΕΘΑ για τις δηλώσεις του-Σε πολύ κρίσιμο σημείο οι σχέσεις μας με την Τουρκία

«Η τουρκική προκλητικότητα δεν επηρεάζεται από τηλεφωνήματα» δήλωσε στον FOCUS FM 103,6 ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας του ΕΚΠΑ, Ιωάννης Μάζης, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

«Τα μηνύματα που στέλνουμε είναι πολύ αρνητικά σε ό,τι αφορά το δικό μας εθνικό συμφέρον» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θέλει να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας αλλά «ας φροντίσει και η εταίρα πλευρά να ανοίξει τους διαύλους, τους οποίους η ίδια έκλεισε».

Για τη συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας

«Να μη τη λέμε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αυτή που ορίσαμε με την Ιταλία» υπογράμμισε ο κ. Μάζης εξηγώντας ότι πρόκειται για «ορισμό θαλάσσιων ζωνών». Όσον αφορά τη συμφωνία, είπε ότι «οι Ιταλοί έχουν υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως και εμείς, και έτσι μπορέσαμε να ορίσουμε θαλάσσιες ζώνες, κάνοντας βέβαια την παραχώρηση να μην προεκτείνουμε τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, κάτι που έπρεπε να έχουμε κάνει». Στάθηκε δε, και στη «δεύτερη παραχώρηση που κάναμε για να μη βάλουμε τους Ιταλούς αλιείς να ζητάνε κάθε χρόνο άδεια για ναυτιλία πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια».

«Οι Ιταλοί δεν μπορούσαν κάθε χρόνο να κάνουν μια αίτηση;» διερωτήθηκε ο κ. Μάζης. Τόνισε ότι η εν λόγω περίπτωση δείχνει ότι «δύο πολιτισμένα κράτη, όταν κάτσουν να συνομιλήσουν, μπορούν να βρουν ειδικές λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα». Για την περίπτωση της Τουρκίας, είπε ότι «δεν είναι ίδια καθώς αποσκοπεί σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» συμπληρώνοντας ότι επειδή η Τουρκία «δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν θέλει να πάει και στη Χάγη».

Για τη δήλωση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Σχετικά με τη δήλωση που έκανε πρόσφατα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ότι «θα κάψουμε όποιον πατήσει τα ποδάρια του σε ελληνικό έδαφος», ο κ. Μάζης είπε ότι «ο κ. Φλώρος είπε πολύ σωστά αυτό που έπρεπε να πει, ως στρατιώτης, εγώ τον συγχαίρω και αισθάνομαι πολύ ασφαλής με ένα επιτελείο με στρατηγούς, όπως ο Φλώρος».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *